Pripremite dijete na promjenu. Vi znate da ste organizirali put i da na određeni dan odlazite iz grada i napuštate poznatu rutinu, međutim vaše dijete možda i nije s tim upoznato pa mu na dan puta to može biti nagla i neočekivana promjena koju bi moglo teško prihvatiti ili joj se opirati. Zato bi bilo dobro par dana prije puta djetetu pokazati sliku mjesta u koje se ide, objasniti plan puta, možete mu na karti pokazati kuda ćete sve prolaziti i što će sve vidjeti. Možete mu napomenuti i da će vožnja biti duža nego obično. Naime, moguće je da je dijete, pogotovo manje, naviknuto na kraće gradske vožnje, a vožnja od 2 ili 3 sata može biti za njega poprilično stresna i dosadna. Možete i opisati što ćete raditi dok se vozite. Recimo da ćete pričati priče, pjevati ili čitati slikovnice. Kada djetetu objasnimo što ga sve čeka i što se od njega očekuje tada umanjujemo strah i nesigurnost koju bi moglo osjetiti zbog neočekivane promjene rutine.

shutterstock_2082764149.jpg
Shutterstock Pripremite dijete na sve što ga očekuje, time ćete mu umanjiti strah i nesigurnost koje bi moglo osjetiti zbog promjene rutine

Najbolji način da zabavite mališana u automobilu je da ponesete omiljenu slikovnicu ili plišanu igračku. Starije dijete možete potaknuti na igru riječima, na pjevanje ili igru zapažanja - što vidi dok se vozi. To vam ujedno pruža priliku da se dodatno povežete s djetetom i ojačate svoj odnos s njim.

shutterstock_331956653.jpg
Shutterstock Najbolji način da zabavite dijete u automobilu je da ponesete njegovu omiljenu igračku

Nikako ne smijemo zaboraviti ni na udobnost automobila. U automobilu zna biti poprilično vruće i zagušljivo, pa bilo bi dobro provjetriti ga nekih 10 ili 15 minuta prije samog puta. I za autosjedalice je važno da su što udobnije. Naime, za vrijeme toplih i vrućih dana mogu se poprilično užariti što kod djeteta može izazvati nezadovoljstvo. Zato bi bilo dobro prekriti je gazom ili tetra pelenom prije nego što dijete sjedne u nju. Bit će puno ugodnija i dijete će se manje znojiti.

shutterstock_730517296.jpg
Shutterstock Za vrućih dana autosjedalice se mogu poprilično užariti pa bi bilo dobro prekriti je gazom ili tetra pelenom

Bilo bi dobro u put uračunati i nekoliko stajanja. Vožnja od nekoliko sati može kod djeteta izazvati osjećaj skučenosti i to može dovesti do burnih reakcija. Bilo bi dobro, ako je dulji put, da stanete svaka dva sata kako bi se dijete moglo protegnuti, istrčati i udahnuti svježeg zraka. Ako imate priliku uživajte u šetnji obližnjom prirodom. Boravak u prirodi opušta i smiruje. Svjež zrak potiče stvaranje serotonina (hormona sreće) i bolje će se osjećati, te će biti zadovoljnije tijekom vožnje. To će ga i razveseliti te razbiti monotoniju sjedenja u skučenom automobilu.

shutterstock_2160257097.jpg
Shutterstock Bilo bi dobro, ako je dulji put, da stanete svaka dva sata kako bi se dijete moglo protegnuti

Na put obavezno ponesite hranu, zdrave grickalice i puno vode. Vodu držite u termosici kako se ne bi ugrijala. Ako nosite voće stavite ga u prijenosni frižder kako bi bilo osvježavajuće i ukusno. Ako imate priliku, napravite pauza za ručak u nekom usputnom restoranu. Djetetu će to biti doživljaj i zabavni predah.

shutterstock_285064742.jpg
Shutterstock Na put obavezno ponesite hranu, zdrave grickalice i puno vode

I za kraj, prilagodite polazak na put djetetovoj rutini. Za neke to može biti noćna vožnja jer će dijete većinu puta prespavati. Za neke će to biti u jutro nakon buđenja, jer je tada dijete najbolje volje.

shutterstock_1369873112.jpg
Shutterstock Možete krenuti na put u periodu kada dijete inače spava, jer će tako većinu puta prespavati

Tekst napisala: Iva Brčić, mag.soc./phil. (kroz rad u udruzi Najsretnija beba Hrvatska™ pruža pomoć i podršku roditeljima već od prvih dana roditeljstva. Iva u udruzi vodi razne projekte usmjerene podršci roditeljima, piše Kids friendly osvrte medijskog sadržaja, bavi se istraživanjem utjecaja medija na djecu i mlade, te prevencijom vršnjačkog nasilja. Surađuje s vrtićima, školama, te fakultetima gdje provodi predavanja na temu odgoja i roditeljstva)