Ove su majke rodile u Klinici za ženske bolesti i porode u Zagrebu (Petrova) i bile su voljne anonimno prepričati svoja iskustva s poroda u toj bolnici, a pošto mnoge buduće mame ne znaju koju bi bolnicu odabrale za porođaj, prenosimo vam njihova iskustva kako bi vam potencijalno pomogli u odabiru. Već smo isto napravili s KB Merkurom, Vinogradskom, Svetim Duhom i iskustvom poroda u tim zagrebačkim bolnicama.

Uzmite u obzir da je svačije iskustvo drugačije i da se nerijetko dogodilo da je jednoj rodilji u jednom rodilištu bilo grozno, a druga za isto ima samo riječi hvale. Odluka je na vama, a iskustva su različita, u ovom slučaju, većina ih je pozitivna. U bliskoj budućnosti ćemo vam prenositi i iskustva iz drugih rodilišta u Hrvatskoj.

'Ja sam rodila prošle godine u Petrovoj i bila sam sa svime vrlo zadovoljna. Sestre i doktori vrlo ljubazni i normalni. Došla sam tamo s laganim trudovima, doktor me pregledao, bila već 5 cm otvorena, te su zaključili da će me zadržati. Nakon toga su mi odmah dali klistir i onda sam malo šetala po hodniku. Nakon šetnje po hodniku odveli su nas u naš box (mene i muža). Nakon kojih 2 sata su mi probušili vodenjak i onda su počeli jaki trudovi. Sestra nas pitala želimo li da nam zamrači sobu da nam bude ugodnije, želi li tko vode, da si slobodno pustimo kakvu muziku lagano… ja sam bila ugodno iznenađena. Sve može… i tražila sam odmah epiduralnu i dobila sam. Jedino nisam zadovoljna sa anesteziologicom jer epiduralana nije dijelovala. A dali su čak dvije doze. Utrnula mi noga, a ono što treba ne. Također više ne rade epiziotomiju… tako da me nisu rezali. Jesam malo popucala, ali me nisu rezali. Također, nisu mi dali niti drip. U biti, došla je sestra s dripom, ali sam ja rekla da ne želim drip i ona je rekla OK i to je to. Sve što su radili ili planirali raditi su lijepo i objasnili. Uglavnom, čista petica za sve osoblje', iskustvo je mame koja je rodila 2018. godine.

Iduće je majka 2019. u Petrovoj rodila petero djece i svaki put je bila zadovoljna sa svime, nije imala nikakvih ružnih iskustava.

'Što se tiče rađaone svaki put je ekipa bila super, samo slušajte i bit će sve ok, na odjelu babinjača isto sve super, nađe se koja sestra da ne legne baš i to većinom bude sestra za bebe i meni osobno ima njih nekoliko još od one prve postave kad sam rodila 2006. godine,valjda nemaju više volje kao ove mlade, ali uglavnom sve super meni bilo. Sretno!

Kako je roditi u Petrovoj u Zagrebu
Shutterstock 

'Sve sestre su me tješile, vikale 'možeš ti to' i bile uz mene'

I mama koja je rodila 2020. ne može biti zadovoljnija porodom u Petrovoj, a tijekom istog, napisala je na jednom forumu, osjećala se kao kraljica.

'Otvorena sam bila 7 cm kada sam došla, očistili su me, stavili me na drip (za epiduralnu je bilo kasno) i ja nakon pola sata već 9 cm otvorena. Sve sestre su me tješile, vikale 'možeš ti to' i bile uz mene, osjećala sam se kao kraljica... Doktor je bio vrhunski, došao je unutra, govorio mi kako da stiscem dok je on tiskao trbuh i zarezao me jer sam izgubila snagu pa je morao, no nisam iskreno taj rez ni osjetila. Šivao me također taj isti doktor čim je posteljica bila vani(nakon 20min). Odradio je i to vrhunski, tješio me, govorio kako da se namjestim da mi bude lakše, sestra mu je pomagala čistiti i također je bila divna… Sljedeći put opet Petrova definitivno.

Jedna je mama rodila prošle godine, a prvi porod joj je trebao biti carski.

'Krenulo je ranije i toliko brzo da su mi u rađaoni preporučili da ipak pokusam prirodno jer sam došla 7 cm otvorena i da ce ići brzo. S obzirom da su mi stvarno uljevali povjerenje, pristala sam.

Sve intervencije su mi objasnili zašto rade i dali mogućnost da odbijem. Iako u boksu preferiraju ležanje, ja sam rekla da ne mogu tako i pitala da stojim i šetkam što su mi dopustili (ovo ne možete ako imate epiduralnu). Nakon sat vremena je počelo baš boljeti pa sam tražila i dobila epiduralnu. Taman kad je prestala djelovati je krenuo izgon pa je bilo bolno, ali nema veze.

Ekipa u rađaoni odlicna, babica se trudila oko mene jako, masirala me i super vodila cijeli porod. Nisu me rezali, ali sam popucala, 3 šava. Doktor je stajao sa strane i gledao, nije intervenirao jer nije bilo potrebe što mi se jako svidjelo. Samo je u jednom trenu krenuo navijat pred izgon i kasnije pregledao posteljicu.

