Djevojčice su obično te koje prve progovore, sklapaju prijateljstva, odlične su učenice... Ali negdje prije početka srednje škole pojava novih društvenih pritisaka, većih očekivanja u učionici i miješanih signala koje dobiva iz zajednice (“Daj sve od sebe, ali ne privlači previše pozornosti na sebe”, “Možeš biti što god želiš, ali glavni prioritet ti je izgledati lijepo”) može uzrokovati da djevojke zaostaju u akademskom pogledu ili izgube onu svoju predivnu iskru. Evo što možete učiniti, piše portal babycenter.com kako biste izgradili samopouzdanje svoje kćeri za teške godine koje dolaze:

1. Potaknite asertivnost
Naučite kćer da izrazi svoje potrebe i da se zna postaviti prema vršnjacima. Ako je drugo dijete zločesto prema njoj, potaknite ju da mu kaže: "Ne sviđa mi se način na koji razgovaraš sa mnom."

2. Budite precizni u svojim komplimentima
Kada svojoj kćeri kažete koliko je pametna koristite konkretne primjere. Recite joj: "Imaš jako dobro pamćenje" ili "Pa ti stvarno znaš sve o dinosaurima".

3. Bez lažnih pohvala
Desetogodišnja djevojčica je već i sama jako dobro svjesna da nije glazbeni genij niti najbolja slikarica na svijetu, ali će cijeniti ako primijetite njezin napredak i trud.

4. Pomozite joj da shvati zašto je ponekad izostavljena iz društva
Objasnite joj da ako nije pozvana na svaki rođendan ili na svaku igru s vršnjacima, to ne znači ništa loše. Ako joj drugo dijete kaže: "Ne možeš mi biti prijateljica", to vjerojatno ima više veze s lošim raspoloženjem tog djeteta nego li s vašom kćeri.

5. Potičite natjecateljski duh
Nemojte joj odmah pomoći oko domaće zadaće ili kućanskih poslova. Ako traži pomoć, zamolite je da još nekoliko minuta pokuša to sama riješiti.

shutterstock_1308185374.jpg
Shutterstock Njegujte zdravu sliku o tijelu i pripremite ju na seksizam s kojim će se kad-tad suočiti

6. Potaknite je da se bavi sportom ako to želi
Djevojke imaju pregršt sportskih opcija, ako se želi baviti gimnastikom ili igrati nogomet, dajte joj priliku da se uključi u igru i sazna za što je sposobna. Nemojte odlučivati koji su sportovi pravi za nju – ona to može sama zaključiti.

7. Nemojte stvarati pretpostavke o njezinim jakim i slabim stranama
Samo zato što je djevojčica ne znači da će se mučiti s razlomcima – ili da će biti jako uspješna u Hrvatskom jeziku. To također ne znači da neće htjeti ići u ribolov ili se okušati u nogometu. Njegujte njezine interese i radite na poboljšanju njezinih slabosti.

8. Njegujte zdravu sliku o tijelu
Kada pita neizbježno pitanje: "Jesam li lijepa?" odgovorite joj s entuzijastičnim da. Kad hvalite njezin izgled, pokušajte pohvaliti i njezine postupke: "Danas si izgledala tako graciozno na gimnastici" ili "Oči su ti baš blistale na pozornici". Starijim djevojkama također može pomoći kada čuju da modeli u časopisima ne izgledaju tako uživo i da su njihove fotografije izmijenjene kako bi izgledale mršavije i besprijekornije.

9. Pripremite je na seksizam
Čak i danas neki ljudi misle da djevojke ne mogu neke stvari koje mogu dečki. Ako primijetite da vaša kći gleda TV emisije ili filmove u kojima djevojke čekaju u pozadini dok dečki spašavaju stvar, istaknite to i razgovarajte s njom o tome koliko su stvari drugačije u stvarnom svijetu.

10. Istaknite pozitivne ženske uzore
Iskoristite svaku priliku, dok gledate vijesti ili čitate novine, da joj pokažete da žene – političarke, poduzetnice, liječnice, sportašice – mogu sve.

shutterstock_2254602875.jpg
Shutterstock Istaknite pozitivne ženske uzore, neka zna da se u životu može baviti čime god želi