Djeca na svijet gledaju drugačije od nas. Nešto što se nama možda čini trivijalnim, u njihovim je malim umovima „velika stvar“. Kako rastu, uče upravljati emocijama na društveno prihvatljiviji način, ali trenutno je plakanje jedina opcija koju imaju na raspolaganju kada su tužni ili ljuti. I potpuno je "primjereno" njihovoj razvojnoj razini. Stoga idući put kad će se vaše dijete boriti s nekom negativnom emocijom, umjesto da odmah skočite na njega i kažete "Prestani plakati!", pripremite jednu od dolje navedenih pozitivnih fraza. One su pune empatije i razumijevanja. I ne zaboravite: osjećaji nisu nešto što treba izbjegavati, oni su prilika za povezivanje!

1. U redu je plakati!
Roditelji ponekad imaju dobre namjere kada djetetu kažu: "Prestani plakati, dobro si". Stvar je u tome što se dijete trenutno ne osjeća dobro. Iako ga tim riječima pokušavate umiriti, djetetu se može činiti da umanjujete njegove osjećaje. Jednostavno ga zagrlite i recite: "U redu je plakati". To je možda ipak bolja opcija.

shutterstock_89364730.jpg
Shutterstock Ponekad je dovoljno samo zagrliti dijete i reći mu da je u redu plakati

2. Razumijem da si uznemiren zbog...
Vaše dijete želi čokoladicu u trgovini, a vi kažete „ne“ na što se ono rasplače. Ne morate ga ignorirati niti mu dati tu čokoladu. Jednostavno mu recite: "Razumijem da si uznemiren zbog slatkiša. Znam da ih stvarno želiš, ali to nije zdrav izbor, a ja želim da budeš zdrav". Pokažite im da razumijete njihovo gledište i osjećaje, ali ne popuštajte u svojoj odluci.

3. Ljut si, ali ja sam tu za tebe
Ponekad djeca jednostavno imaju jako težak dan i teško je biti siguran što je izazvalo plač. U ovom je slučaju najbolje samo biti tu za njih, biti im podrška. Budite blizu, zagrlite ih i pričekajte dok oluja ne prođe.

shutterstock_174196007.jpg
Shutterstock Ako dijete plače jer je ljuto, jednostavno budite tu za njega i pričekajte dok oluja ne prođe

4. Znam da si umoran, žao mi je
Možete to popratiti nekim pozitivnim rečenicama, poput "Predugo smo bili vani, uskoro ćemo ići kući pa ćeš odmoriti". Ponekad se djeca sruše od iscrpljenosti! Dajte im do znanja da razumijete koliko su umorni i da ćete ih pustiti da se odmore što je prije moguće.

5. To je bilo stvarno zastrašujuće!
Plač je kod male djece ponekad reakcija na nešto što ih plaši. I ovaj put biste trebali iskazati razumijevanje za njihove osjećaje i dati im do znanja da ste tu za njih, da se uz vas mogu osjećati sigurno.

shutterstock_2018285453.jpg
Shutterstock Ako dijete plače jer se preplašilo nečega, dajte mu do znanja da se uz vas može osjećati sigurno

6. Pomoći ću ti s ovim
Kad ste mali stvari ne idu uvijek kako ste planirali, što dovodi do puno frustracija i, kao rezultat toga, puno plakanja. Ako vidite kako se vaše dijete muči da završi neki zadatak i postaje sve frustriranije, možete mu ponuditi pomoć. Kad završe ono na čemu su zapeli, suze obično same prestaju.

7. Znam da se ne čini pošteno
Djeci nije dopušteno stvarati pravila. Također nemaju puno kontrole nad tim kako će im proći dan. To im se može učiniti nepravednim. No jedino što u takvom slučaju možete je samo suosjećati s njima.

shutterstock_696853258.jpg
Shutterstock Djeca plaču iz niza razloga i ponekad ih nećete moći utješiti, bit će dovoljna i činjenica da ste tu uz njih

8. Reci mi sve o tome, slušam
Ako vaše dijete plače zbog neke situacije dopustite mu da vam to ispriča. To će mu pomoći da proživi emocije, a pritom zna da ste tu da ga podržite.

Izvor: Seelenverwandte.de