Znati da imamo biološki sat koji otkucava može biti zaista zastrašujuće. Istina je da se broj jajnih stanica kod žena smanjuje kako stare, a trudnoća poslije 35-e godine dolazi s dodatnim rizicima od komplikacija, kao što su hipertenzija ili dijabetes za majku, ili kromosomske abnormalnosti, kao što je Downov sindrom za dijete. Stoga, uvijek je dobro konzultirati se sa svojim liječnikom i iznijeti mu planove za proširenje obitelji kako biste bili sigurni da činite pravi izbor za svoj život i svoje zdravlje.

No dobra je vijest da sve više istraživanja otkriva neke iznenađujuće prednosti strarijih rodilja,
i za njih i za dijete.

1. Može pojačati aktivnost vašeg mozga

Jedna studija testirala je 830 sredovječnih žena, kako bi se utvrdilo postoji li veza između rađanja bebe u kasnijoj dobi i aktivnosti mozga. Otkrili su da su žene koje su dobile dijete nakon 35. godineimale oštriju spoznaju i verbalno pamćenje. Također, otkriveno je da su žene koje su dobile prvo dijete nakon 24. godine bile bolje u rješavanju problema od svojih vršnjaka koji su imali djecu prije 24. godine.

2. Dijete može imati smanjeni rizik od ozljeda

Naravno, zaštitit ćete svoje dijete najbolje što možete, bez obzira na dob. Međutim, nekoliko studija ukazuje na činjenicu da rizik djeteta da doživi nenamjernu ozljedu koja zahtijeva liječničku pomoć, opada što je veća majčina dob.

3. Emocionalno ste spremniji

Nedvojbeno je da s godinama dolazi i zrelost. (Razmislite samo o tome koliko ste se promijenili od tinejdžerskih godina!) Istraživanja pokazuju da zrelost igra važnu ulogu u boljem roditeljstvu.

U studiji iz ožujka 2017. objavljenoj u časopisu European Journal of Development, nizozemski su znanstvenici proučavali psihosocijalni razvoj dviju grupa djece u dobi od 7, 11 i 15 godina. Jednu su skupinu rodile majke starije od 31 godine, a drugu su rodile majke mlađe od 31 godine. Kada su analizirali njihov psihosocijalni razvoj, otkrili su da starije mame rjeđe vrijeđaju ili fizički discipliniraju svoju djecu.
Sveukupno gledano, djeca starijih mama bolje su se ponašala, dobro socijalizirala i bila emocionalno zdrava u godinama prije adolescencije. Drugim riječima, čini se da se opuštenije roditeljsko ponašanje starijih mama isplatilo. 

4. Vaše će dijete vjerojatno biti više tehnološki potkovano i bolje obrazovano

Što duže čekate s rađanjem, veća je vjerojatnost da će vaše dijete odrasti razumijevajući naprednije razine tehnologije.

'Djeca starijih roditelja imaju koristi od obrazovnog, tehnološkog i društvenog napretka koji je postignut tijekom godina odgođenog rađanja', tvrdi Kameelah Phillips, dr. sc., ginekolog iz New Yorka. 'Švedska studija je pokazala da kada se uzme u obzir ovaj napredak, djeca starijih roditelja imaju tendenciju da budu zdravija i obrazovanija.'

5. Financijska stabilnost

Brojna istraživanja podupiru teoriju da je zdravstveno stanje često povezano s količinom novca u banci. Ako ste stekli diplomu i uložili vrijeme u razvoj svoje profesionalne karijere, veća je vjerojatnost da ćete imati veću plaću od majki koje su dobile djecu prije nego što su izgradile karijeru.

'Studije pokazuju da djeca starijih majki ostaju dulje u obrazovnom sustavu, imaju bolje rezultate na standardiziranim testovima i vjerojatnije će ići na fakultet, za razliku od svojih vršnjaka rođenih od mladih mama', kaže Salber.

6. Možda ćete živjeti još dulje

'Neki ljudi misle da rađanje beba u kasnim godinama života znači da nećete imati energije ići ukorak s malim djetetom ili, još gore, da nećete biti tu za njihove glavne životne događaje, poput vjenčanja ili rađanja vlastite djece', kaže Salber. 'Ali istraživanje je pokazalo da je to daleko od istine.'

Zapravo, studija iz 2015. otkrila je da žene, koje su dobile djecu nakon 33. godine, imaju dvostruko veću vjerojatnost da će doživjeti 95. godinu u usporedbi sa ženama koje su svoje zadnje dijete rodile prije 30. godine. I to je nešto vrijedno razmatranja!