1. Postupna promjena prehrambenih navika

Promijenite prehrambene navike cijele obitelji polako − korak po korak. Počnite s proizvodima od integralnog brašna i integralnih žitarica, zamijenite punomasne mliječne obroke s djelomično obranim (2,8%) ili obranim mlijekom (1,5%), kod pripreme variva upotrebljavajte više povrća i manje mesa, suhomesnate proizvode režite na tanje kriške, za desert ponudite voće umjesto kolača i slatkiša.

2. Jedite više voća i povrća

Voće i povrće igraju važnu ulogu u očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti. Ako dijete ne voli ili odbija voće i/ili povrće, pokušajte napraviti sljedeće:

  • pire od voća (npr. banane) umiješajte u jogurt ili mlijeko
  • 1 čaša 100% voćnog soka ili soka od povrća može zamijeniti jednu jedinicu voća/povrća
  • umjesto čipsa za grickanje ponudite djetetu sušeno voće (grožđice, sušene marelice)
  • ponudite djetetu sitno nasjeckano sirovo povrće, jer neka djeca više vole okus sirova povrća od kuhanog
  • povrće je ukusno u obliku umaka i izvrsno odgovara uz tjesteninu, rižu i krumpir.

3. Izbjegnite suvišne kalorije

Potpuno izbacivanje određenih namirnica iz prehrane ne preporučuje se. Bolje je pronaći pravu mjeru. Čips, čokolada i kolači namirnice su bogate šećerom i masnoćama pa ih treba konzumirati u maloj količini. Pritom mogu pomoći manja pakiranja tih proizvoda. Također pri pripremanju mesa izbjegavajte paniranje. U smjesi za paniranje nalaze se masnoće i još tijekom pečenja smjesa veže na sebe ulje. Friteza također ne bi trebala biti često u upotrebi.

Sa slatkišima isprobajte mali trik: u manju čašu ili manju kutiju spremite jednu šaku slatkiša (npr. bombona). Ovu dozu raspodijelite kroz tjedan; djetetu možete pomoći da odluči koliko će bombona pojesti tijekom dana. Izbjegavajte stvaranje zaliha slatkiša i grickalica. Ne koristite se hranom kao nagradom ili utjehom jer ako dijete nauči brige i probleme rješavati hranom, lako mu to može prijeći u naviku. Nagradite dijete na neki drugi način, a utjehu pružite zagrljajem.

4. Uvedite pravila vezana uz obroke

Pokušajte što češće jesti u miru zajedno s cijelom obitelji. Ugasite televizor i kompjutor. Ako jedete i gledate televiziju za vrijeme obroka, vrlo ćete vjerojatno pojesti puno više nego kad svjesno uživate u mirisima i okusima hrane.

5. Pokrenite cijelu obitelj

Pokušajte svoje slobodno vrijeme provesti aktivno s djetetom: vozite zajedno bicikl, posjetite zoološki vrt, plešite, otiđite na bazen. Sve je bolje od stalnog sjedenja na kauču. Također upišite dijete na neku sportsku aktivnost po njegovu izboru.

Tekst: Martina Ivanišević, dipl. ing. prehrambene tehnologije

Foto: Thinkstock