Hrvatska majkama daje čak 406 plaćenih dana rodiljnog i roditeljskog dopusta: šest mjeseci traje rodiljni dopust, a roditeljski se dopust sa sadašnjih šest povećao na osam mjeseci. Sukladno europskoj regulativi, četiri mjeseca roditeljskog dopusta može iskoristiti majka, a četiri otac. Otac pravo na uporabu polovice svog roditeljskog dopusta (odnosno dva mjeseca) može prebaciti na majku, tako da ona i dalje može biti kod kuće s djetetom do njegove prve godine, koristeći šest mjeseci rodiljnog dopusta, četiri mjeseca svog i dva mjeseca očeva roditeljskog dopusta.

shutterstock_84921286.jpg
Shutterstock Očevi u Hrvatskoj imaju pravo na četiri mjeseca roditeljskog dopusta

Iza Hrvatske, najviše plaćenih dana s bebom kod kuće imaju majke u Albaniji, Australiji, BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Velikoj Britaniji, a riječ je o 365 dana. Slijedi Norveška sa 322 dana, Bugarska sa 227 i Češka sa 196 dana. Što se tiče očeva koji odlaze na roditeljski dopust, najdulji plaćeni boravak s bebom imaju očevi na Islandu. On iznosi 91 dan. Zatim slijedi Norveška sa 70 dana te Španjolska sa 28 dana. Finska daje 18 dana, a tu su se našli i naši susjedi Slovenci sa 15 dana. Dan manje imaju Azerbajdžan, Estonija, Kenija, Novi Zeland i Velika Britanija. Po ovom pitanju očevi najgore prolaze u Saudijskoj Arabiji, gdje dobivaju jedan dan. Dva dana dobivaju očevi u Tunisu, Argentini, Paragvaju i Nizozemskoj. Prema podacima centra Boston College Center for Work and Family, 86 posto muškaraca uzelo bi dopust za očeve kada bi im bilo plaćeno 70 posto ili više plaće.

shutterstock_1932099998.jpg
Shutterstock Naši susjedi u BiH, Srbiji i Crnoj Gori također imaju pravo na velik broj plaćenih dana s bebom kod kuće

A tko nosi titulu najlošije zemlje po pitanju plaćenih rodiljnih naknada? Od razvijenijh zemalja SAD definitivno ulazi u najužu konkurenciju. Čini se nevjerojatnim, ali uređena zemlja poput SAD-a svojim novopečenim majkama nudi mogućnost uzimanja najviše 12 tjedana neplaćenog dopusta. Slijede afričke zemlje Lesoto i Svazi s jednakim brojem slobodnih plaćenih dana: 84 ukupno. No Nepal, Katar i Libanon po tom su pitanju i gori: broj se u tim zemljama spušta na 49 dana. Ujedinjeni Arapski Emirati treći su na listi najkraćih rodiljnih dopusta s 45 dana, Papua Nova Gvineja drži drugo mjesto s 42 dana, a prvi je na listi Tunis sa 30 dana.

Najnovija istraživanja pokazala su da je rizik od postporođajne depresije veći kod žena koje imaju kraći rodiljni dopust. Potvrdili su to znanstvenici sa Sveučilišta u Marylandu. To stanje pogađa oko 13 posto rodilja, a najčešće se javlja oko tri mjeseca nakon rođenja djeteta, pokazala je studija na više od 800 majki. Od njih se jedna grupa na posao vratila šest tjedana nakon porođaja, druga nakon 12 tjedana, a treća šest mjeseci nakon porođaja. Žene koje su ostale na rodiljnom minimalno šest mjeseci znatno su rjeđe patile od postporođajne depresije. Stoga su stručnjaci složni u razmišljanju da trajanje rodiljnog dopusta barem šest mjeseci štiti i dijete i majku.

shutterstock_2145518795.jpg
Shutterstock Žene koje su ostale na rodiljnom dopustu minimalno šest mjeseci znatno su rjeđe patile od postporođajne depresije

NJEMAČKA
Kako bi povećala natalitet, Njemačka je uvela zakon po kojem majke i očevi mogu uzeti do 14 mjeseci rodiljnog dopusta. Za to vrijeme imaju pravo na dvije trećine plaće. Majka isto tako ima pravo na obaveznih šest tjedana bolovanja prije porođaja i osam tjedana nakon rođenja djeteta. Za prijevremeno rođenu djecu ili blizance taj se period produljuje na 12 tjedana. Za to vrijeme majka dobiva cijelu plaću. Također, nezaposleni roditelji u Njemačkoj imaju pravo na naknadu od 300 eura za vrijeme rodiljnog dopusta. Ovim se zakonom pokušava promijeniti činjenica da je natalitet u toj zemlji jedan od najnižih u Europi. Njime se također potiču muškarci da se više uključe u odgoj djece; naime, od donošenja ovog zakona 80 posto njemačkih očeva ostaje kod kuće dva mjeseca nakon rođenja djeteta.
Nakon rodiljnog dopusta moguće je uzeti roditeljski dopust i ostati kod kuće sve dok dijete ne navrši tri godine. U Njemačkoj svi roditelji imaju pravo na dječji doplatak za svoju djecu. Dječji doplatak za prvo i drugo dijete iznosi 184 eura, za treće 190 eura, a za četvrto i svako iduće 215 eura.

