Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DIJETE IDE RANO ILI KASNO U KREVET? Vrijeme spavanja govori koji ste tip roditelja

Autor Sanja Matasić

Imate svoje idealno vrijeme kada vaše dijete ide na spavanje, evo šta to govori o vama.

 mama uspavljuje dijete Izvor: Shutterstock

Postoje brojni savjeti kada je najbolje dijete staviti na spavanje, ali to ipak ovisi o dinamici u obitelji. Nešto što dobro funkcionira u jednoj obitelji, u drugoj možda neće. Najvažnije je da to odgovara vama i djetetu, da ono ima dovoljno kvalitetnog sna tijekom 24 sata jer je to važno za njegov rast i razvoj.

No, vrijeme spavanja vašeg djeteta, govori nešto i o vama kao roditelju. Ovu smo paralelu povukli zato što daje perspektivu koja može biti i zabavna.

Vrijeme spavanja između 18 i 19 sati

Vi ste vjerojatno vrlo pedantan roditelj. Vjerujte, mnogi vam zavide. Kada kažete da će ručak biti u 14.15, vi doista mislite na 14.15. Dobro ste organizirani i uspijevate sve što ste planirali. Nemate problema s gledanjem najdraže serije koja počinje u 20.00 jer je vaš mališan do tada u dubokom snu, a vi ste sve drugo obavili.

Vrijeme spavanja između 19 i 20 sati

Vi ste onaj roditelj koji ne mari toliko za večernjom samoćom i brzo nakon djece i vi odlazite na spavanje. Vi ste više jutarnja osoba i uživate u mirnom ispijanju kave pa te trenutke rado mijenjate za večernji kaos.

 djevojčica s tatom Izvor: Shutterstock

Vrijeme spavanja između 20 i 21 sat

Vi ste spontani roditelj. Puštate umirujuću glazbu kada je vrijeme za spavanje i imate niz rituala koji dijete uvode u san. Vaš je mališan jednostavno prirodno spreman za krevet oko 20.30. Čini se da sve imate pod kontrolom, ali na onaj način, bez imalo napora.

Vrijeme spavanja između 21 i 23 sata

Vi ste liberalni roditelj i vaša obitelj često uživa u dugom gledanju TV-a prije spavanja. Vaša djeca čak gledaju neke serije s vama i kod vas nema onog ‘ne možeš jesti jer je prekasno’. Svako bi dijete htjelo prespavanac kod vas.

Vrijeme spavanja nakon 23 sata

Kod vas je sve vrlo opušteno i bez stresa, a pravila su vrlo fleksibilna, oko svega. Vodite se time da će dijete zaspati kada bude dovoljno umorno. Ne zamarate se stvarima poput vremena za spavanje jer danas i sutra će vaše dijete zaspati oko 23 sata, a prekosutra možda već oko 21.00. Je li uopće važno?

Možda će vas zanimati

Najnovije