Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Što možete očekivati od epiduralne anestezije?

Svaki vas trud vodi korak bliže vašem djetetu. Ipak, kolike ćete bolove trpjeti, danas možete odlučiti sami: zahvaljujući epiduralnoj anesteziji

 epiduralna anestezija

Trudovi su počeli sasvim normalno probadanjem koje postupno prelazi u bol. Odlučujete koliko to možete trpjeti. Grlić maternice većinom je otvoren oko četiri centimetra kada tražite od primalje (u idealnom slučaju) da pozove anesteziologa. Ali i kada malo duže pokušavate izaći na kraj s boli, epiduralna anestezija još je moguća. Tek netom prije nego što se beba rodi, dok trpite snažne bolove, za anesteziju je prekasno. Tada u većini slučajeva nema smisla – jer dijete će doći na svijet prije nego što ona počne djelovati.

Malo mirovanja

Anesteziolog najprije čeka da trud prođe. Zamolit će vas da se uspravite i izvijate leđa kako bi se kralješci istegnuli. Ako ne možete sjediti – leđa možete izvijati i ležeći. To vam treba biti do te mjere ugodno da možete mirovati. Liječnik zatim opipava slabinske kralješke i traži najbolje mjesto za ubod iglom. Najprije dezinficira kožu i daje injekciju sa sredstvom za uspavljivanje.

Sićušno crijevo umjesto igle

Iglom, veličine one za vađenje krvi, liječnik zatim prodire do tvrde kore leđne moždine (ne do leđne moždine!). To jedva da se i osjeti. Na iglu je pričvršćena injekcija s otopinom kuhinjske soli. Kada liječnik pronađe pravo mjesto, tu otopinu istisne iz injekcije. Injekcija mu više ne treba i u dugačku iglu uvlači mekanu plastičnu cjevčicu. Taj je kateter označen kako bi liječnik znao koliko ga je već ugurao. Ako je dobro postavljen, igla se lagano izvlači i već ste preživjeli najgori dio epiduralne anestezije.

Ostajete pokretni

Cjevčica se flasterom pričvrsti za vaša leđa te se preko ramena prebaci prema prednjem dijelu tijela, gdje se također pričvrsti. Tako se možete pomicati, ništa vas ne zateže na leđima, a liječnik lako može ubrizgati aktivne supstancije.

Prvi test

Na prednjem kraju katetera nalazi se filter za bakterije kako bi se spriječilo prodiranje uzročnika bolesti. Sada liječnik ubrizgava pokusnu dozu sredstva za uspavljivanje. Čeka se nekoliko minuta – zatim se provjerava možete li micati nogama. Mišići su vam, naime, potrebni pri epiduralnoj anesteziji kako biste mogli tiskati. Još uvijek osjećate trudove, ali uskoro više neće boljeti.

Iznenadno tople noge

Sada liječnik u kateter ubrizgava aktivnu dozu sredstva za uspavljivanje te lijek za ublaživanje bola. Smjesa i količina individualno su pripremljene za vas. Topao osjećaj struji vam nogama, ugodan je i znači da će anestezija uskoro početi djelovati. Jer na sredstvo za uspavljivanje reagiraju i živci oko krvnih žila u nogama – one se šire i njima teče veća količina krvi.

Još samo pritisak umjesto boli

Nakon 15 do 20 minuta anestezija počinje potpuno djelovati. Osjećate još kako vam je trbuh tvrd zbog trudova, tu i tamo osjetite pritisak i stezanje, ali bolova više nema. Anestezija povremeno djeluje samo na lijevoj ili desnoj strani, druga je strana još ''budna''. To odmah recite liječniku. Često pomaže samo to da legnete na onu stranu na kojoj još osjećate bolove kako bi aktivne supstancije mogle proteći u tom smjeru. Ili liječnik mora popraviti položaj katetera.

Krvotok treba biti pod nadzorom

Budući da se pod utjecajem epiduralne anestezije mnoge krvne žile šire, može vam pasti krvni tlak. To ne bi bilo dobro za bebu jer njezin krvotok ovisi o vašem. Zato vam ga primalja treba redovito kontrolirati. To je vrlo jednostavno uz pomoć malene naprave koja vam se stavi oko ručnog zgloba. Sredstvo za poboljšanje cirkulacije treba tek nekoliko žena.

Ustati možete

Sredstvo za uspavljivanje vrlo se oprezno dozira kada je riječ o modernoj epiduralnoj anesteziji. Zato se možete uspraviti, čak i ustati. No, u svakom slučaju za to trebate neki oslonac. Jer obamrle vas noge ne slušaju kao inače. Uz pomoć sa strane možete čak otići i do zahoda.

Nema štete za bebu

Tek mali dio aktivnih supstancija za anesteziju dospijeva u bebin krvotok. Bebe rođene uz pomoć periduralne anestezije jednako su fit kao i bebe majki koje nisu dobivale sredstva za ublaživanje bolova.

Primjena i djelovanje

Epiduralna anestezija "umrtvljuje", odnosno oslobađa osjećaja boli donji dio tijela. Može se upotrijebiti i tijekom prirodnog porođaja i u slučaju carskog reza.

U tu se svrhu u donji lumbalni dio kralježnice u epiduralni, odnosno periduralni kanal uštrcava lokalni anestetik – ne u koštanu srž. Preko tankog katetera doza lijeka može se i naknadno povećati.

Nuspojave za rodilje

Ako je anestetik pravilno doziran, snaga mišića biva održana pa je moguće hodanje, a poslije i tiskanje. Katkad porođaj može potrajati nešto dulje, čime se povećava vjerojatnost operativnog zahvata.

Djelovanje na bebu u trbuhu

U ženin krvotok, a zatim i u bebin, dospije vrlo malo anestetika uštrcanoga u kralježnični kanal. Kod problema s posteljicom epiduralna anestezija za bebu čak može biti i od pomoći jer je tada posteljica bolje prokrvljena.

Kada ne možete dobiti epiduralnu?

  • uzimate određene lijekove
  • vaš krvni tlak nije pravilan
  • liječnik ne može pronaći pravo mjesto za epiduralnu
  • jako krvarite
  • imate infekciju na leđima
  • anesteziolog nije dostupan
  • bolnica ne dopušta epiduralnu

Foto: Profimedia

Najnovije