AUSTRIJA
U Austriji je moguće uzeti maksimalno 30 mjeseci porodiljskog dopusta – jedan roditelj (obično majka) – a nakon toga još šest mjeseci može uzeti drugi (otac). Duljina porodiljskog dopusta regulirana je zakonom i to tako što su obavezna dva mjeseca prije porođaja i dva mjeseca nakon porođaja za majku. Ako je žena imala carski rez, onda se razdoblje nakon porođaja produljuje na 12 tjedana. Tijekom toga razdoblja majka od države dobiva naknadu u visini svoje plaće. Nakon tog vremena roditelji se odlučuju za pojedinu vrstu i duljinu porodiljskog, najčešće model od 15 ili 20 mjeseci. Razmjerno duljini porodiljskog dobiva se i novac, a ukupan iznos ograničen je na oko 16.000 eura.
Postoji ukupno 5 modela:
- 30 + 6 mjeseci (mjesečno 436 eura)
- 20 + 4 mjeseca (mjesečno 624 eura)
- 15 + 3 mjeseca (mjesečno 800 eura)
- 12 + 2 mjeseca (mjesečno 1000 eura)
- godinu dana, primanje je ovisno o plaći, oko 80% primanja, minimalno 1000 eura, a maksimalno 2000 eura
Također, svaka obitelj neovisno o imovinskom statusu dobiva dječji dodatak za svako dijete, a njegovu visinu određuje dob djeteta. Do treće godine oko 105 eura mjesečno, od treće do desete 112 eura, od 10 do 19 godine 103 eura, od 19 godine 152 eura. Također, prije početka školske godine svako kućanstvo s djetetom dobiva 100 eura za osnovne školske troškove.

ŠVEDSKA
Švedska je općenito najsigurnije mjesto za dolazak djece na svijet. Smrtnost djece mlađe od pet godina u toj je zemlji 3 na 1000 djece. Kako biste dobili jasniju sliku, u Hrvatskoj je taj broj 6 na 1000 djece. Roditelji imaju 16 mjeseci ili 480 dana plaćenoga porodiljskog dopusta, od čega 60 dana nakon rođenja bebe obavezno ostaju kod kuće, a ostalih 420 dana mogu rasporediti do djetetove osme godine života. U tih 16 mjeseci dobivaju 80 posto plaće, neki i 90 posto. Tu razliku od 10 posto obično nadoplaćuju same tvrtke, ali samo prva dva mjeseca. Svako dijete prima dječji doplatak do svoje 16. godine, a oni koji se školuju, do završetka školovanja. Rodiljna naknada ovisi o visini plaće i iznosi oko 80 posto plaće s limitom od oko 18.000 kruna (oko 14.500 kuna), koliko otprilike iznosi i prosječna plaća. Važno je napomenuti da od tih 480 dana minimalno 60 dana mora uzeti drugi roditelj. Oko 20 posto očeva u toj zemlji uzima roditeljski dopust. Ta dva mjeseca neprenosiva su, što znači da propadaju ako ih ne uzme drugi roditelj. Dječji doplatak iznosi oko 950 kuna po djetetu. Vrtići se, kao i u Hrvatskoj, plaćaju prema visini plaće.

shutterstock_631172234.jpg
Shutterstock Oko 20 posto očeva u Švedskoj uzima roditeljski dopust


ŠVICARSKA
Ova zemlja ne poznaje jedinstveno osiguranje majčinstva. Zakon zahtijeva da žena ostane kod kuće najmanje osam tjedana nakon porođaja. Duljina plaćenoga rodiljnog dopusta ovisi o vrsti radnog ugovora i duljini radnog staža kod poslodavca. U prosjeku iznosi svega 84 dana ili manje od tri mjeseca. Primjerice, žena koja prije porođaja u nekoj tvrtki radi tek pet mjeseci ima pravo na plaćena tri tjedna rodiljnog dopusta. Što je dulje zaposlena u tvrtki, dulji joj je i plaćeni rodiljni dopust. U najgorem se slučaju, međutim, može dogoditi da žena tijekom tog vremena uopće ne dobiva plaću. Primjerice, ako poslodavac nema osiguranje za majčinstvo, žena još ne radi u tvrtki punu godinu dana ili prije porođaja zbog tegoba tri tjedna ili dulje nije mogla dolaziti na posao.

