Ni najmlađi ne mogu izbjeći povremene glavobolje. No, kako otkriti da dijete boli glava ako još ne govori? Pratite njegovo ponašanje. Ako djetetov plač prati povećano uzbuđenje, žmirkanje, micanje glave lijevo-desno, poremećaj sna, često podrigivanje, povremeno crvenilo ili bljedilo lica, onda možete biti sigurni u to da vaše dijete boli glava. Dobro razmislite što je moglo prouzročiti te bolove. Je li dijete spavalo u zagušljivoj sobi, nedostaje li mu sna ili je, pak, spavalo previše, ima li probavnih smetnji (zatvor), je li mu nos začepljen ili je preumorno? Donosimo popis mogućih uzroka nastanka glavobolje i načina kako ih ukloniti.

Povišen krvni tlak

Povišen krvni tlak povećava dotok krvi u žilama, u glavi izaziva pulsirajuću glavobolju popraćenu mučninom i osjećajem težine u glavi. Koža lica postaje izrazito ružičasta, čak crvenkasta, a puls je ubrzan. Dijagnoza "hipertonička bolest" postavlja se u slučaju da je arterijski tlak povećan više od tri puta na mjesec.

Kako pomoći djetetu? Najvažnije je liječiti povišen tlak i tako spriječiti moguće komplikacije (hipertonijsku krizu ili, u najgorim slučajevima, moždani udar). U tome pomažu lagane šetnje na svježem zraku i sredstva za smirenje koja propiše pedijatar.

Snižen krvni tlak

Bol se u slučaju sniženog krvnog tlaka obično javlja u zatiljku i pojačava se pri izvođenju naglih pokreta – hoda, skoka, kašlja i sl. Ujutro je glavobolja rijetka, ali tijekom dana se pojačava i praćena je mučninom, crnjenjem pred očima, vrtoglavicom, a katkad i nesvjesticom.

Kako pomoći djetetu?

Pomaže tuširanje vrućom i hladnom vodom naizmjence, jutarnja tjelovježba, masaža bolnih točki na glavi, duge i aktivne šetnje.

Povišen tlak unutar lubanje

Ova bolest ne dolazi sama od sebe. U pravilu je posljedica traume glave (zbog težeg porođaja, tumora mozga, anomalije vratnih kralježaka itd. Dijete kontinuirano pati od glavobolje, najčešće ujutro. Bol se pojačava na jakoj svjetlosti i uz glasne zvukove, popraćena je mučninom, a koncentrirana je u području očiju ili se širi na cijelu glavu. Nastaje zbog promjene vremena, konzumiranja veće količine soli i tekućine, umora, fizičkog opterećenja...

Kako pomoći djetetu?

Odvedite dijete pedijatru i okulistu. Dijagnoza se postavlja pregledom očnog dna, a kod dojenčadi ultrazvukom velikog mozga. Liječenje je usmjereno na poboljšanje cirkulacije velikog mozga. Za smanjenje venozne otekline iz šupljine lubanje propisuju se preparat za poboljšanje venske cirkulacije, a za opskrbljivanje velikog mozga kisikom preparati koji izravno djeluju na tlak unutar lubanje.

Migrena

To je bolest vegetativnoga živčanog sustava koji je odgovoran za tonus žila i njihovu opskrbu krvlju. Narušeni tonus izaziva grčeve i kao posljedica toga nastaje lagana pulsirajuća bol na jednoj strani glave. Napadaj boli traje od dva sata do dva dana i obično je popraćen mučninom koja izaziva povraćanje, nakon čega bol najčešće nestaje. Prije napadaja migrene dijete obično postaje osjetljivo na mirise, vidi male crne točkice ili krivudave linije pred očima. Može nastati poremećaj u koordinaciji, osjetljivost na svjetlost, onemoćalost u nogama i rukama te panika. Postoje slučajevi kad se simptomi migrene ne javljaju samo u glavi nego i u trbuhu gdje također izazivaju oštru bol. U pravilu se javlja kao posljedica boravka u zagušljivoj prostoriji, zbog premalo ili previše sna, stresa, premorenosti, promjene vremena, gladi, konstipacije, zbog konzumiranja nekih namirnica, kao što su tvrde vrste sira, kobasice, mesne juhe, čokolada itd.

Kako pomoći djetetu?

Potrebno je točno utvrditi je li doista riječ o migreni. Nju je praktički nemoguće izliječiti, no može se smanjiti intenzitet boli i učestalost. Prije spavanja prozračite dječju sobu, zatamnite je, a nakon što dijete legne, na čelo mu stavite oblog s hladnom vodom. Kraj stopala mu stavite termofor s toplom vodom ili ih zamotajte električnom dekicom. Katkad pomaže povez na glavi koji lagano steže glavu. Djetetu možete dati tabletu protiv bolova koju će propisati pedijatar.

Trauma izazvana udarcem

Mališani u igri često udare glavom o neku tvrdu površinu i zadobiju traumu glave. Katkad neka od tih ozljeda može prouzročiti teške glavobolje. Ako se odmah nakon ozljede (ili nakon nekoliko dana) pojavi glavobolja u području zatiljka, potrebno je hitno otići na liječnički pregled. Kod sasvim male djece nakon jačeg udarca u glavu može oteći koža i potkožno tkivo na glavi, dijete počinje plakati, svijati leđa i zabacivati glavu.

