Prema svjetskom izvještaju o osjećaju sreće koji imaju pojedine nacije, Nizozemci su prirodno vrlo sretni ljudi. Je li to zbog njihovog obrazovanja, sustava, gena? Odgovor je zasigurno kompleksan. U svojoj knjizi "Najsretnija djeca u svijetu" dvije nizozemske majke daju savjete kako biti sretniji roditelj i sretno dijete na nizozemski način. Izdvajamo 5 savjeta:


1. Odredite pravila
To ne znači da je djeci u Nizozemskoj dopušteno raditi ono što žele. Naprotiv, više je riječ o tome da im se daje prilika da kažu što misle i da sudjeluju u kreiranju obiteljskih pravila. To mališanima također daje osjećaj da ih roditelji uvažavaju, čuju i prepoznaju kao punopravne članove obitelji. Tako je manje potrebe za borbom za vlast i samim time više opuštenijeg obiteljskog života.

2. Usredotočite se na osnovno
Gledajte da pojednostavite stvari. U doba Facebooka i Instagrama ovo je vrlo poseban izazov za roditelje. Svi sve pratimo, gledamo najnovije ideje kuda otići, što napraviti, kako organizirati dječji rođendan još bolji od rođendana djetetovog prijatelja. Više ne može biti samo igranje, ples uz sendviče, nego su tu sjajni jednorozi, piñjate, posjeti kinima, organiziranim rođendanima u restoranima, igraonicama, na farmama konja... I sve to izgleda prekrasno na slikama, a stres koji sve to prati Facebook ne može prenijeti - stres za roditelje ne samo rođendanskog djeteta, već i za roditelje sve druge djece. Sve je to nepotrebno, kažu Nizozemci. Mnogo je važnija zajednička igra djece, a ne gomila aktivnosti u kojima se djeca uopće međusobno ne druže.

shutterstock_2185076473.jpg
Shutterstock Mnogo je važnija zajednička igra djece, a ne gomila aktivnosti u kojima se djeca uopće međusobno ne druže

3. Dijete nije vaša druga šansa
Primabalerina, liječnica ili astrofizičarka – to ste jednom davno sanjali postati. Ali za vas je vlak nažalost prošao pa mislite da će vaše dijete to bolje napraviti. Živjeti svoje snove je uvijek dobra stvar, ali svatko treba živjeti svoje snove. Dijete je neovisna, mala osobnost s vlastitim željama, talentima i idejama. I samo njih treba poticati. A vaše vlastite snove svakako pokušajte sami ostvariti.

4. Budite sami ono čemu želite naučiti svoje dijete
Nizozemske majke su kilometrima ispred nas. One su naime dobre u brizi o sebi samima. One paze na svoje potrebe i ulažu vrijeme u sebe – i to rade bez osjećaja krivnje. Mnogim je majkama kod nas to još uvijek teško. U konstantnoj su brizi za obitelj, ne uspijevaju se odmoriti, predahnuti i onda kad im to usprkos svemu ipak uspije, osjećaju grižnju savjesti. Rezultat takvog života su razdražene, nestrpljive, umorne žene koje tu energiju prenose na djecu. Ali ako želite sretnu, kreativnu i otpornu djecu, morate upravo te nabrojene želje i same živjeti. Dakle, drage mame, vrijeme je da svoju energiju malo raspodijelite i preusmjerite!

5. Jedemo zajedno i družimo se
Nizozemci vole jesti, i to po mogućnosti s obitelji. Jer jelo u ovoj zemlji znači puno više od uklanjanja osjećaja gladi. Ono je povod za razmjenu emocija i privrženosti, vrijeme za zabavu i bliskost. Taj smisao se često izgubi u stresnoj svakodnevici i pogotovo ako su djeca već malo veća. A upravo je to još bolji povod da se dan završi u zajedničkom uživanju u ukusnoj hrani i razgovoru o svemu što nam je dan donio. Zato, dobar vam tek i dobra zabava!

shutterstock_1820236892.jpg
Shutterstock Nizozemskim roditeljima je jako važan zajednički obrok