Koliko god se pripremali za veliki događaj kao što je porod, postoje neke neočekivane sitnice koje se mogu dogoditi. Na primjer, možda vam nitko nije spomenuo da biste mogli imati iznenadno pražnjenje crijeva ili da biste mogli početi nekontrolirano drhtati.
Evo nekih neočekivanih 'pratitelja' poroda s kojima biste trebali biti upoznati.

1. Možda nećete prepoznati da imate trudove.
Iako rijetko, neke buduće mame ne osjete nikakve kontrakcije prije nego što krene porod. Osim da imaju simptome trudova, za koje ste čuli – bol, grčeve, osjećaj kao da moraju 'kakati' – neke se žene jednostavno osjećaju 'isključeno', umorno ili čak letargično.

2. Možda vam se dogodi da usred trudova ispraznite crijeva.
Mišići koje vaše tijelo koristi kod rađanja bebe isti su kao oni koje koristi dok imate stolicu. Uobičajeno je da tijekom tiskanja dođe i do pražnjenja crijeva, to samo znači da koristite prave mišiće. Stoga, ako izbacite stolicu u isto vrijeme kad i bebu, nemojte se uplašiti i neka vam ne bude neugodno.

3. Mogli biste osjetiti nekontrolirano drhtanje.
Tijekom završne faze poroda, neke žene počnu vidljivo drhtati. Drhtanje može varirati od blagog do intenzivnog i može trajati do 45 minuta nakon poroda. Liječnici i primalje ne znaju konkretan uzrok ove pojave, ali je primijećeno da se događa zbog naglog pada tjelesne temperature ili nagle promjene razine hormona. Može se također pojaviti zbog anestezije i određenih lijekova.

4. Mogli biste povraćati.
Mučnina i povraćanje nisu samo pojava u ranoj trudnoći, već se mogu dogoditi i tijekom poroda. Vaš probavni sustav usporava jer je sva vaša energija usmjerena na maternicu. Događa se da mame u isto vrijeme povraćaju i tiskaju.

5. Možda poželite hamburger i krumpiriće.
Tijekom poroda možete ogladnjeti, posebno ako je dugotrajan. No problem je što se tijekom poroda ne preporučuje jesti niti sitni zalogaji, a kamoli ozbiljni obroci. Jer, ako porod krene u smjeru da trebate na hitni carski rez, moglo bi doći do komplikacija.

6. Slaba kontrola mokraćnog mjehura.
Neke žene se bore s inkontinencijom pretkraj trudnoće pa kontrakcije i izgon mogu utjecati na vašu sposobnost kontroliranja mokrenja. No u većini slučajeva inkontinencija nestaje za otprilike četiri do šest tjedana nakon poroda.