Mnogi očevi danas, za razliku od nekoć, i te kako žele igrati važnu ulogu u životu svoje djece. Žele sudjelovati od početka, odgajati djecu, biti tu za njih... Samim time djeca sada imaju priliku od svojih očeva učiti kako graditi karakter, poštenje, integritet... Naravno, ako je njihov otac stvarno odličan otac. Evo kako ćete ga prepoznati:

1. Najbolji očevi su odlični uzori

Tate, jeste li kada razmišljali da bi vaš život mogao biti poruka? Što ako je način na koji ste odabrali živjeti svoj život središnja poruka koju su vaša djeca došla naučiti? Na vašu djecu utječe vaš život, poruke koje odašiljete, savjeti koje dijelite, mudre riječi koje govorite.

2. Najbolji očevi koriste odgovoran rječnik

Odgovoran rječnik znači riječi i fraze koje otkrivaju prihvaćanje odgovornosti za svoje osjećaje i postupke, otkrivaju svjesne izbore. Sjajni očevi u svojem rječniku ne koriste riječi i fraze koje u drugima traže krivce ili odgovornosti za vlastite pogreške i ponašanja.

shutterstock_1401802496.jpg
Shutterstock Najbolji očevi su pravi primjer i uzor svojoj djeci

3. Najbolji očevi uče kako se traže rješenja

Očevi, više nego majke, djecu uče rješavanju problema i traženju rješenja. Sjajni očevi djeci dopuštaju da dođu do vlastitih zaključaka, bez obzira na vrijeme koje im je možda potrebno.

4. Najbolji očevi pomažu djeci izgraditi unutarnji autoritet

Djeci je potreban prostor da isprobaju svoja krila. Očevi - i majke - bi trebali pružiti prostor, vrijeme, ali i sigurnost koju djeca trebaju da bi se odvažila na samostalno ispitivanje života. I očevi moraju ohrabrivati i poticati dječju intuiciju.

5. Najbolji očevi omogućuju djeci da razviju svoj glas

Otkrivanje vlastitog glasa proces je koji traje čitav život. Sjajni očevi pomažu djeci u zadobivanju vještina i pouzdanja kada se trebaju izboriti za sebe. Takvi očevi ohrabruju djecu da ispituju sve dok ne dobiju jednoznačne odgovore, da propitkuju lažne izjave i da se bore protiv nepravde.

6. Najbolji očevi se čuvaju (pr)osuđivanja

Djeca griješe. Djeca griješe dok uče hodati. Djeca griješe dok uče govoriti. Djeca neprestano griješe. Čuvati se (pr)osuđivanja znači zadržati svoj sud o negativnoj ili pozitivnoj vrijednosti pogrešaka. To znači odbiti vidjeti pogreške kao dobre ili loše. To znači promatrati ih kao izbore koji nude mogućnost rasta.

7. Najbolji očevi djecu vide kao učitelje

Takvi očevi razumiju da i sami mogu mnogo toga naučiti od svoje djece, i kao očevi i kao ljudska bića. Sjajni očevi znaju da im njihova djeca uvijek nude lekcije. Usredotočuju se na ono što moraju naučiti i promijeniti, umjesto na ono što djeca moraju naučiti i promijeniti.

shutterstock_149564570.jpg
Shutterstock Najbolji očevi ne osuđuju djecu kada pogriješe