Kako je roditi u Petrovoj u Zagrebu
Screenshot/TikTok 

Muž je bio cijelo vrijeme u boksu sa mnom, što je cijeli porod jer nisam isla u predradaonu.

Nakon poroda se ide u sobe. Sobe su super po meni, svaka soba ima wc i tuš, po 2 ili 3 žene su unutra. I frižider. Sve sestre su bile ok, ima ih fenomenalnih i samo korektnih, ali uvijek ih je više pa se svaku smjenu može uhvatii bar jedna fenomenalna za pomoć.

Bebe mogu biti s vama cijeli dan ili ih mogu odnijeti po noći. Prematati ih možete sami ili mogu oni. Puštaju doma nakon 24h ako je porod ujutro i nalazi ok', iskustvo je još jedne mame.

Kako je roditi u Petrovoj u Zagrebu
Shutterstock 

Još jedno svježe pozitivno iskustvo iz Petrove

Kod ove mame je puknuo vodenjak bez trudova, u odjelu babinjača osjećala se gužvovito, no na medicinsko osoblje i uslugu također nema prigovora. Rodila je početkom 2021. u Petrovoj.

'U predrađaoni te spoje na CTG cca 45 min-sat vremena. Za to vrijeme ispituju podatke o trudnoći, imajte sve nalaze i bilo bi dobro da znate datum zadnje menstruacije, datum prvog i zadnjeg UZV-a, eventualne dijagnoze, nalaze OGTT-a, krvnu grupu, detalje s prijašnjeg poroda i slično. Nakon CTG-a, uzimaju bris grla i nosa za covid test, nakon toga klistir i đetanje po predradjaoni do smještanja u box. U mom slučaju potiču na šetanje kad CTG nije prikopčan, odlazak na mokrenje svako malo, hodanje po boksu, nisu forsirali drip već su probali potaknuti gelom, ali nakon bezuspješnih pokušaja otvaranja i nakon 10 sati, predlažu drip i epiduralnu (može se i tražiti), što je bio pun pogodak u mom slučaju - nakon jedne doze epi od 2 sata u nekoliko jačih trudova beba je bila vani. U mom slučaju uz navigiranje babice sve je prošlo bez epiziotomije i šivanja. Bebica po porodu stavljena na kontakt kožu o kožu, na kratko je uzeli na procjenu i iduća cca sat i pol dva mi dana na maženje, za to vrijeme izašla i posteljica, probali dojenje, slikali se i uživali onda bebu uzimaju, a mama još dva sata u hodniku pred boksevima na promatranju do odlaska na odjel.

Dopuštaju vodu cijelo vrijeme, ja sam i jela neke čokoladice, jedino se ne smije nakon epi jesti do poroda. Ako se pogodi da ste preskočili večeru, imajte nešto slano i slatko da po dolasku na odjel možete nešto pojesti i izdržati do jutra.

Odjel babinjača - velika je gužva, u sobama su i cure sa carskim rezom i one kojima su bebice na drugim odjelima. Sestre i doktori su svi jako dragi, posebno sestre za mame. Redovno mjere temperaturu, kome je potrebno i tlak, dva puta dnevno nude lijekove za bolove zbog stezanja maternice i slično. Dizanje oko 5.30 ujutro, slaganje kreveta, vizita za mame oko pol 7-7 a nekad i kasnije, iza vizite doručak. Sestre za bebe su velikoj gužvi i osjeti se nervoza. Za sve ih se može pozvati, uvijek dođu. Ako iz bilo kojeg razloga tražite da uzmu ili nadohrane bebu, ili da ju ne nadohranjuju, poštuju želje. Prvu noć možda najbolje tražiti da uzmu bebu, kasnije je beba s mamom osim nekoliko presvlačenja dnevno i navečer kupanja kad i mama ima vremena za tuširanje. Vizita za bebe oko 10-11 sati po potrebi i popodne ako se rade neke dodatne pretrage u našem slučaju beba je je od 3. dana bila na fototerapiji pa su je dva dana samo na dojenje donosili. Pomažu oko dojenja ako vam treba, savjetuju oko izdajanja, donose vam svoje sterilizirane bočice da hranite bebu izdojenim mlijekom ako ju ne možete dojiti zbog rana, krvarenja i slično.

Malo su popustili oko nekih stvari u ovih par godina, više ne forsiraju strogo dojenje u ležećem položaju, meni su dali i svoje pelene i maramice da ju sama presvlačim iako to nije običaj u Petrovoj i slično.

Zadnji dan po mamu i bebu se oko 14h dolazi. Netko vam na portu donese stvari s označenim brojem sobe i imenom, kad se mama spremi i dobije otpusno pismo, zove sestru koja obuče bebu i da otpusno za bebu i nosi je dolje do izlaznih vrata gdje je ostavljena i predaje bebu u auto koji može doći skroz do ulaznih vrata.

Od stvari za bebu ne treba ništa za vrijeme boravka tamo, za mamu standardni popis, plus wc papir jer se zna dogoditi da nema, vreće za prijavu robu i smeće, izdajalica u pripremi jer je gužva i njihove su zauzete, slušalice za mob. Svaki dan se može donositi na portu što god, može se i Glovo naručiti i preuzeti iako hrana je prihvatljiva za tih par dana', opisala je još jedna mama svoje iskustvo na jednom našem poznatom forumu.