Nije svaka trudnoća ista niti je svaka trudnoća 'blaženo' stanje jer postoje trudnice koje se bore s raznim simptomima i bolovima.No jedno je sigurno, svaka završava jednako - rođenjem bebe. Porođaj je važan događaj pa je posve normalno osjetiti i nervozu i strah kako se približava termin.

Nervoza neće zaobići ni iskusne mame jer je svako iskustvo poroda drugačije. Za majku koja prvi put rađa, jedan od razloga za strah je taj što ne zna što može očekivati. Početak trudova još nije doživjela, a brine je da možda i ne shvati da su trudovi počeli. Hoće li njezini trudovi početi kontrakcijama ili puknućem vodenjaka? Ako joj pukne vodenjak, hoće li biti kao u filmovima? Oticanje vode može biti teško razaznati jer, pretkraj trudnoće, žene mogu imati obilan iscjedak i probleme sa zadržavanjem mokraće zbog pritiska na mjehur.

trudnica pred porod
Shutterstock 

Kako onda znati?

Prema pričama mama koje su to doživjele, za razliku od svega navedeno, curenje amnionske tekućine je nekontrolirano. Ako osjetite kako tekućina izlazi i ne znate je li to mokraća ili voda, najbolji je trik pokušati zaustaviti protok. Ako stiskanjem možete zaustaviti ili usporiti curenje, vjerojatno je to mokraća. Međutim, ako ne možete spriječiti izlazak tekućine, riječ je o amnionskoj tekućini.

Teško je sa sigurnošću reći kakav će biti osjećaj ženi kad joj pukne vodenjak pa možemo prepričati samo ono što su doživjeli drugi. Neke žene osjete lagano pucanje u utrobi, a zatim tekućina počinje istjecati. Osjećaj može biti sličan onome kao kad vam pukne gumica na donjem rublju. Obično nije bolno, a gotovo odmah potom osjetit ćete kako tekućina izlazi iz tijela. 

Možete doživjeti i jaki izljev kakav ste navikli gledati u filmovima. Do puknuća vodenjaka doći će kada se ustanete ili se pomaknete, nakon čega se pojavi veliki mlaz tople tekućine. Riječ je o situacijama kada ste  sigurni da vam je pukao vodenjak i znate da je vrijeme za bolnicu. Velika je vjerojatnost da će svaki put kad se pomaknete, izići još malo vode. To je zato što je bebina glava poput čepa na vašem cervisu. Kad se pomaknete, ili se beba pomakne, izlazi više vode.
Ako sumnjate da vam je puknuo vodenjak, uvijek je bolje ne nagađati, već kontaktirati ginekologa ili otići u bolnicu.