Prije nekog vremena SteffanieChristi'an, pjevačica iz Michigana, podijelila je sliku koja najbolje ilustrira koliko je zapravo porod težak.

Od tada s vremena na vrijeme društvenim mrežama ponovno kruži slika u znak podrške svim mamama.

- Evo što zapravo znači kada vam kažu da ste otvoreni 10 cm. Zato zaslužujemo sve što želimo - rekla je tada pjevačica uz sliku.

Porod se, inače, sastoji od četiri faze – faze dilatacije, tj. otvaranje cerviksa koje ima dva stanja: latentno i aktivno. Zatim slijedi faza izbacivanja - istiskivanje bebe iz maternice i rodnice, zatim faza posteljica-posteljica i na kraju faza hemostaze - zaustavljanje krvarenja.

Faza dilatacije počinje latentnim stanjem. Ovo je pripremna faza u kojoj se počinju javljati slabe, povremene i nepravilne kontrakcije maternice (u nepravilnim razmacima), koje nisu bolne, a koje pripremaju cerviks i dovode do njegovog skraćivanja i potpunog nestanka, kao i otvaranja maternice. cerviksa, do 2-3 cm.

Latentna faza traje nekoliko sati (ponekad i dana) i ne uračunava se u trajanje samog poroda. Ponekad se trudnice žale da im je porod trajao 24 sata, ali liječnici tu latentnu fazu ne računaju 5, 3, 2 minute, koja su duža (od nekoliko sekundi do minute) i jače te dovode do otvaranja maternice do 10 cm, kada bebina glavica može izaći.