Mnoge žene ne razumiju kada počinju trudovi, pogotovo ako im je to prvi porod. Zbog toga je jedna primalja objasnila kako prepoznati da je porod počeo, iako ne osjećate veliku bol.

Većina trudnica u posljednjem tromjesečju trudnoće razmišlja o tome kako izgleda početak porođaja, kako prepoznati da treba ići u bolnicu, što ako porod krene, a vi kod kuće... Iako zvuči nevjerojatno, mnoge žene ne osjećaju bol , ali najčešći su pokazatelji bolovi u leđima, kontrakcije, proljev i povraćanje.

Također, žene ne mogu ni pucanje vodnjaka sa sigurnošću uzeti kao znak da je porođaj počeo jer se samo 15 posto žena na taj način porađa.

JaneBaru, primalja, objasnila je simptome početka trudova iako ih možda niste svjesni, a jedan od njih je bizaran simptom – iznenadna želja za čišćenjem. Evo 10 simptoma koji se rijetko povezuju s početkom poroda:

1. Bol u donjem dijelu leđa

Bol u leđima često je rani znak poroda. Mogu početi kao tupa bol koja postaje sve neugodnija i bolnija. Položaj djeteta može uzrokovati pritisak na okcipitalnu kost, a to je uzrok nelagode prije početka poroda.

2. Češći odlasci na WC

Ako imate osjećaj da jedva stižete do wc-a i vrlo često mokrite, to može biti znak da se bliži porod. Povećana potreba za mokrenjem javlja se zbog položaja bebine glavice u zdjelici i pripreme za porođaj. Tos stvara veliki pritisak u mjehuru i zato morate često mokriti.

Kako znati da je vrijeme za porod
Shutterstock 

3. Iznenadna želja za čišćenjem

Ako se probudite i imate jaku želju za pospremanjem doma, možda je vrijeme da se polako spremite za rodilište. Riječ je o fenomenu koji se zove "gniježđenje" i normalno je da žena nedugo prije početka boli osjeti potrebu da potpuno očisti prostor u koji će joj doći beba.

4. Težina u području zdjelice

Tijekom trudnoće neke će žene osjećati da su natekle "tamo dolje", dok druge imaju vene u rektnom području. Sve je to normalno i na to utječe rast težine bebe i povećanje amnionske tekućine, ali i utjecaj hormona koji povećavaju volumen krvi.

5. Osjećaj olakšanja

Dok je nekim ženama teško, druge će osjetiti olakšanje kada im beba padne u trbuh. To će biti i fizički vidljivo, kada se pogledate u ogledalo shvatit ćete da vam je trbuh nešto niže nego prije.

6. Osjećaj iščekivanja

Mnoge žene tvrde da predosjećaju kada će početi porođajni bolovi. Zato su izbjegavali izlazak iz kuće očekujući početak poroda. Osim toga, boravak u blizini vašeg doma daje im osjećaj sigurnosti i smiruje ih.

Kako znati da je vrijeme za porod
Shutterstock 

7. Cervikalna bol

Iako je teško opisati ovaj osjećaj, može se usporediti s vađenjem brisa za Papa test, odnosno s nelagodom nakon preduboko stavljanja tampona. Zbog širenja i omekšavanja cerviksa koji se priprema za porođaj, možete osjetiti nelagodu u tom području.

8. Česte Braxton Hicks kontrakcije

Također poznate kao lažni trudovi, ove kontrakcije mogu biti uvod u one prave. Izgledaju kao sporadične kontrakcije i opuštanje mišića maternice. Međutim, ako primijetite da su kontrakcije redovite ili je razmak između njih jednak, možda je ipak vrijeme za porod.

9. Češće se budite

Rani znak poroda može biti nesanica ili češće buđenje tijekom noći. Iako možda nema fizičkih simptoma koji bi ukazivali na to da beba stiže, tijelo se priprema za rođenje i stoga ste možda malo osjetljivi.

10. Sluzni čep

Prije početka prvih kontrakcija možete primijetiti sluzav iscjedak na rublju. Riječ je o sluzavom čepu koji se nalazi uz grlo maternice i njegova je zadaća zaštititi bebu. Međutim, kada se cerviks počne širiti i omekšavati, čep ispada i to je jasan znak da je porod vrlo blizu.