Knjiga „Stuff Dutch Moms Like” bavi se životnim navikama, stavovima i običajima koji su Nizozemke učinili zadovoljnim i opuštenim majkama. Autorica je Colleen Geske koja s obitelji živi u Amsterdamu i koja godinama promatra način odgoja i obiteljskog života u Nizozemskoj. Tako je došla do zaključka da su tamošnje majke jedne od najopuštenijih i najsretnijih na svijetu, evo i zašto...


Rade manje
Mnoge majke u Nizozemskoj rade skraćeno – statistika kaže da svaka treća Nizozemka nakon rođenja prvog djeteta prestaje raditi ili radi manje. Samo 12% žena s djecom mlađom od 18 godina radi puno radno vrijeme (odnosno više od 35 sati tjedno). Mnogi poslodavci dopuštaju skraćeno radno vrijeme, a u nekim slučajevima poslodavcima je čak zabranjeno odbiti zahtjev za skraćenim radnim vremenom. Zbog toga žene u Nizozemskoj ne moraju birati između posla i karijere.

Drže do svog rasporeda
Nizozemkama je jako stalo do rutine. Ako pogledate bilo koju ulicu nakon 18 sati, nećete vidjeti niti jedno dijete kako se igra. To je period kada su djeca već nahranjena, okupana i praktički u krevetu. Većina roditelja u Nizozemskoj ima definiranu dnevnu i noćnu rutinu koja rezultira odmornom, sretnom i zdravom djecom.

shutterstock_310726280.jpg
Shutterstock Očevi i bake i djedovi su aktivni sudionici u odgoju djeteta

Imaju veliku podršku obitelji
Nizozemke imaju jedno tajno oružje - svoje partnere! Naime, nizozemski očevi vrlo su angažirani i uključeni u odgoj djeteta. Više od trećine muškaraca u Nizozemskoj odlučuje raditi manje i imati kraći radni tjedan kako bi uspjeli ostati posvećeni obitelji. Također, značaj baka i djedova u Nizozemskoj nije zanemariv – oni su aktivni sudionici u odgoju djeteta i smatraju se među najaktivnijima i najbrižnijima u Europi. Više od 60% nizozemskih baka i djedova na neki način skrbe za svoje unuke.

Imaju vrhunsku postnatalnu njegu
Postnatalna skrb je bolja od bilo koje druge zemlje na svijetu. Nakon poroda žene imaju pravo na 8 dana kućne njege od strane visokoobrazovane medicinske sestre. Ona je tu da vam pomogne oko brige o bebi, ali i kod pranja rublja, kuhanja, pospremanja kuće te daje praktičnu podršku i savjete.

Dopuštaju djeci da budu djeca
Vjera u slobodu i neovisnost osnovno je načelo nizozemskog roditeljstva. Čak imaju izreku da odgajati dijete znači pustiti ga da ode. Nizozemska djeca dobivaju prostor i vrijeme da njeguju svoj "samostalan život". Također, Nizozemke osjećaju manje krivnje od drugih mama i to je zdrav stav koji im pomaže da imaju uravnotežen pristup majčinstvu.

Nisu vezane za neuspjehe ili uspjehe svoje djece
Nizozemci imaju neobičnu sposobnost odvajanja talenata svoje djece (ili nedostatka istih) od vlastitih. Njihova djeca nisu odraz njih samih, već su bića s individualnim karakterima, snagama i vještinama. To je osvježavajuća perspektiva koja uklanja konkurenciju iz društva.

Spavaju bolje
Nizozemske mame općenito su uvijek odmorne jer i njihova djeca bolje spavaju.

shutterstock_1043368891.jpg
Shutterstock Vjera u slobodu i neovisnost osnovno je načelo nizozemskog roditeljstva

Izvor: Žena.rs