Kako pomoći djetetu?

Odmah nakon pada na mjesto ozljede stavite oblog od leda ili bilo kakav dostupan hladni predmet. Pazite da dijete nekoliko dana miruje u krevetu i zabranite mu gledanje televizije i čitanje. U takvom su slučaju najbolji lijek odmor i tišina. Ako postoje simptomi potresa mozga (povraćanje, vrtoglavica, bljedilo, crnjenje pred očima), odmah ga odvedite na pregled!

Neurološka glavobolja

Katkad glavobolju može izazvati upala živca lica, zatiljka, ušno-sljepoočnog i nekih drugih. Bolovi su jaki i nagli, pojačavaju se pri okretanju glave, kašljanju i kihanju. Uzrokuje ih prehlada ili neke infektivne virusne bolesti, npr. zaušnjaci.

Kako pomoći djetetu?

Potrebno je posavjetovati se s pedijatrom. Neurološke glavobolje obično se liječe grijanjem: koriste se vrećice sa zagrijanim pijeskom, tople komprese itd.

Osjetljivost na određenu hranu

Djeca su osjetljiva na kemijske dodatke koje sadržava većina današnjih prehrambenih proizvoda. Neka djeca mogu dobiti glavobolju zbog mesnih prerađevina koje sadržavaju konzervanse – nitrate – koji izazivaju suženje krvnih žila. Glavobolju može prouzročiti tiramin koji sadržavaju sirevi, kvasac i orasi, zatim predoziranje vitaminom A i prehrambenim dodacima koji sadržavaju natrijev nitrit i natrijev klorid.

Kako pomoći djetetu?

Nastojte da vaše dijete jede što više prirodnih, neprerađenih proizvoda, izbjegavajte mu davati one koji sadržavaju emulgatore. Izbjegavajte djeci davati slatkiše i napitke s umjetnim bojama.

Problemi s vidom

Narušen vid također može uzrokovati glavobolju: kratkovidnost, dalekovidnost, strabizam, astigmatizam, glaukom itd. Dijete mora naprezati očne mišiće kako bi dobro vidjelo, što izaziva bolne grčeve u glavi.

Kako pomoći djetetu?

Ako vam se učini da dijete napreže oči, ne vidi jasno predmete koje bi, po vašemu mišljenju, trebalo vidjeti, primiče slikovnicu preblizu očima ili je, pak, pretjerano udaljava, odvedite ga okulistu. Naočale će pomoći da se riješi glavobolje.

Bolesti uha, grla i nosa

U slučaju “trećega krajnika”, iskrivljene nosne pregrade i sl. disanje na nos je otežano, dijete ne udiše uobičajenu količinu kisika, što također može izazvati glavobolju. Neliječena upala uha također je usko povezana s glavoboljom.

Kako pomoći djetetu?

Potreban je pregled pedijatra, a zatim liječenje odgovarajućim medikamentima ili čak kirurška korekcija (problem s nosnom pregradom).

Psihološki uzroci

Glavobolje nerijetko nastaju zbog preopterećenosti, stresa i depresije izazvane promjenom životnih uvjeta, zatim zbog dugotrajnog sjedenja pred televizorom ili računalom. Glavobolja obično nije jaka, ali je kontinuirana i duga.

Kako pomoći djetetu?

Ako vam se čini da dijete previše vremena provodi pred televizorom ili kompjutorom, ograničite vrijeme koje provodi na taj način. Odvodite ga u prirodu i nastojte da se što više igra na otvorenom. Starije dijete upišite na neku sportsku aktivnost. Ako i dalje pati od glavobolje, a vi ne možete otkriti uzrok stresa, odvedite ga na razgovor kod dječjeg psihijatra. Razmislite nije li dijete opterećeno prevelikim brojem aktivnosti, postavljate li pred njega prezahtjevne zadatke. Otvoreno  razgovarajte, neka vam otkrije svoje želje, što voli, a što ne, provjerite spava li mirno, muče li ga  ružni snovi ili strahovi. Naučite ga kako da se opusti. Možete nabaviti umiljatog kućnog ljubimca jer fizički kontakt sa životinjom razvija pozitivne emocije i neutralizira negativne.

Kada otići liječniku?

Naučite razlikovati slabu, podnošljivu glavobolju, za koju pretpostavljate da je izazvana nedavnim psihičkim ili fizičkim naporom, od jake, oštre i iznenadne glavobolje kojoj ne možete odrediti uzrok. Ako je dijete blijedo, osjeća mučninu, ima vrtoglavicu, vidi crne točkice, narušeni su mu koordinacija pokreta, vid, sluh, premirno je ili preuzbuđeno, odmah ga odvedite na liječnički pregled. Pratite njegovo ponašanje kako biste odredili pojavljuje li se bol nakon nekog fizičkog napora ili živahnije igre, pri kašljanju, kihanju i sl. Glavobolja koja se redovito javlja, što može biti i noću, dovoljan je razlog da dijete odvedete na detaljne pretrage.

Foto: Thinkstock