Porod carskim rezom izvodi se ako je prirodnim porodom ugroženo bebino ili mamino zdravlje. Carski je rez invazivna operacija kojom se radi rez na trbušnom zidu i maternici te se tako porađa dijete. Ako je riječ o planiranome zahvatu i unaprijed znate da idete na carski rez, obavit ćete sve preglede koji su potrebni prije operacije tijekom kojih možete postaviti sva pitanja o proceduri. Pregled se organizira ili s kirurginjom (ginekologinjom) koja će biti na operaciji ili pak s anesteziologinjom ili s oba stručnjaka. Nakon što vam opišu cijeli postupak, potpisujete informirani pristanak na operaciju

Ako je riječ o neplaniranom ili hitnom carskom rezu, operativni će tim zatražiti sve potrebne krvne pretrage i druge informacije ubrzo nakon što se donese odluka o odlasku u operacijsku salu. Najčešće je vrijeme između odluke za carski rez i zahvata oko pola sata, ponekad i duže ovisno o bolnici i broju pacijentica tog dana (ali najviše ovisi o stupnju hitnosti). 

Za carski rez koristi se lokalna anestezija, dakle, umrtvljuje se samo određeni dio tijela (spinalna ili epiduralna), a iako ste budni i znate što se događa, ne osjećate bol. U slučaju da iz nekih razloga nije moguće dati lokalnu anesteziju, koristi se opća anestezija ili uspavljivanje.  

Što se događa tijekom operacije?

Operacija obično traje između 40 i 50 minuta, prilikom čega se postavlja sterilni zaslon da ne gledate operaciju. 

Rez je najčešće malo iznad bikini područja ili malo iznad simfize (preponske kosti). Dijete se rodi kroz taj otvor i moguće je da osjetite kao da vas netko ‘vuče’ ili ‘dodiruje’ u ovom dijelu tijela. Nakon poroda bebe, kao i nakon vaginalnog, daje se oksitocin (drip) kako bi se maternica potaknula na stezanje i kako bi se spriječilo obilno krvarenje. Nakon što je posteljica izvađena i pregledana, otvor se šiva ili koncima koji se uklanjaju nakon otprlike tjedan dana ili onima koji se razgrađuju.

porod
Shutterstock 

Kad se dijete rodi, kirurg ga podiže tako da ga možete vidjeti i, u idealnim situacijama, primalja ili medicinska sestra postave vam dijete tako da ostvarite kontakt koža na kožu. Dijete pregleda primalja ili medicinska sestra, a u većini rodilišta i neonatologinja. Prvi biste podoj trebali moći obaviti u operacijskoj sali ili pak odmah nakon operacije u sobi za oporavak. 

Što se događa nakon operacije?

Nakon operacije, ovisno o rodilištu i tehničkim mogućnostima, neke su majke smještena na odjelu za intenzivnu skrb ili su pod stalnim nadzorom. Najčešće su na infuziji nekoliko sati, a brzo nakon operacije uklanja se i kateter za mokrenje. Ako je porođaj obavljen pod općom anestezijom, nakon buđenja će vas posjetiti liječnik i obavijestiti o tome kako je prošao carski rez.

Viđanja s bebom uvelike ovise o oporavku i vašem stanju nakon carskog reza, ali prvom će vas prilikom preseliti u sobu na Babinjačama te dovesti bebu na boravak s vama ako postoji opcija boravka s bebom.

Iako je carski rez vrsta poroda, ipak je riječ o invazivnoj operaciji pa je i oporavak duži i zahtjevniji. Nakon popuštanja anestezije, rana počinje boljeti, kretanje je vrlo teško pa ćete trebati pomoć medicinskih sestara u održavanju higijene, vršenju nužde, uzimanja bebe i dojenja.

Važno je da ništa ne pokušavate sami nego da sačekate da vam osoblje bolnice objasni kako ćete ustajati iz kreveta, primati bebu u naručje i dojiti a da pritom ne stvarate pritisak na ranu od reza.
Kao i nakon vaginalnog poroda, poželjno je čim prije moguće započeti sa unosom hrane i tekućine kako bi se prevenirao zatvor i spriječila duboka venska tromboza.  

Nakon carskog reza možete očekivati konstipaciju ili zatvor, hemoroide, umor, bol na mjestu reza, bol u maternici, nakon dva tjedna od zahvata svrbež na mjestu šavova, prvih nekoliko tjedana nakon poroda otežano kretanje i vaginalno krvarenje i iscjedak

Kako ubrzati oporavak?

  • Odmarajte 
  • Nekoliko tjedana izbjegavajte podizati bilo što što je teže od bebe.
  • Uzimajte tablete protiv bolova, a ibuprofen je prvi izbor za dojilje.
  • Izbjegavajte dugo stajanje i rad po kući, za to je potrebno pričekati dozvolu ginekologa (na pregledu sa 6 tjedana)
  • Pričekajte s tjelovježbom do 3 mjeseca ili do dozvole ginekologa.
  • Za dojenje birajte položaji nogometne lopte i ležanje na boku
  • Ranu držite suhom i čistom, izbjegavajte kupke