SAD
U Americi porodiljni dopust nije propisan zakonom. No Family and Medical Leave Act (FMLA) omogućuje do 12 tjedana neplaćenog dopusta zbog rođenja djeteta. Male tvrtke do 50 zaposlenika, nažalost, izuzete su iz sustava FMLA, što znači da tek majke u tvrtkama s više od 50 zaposlenih imaju pravo na 12 tjedana porodiljnog. No to ne znači da će im tvrtka to i platiti...

KANADA
U Kanadi žene imaju godinu dana rodiljnog/roditeljskog dopusta. Bez obzira na to je li riječ o prvom ili petom djetetu, od 52 tjedna 17 je rezervirano samo za majku (rodiljni dio), a ostalih 35 mogu roditelji podijeliti između sebe kako im odgovara. Što se plaćanja tiče, zajamčeno je maksimalno 60 posto, i to od prosječne plaće, što okvirno ispada oko 485 dolara tjedno. Troškovi vrtića u toj su zemlji veliki i nije rijetkost da su veći od primanja. Stoga se mnoge žene odlučuju ostati kod kuće do polaska djece u školu. Jedan dio odlučuje se na povremeni rad, a mnoge rade i od kuće ako im vrsta posla to dopušta.

NORVEŠKA
Norveška se može pohvaliti jednim od najduljih porodiljnih dopusta na svijetu, kao i niskom stopom smrtnosti novorođenčadi te velikim postotkom djece koja pohađaju predškolske ustanove. U Norveškoj postoji izbor između 46 tjedana (100 posto plaćeno) ili 56 tjedana (80 posto plaćeno) rodiljnog dopusta. Trideset i šest tjedana rezervirano je za majke, 10 tjedana za oca (plus 2 tjedana u vrijeme rođenja), a ostatak se dijeli. Norvežani mogu birati između dvije opcije: da 49 tjedana primaju punu plaću ili 59 tjedana 80 posto svojih primanja.

ITALIJA
U ovoj zemlji mama ima pravo na rodiljni dopust od 22 tjedna i dobiva 80 posto plaće. Postoji mogućnost produživanja rodiljnog na još tri mjeseca, no žene to većinom ne rade jer poslodavci na takve odluke ne gledaju blagonaklono. Stoga vrtići primaju djecu već od tri mjeseca starosti. Očevi imaju jedan tjedan plaćenog dopusta, tijekom kojeg dobivaju punu plaću.

shutterstock_1071965615.jpg
Shutterstock Majkama u Japanu rodiljni dopust traje samo 14 tjedana

JAPAN
Ova je zemlja poznata po rodiljnom dopustu od samo 14 tjedana. Naime, svi su ostali pokazatelji za Japan daleko iznad Hrvatske, osobito po pitanju zaštite djece, gdje se Japan svrstao na visoko drugo mjesto. No što se tiče rodiljnog dopusta, on traje poprilično kratko i tijekom njega žena prima 65 posto plaće. Stoga ne treba čuditi što se sve manje Japanaca odlučuje na djecu te je u toj zemlji više umrlih nego rođenih. Stručnjaci upozoravaju da će do 2060. godine 40 posto japanske populacije imati više od 65 godina, pa se očekuje da država raznim mjerama potakne rađanje djece.

VELIKA BRITANIJA
Porodiljni dopust traje 52 tjedna – 26 osnovnog i 26 dodatnog dopusta. Otac nakon rođenja dobiva dva tjedna očinskog dopusta, koji je u potpunosti plaćen. Plaćen rodiljni dopust može se započeti najranije 11 tjedana prije termina. On iznosi 90% plaće za prvih šest tjedana i oko 139 funti tjedno za sljedeća 33 tjedna. Obično poslodavac na to dodaje određeni iznos. Posao majci ni u kom slučaju ne može biti uskraćen i ne može biti otpuštena.

MAĐARSKA
Stopa nataliteta u Mađarskoj među najnižima je u Europi (1,27 djeteta po ženi). Kako bi ga potaknuli, Mađari na sve načine pokušavaju stimulirati rađanje djece. Tako roditelji s četvero i više djece ne moraju plaćati određene poreze. Također, iako rodiljni dopust traje šest mjeseci, omogućili su trudnicama da nakon porođaja s posla izostanu tri godine. Majke cijelo vrijeme primaju određenu naknadu, a ona ovisi o tome koliko vremena žele uzeti za odgoj djece. U prvih šest mjeseci naknada iznosi 70% plaće, do dvije godine pada na 50%, dok u zadnjem periodu primaju simboličnu naknadu od oko sto eura.

Izvor: StoryKids