Većina djece prestaje spavati u popodnevnim satima između treće i pete godine. Svakako, bez obzira na to kad vaše dijete odluči da više ne želi spavati preko dana, ovo razdoblje može biti teško i za njega, ali i za vas.

Znakovi da je vaše dijete spremno

Prije nego eliminirate popodnevno spavanje, provjerite je li vaše dijete zaista spremno. Razumljivo je da dijete neće doći samo i reći: ‘Hej, mama, gotov sam s popodnevnim spavanjem, više mi nije potrebno’. Dakle, morat ćete se uvjeriti, a evo i nekoliko znakova koji će vam pomoći.

Poteškoće pred spavanje

‘Kada djetetu više nije potreban popodnevni odmor, obično ima poteškoća da zaspi u uobičajeno vrijeme’, ističe Elizabeth Super, pedijatrica specijalizirana za poremećaje sna i autorica mnogih knjiga na temu spavanja. Popodnevno spavanje prestaje onda kada djetetu više ne treba dodatni san. Kao rezultat tome, djetetu će vjerojatno biti teško zaspati u večernjim satima.

Odbijanje

Kada djetetu više ne treba popodnevni san, najlakše ćete primijetiti po njegovom ponašanju. Ako se vrpolji po krevetu, ustaje, pa čak i nakon nekog vremena se ne uspava, vjerojatno je došao kraj popodnevnom spavanju.

Dobro raspoloženje

Djeca koja su spremna odreći se dnevne doze spavanja bit će raspoložena tijekom cijelog dana. Naravno, vaše dijete će imati promjene u ponašanju i raspoloženju, ali uglavnom će biti dobre volje i imat će dovoljno energije da izdrži do večernjih sati.

Lako buđenje

Čak i bez popodnevnog spavanja, dijete će spavati dobro tijekom noći i najvjerojatnije će se samo buditi u dobrom raspoloženju, koje može biti pokazatelj da više nema potrebe za dodatnim spavanjem.

Olakšajte odvikavanje od popodnevnog spavanja

Ako još uvijek niste sigurni je li vaše dijete spremno ostati bez popodnevnog sna, najbolje je da vodite dnevnik u kojem ćete zapisivati vrijeme buđenja, broj sati spavanja, vrijeme regularnog spavanja, kao i ponašanje preko dana, predlaže liječnica Super. Nakon dva-tri tjedna, moći ćete lakše donijeti odluku je li djetetu još uvijek potrebno spavanje tijekom dana.

Dopustite djetetu da spava popodne

Vaše dijete neće odjednom prestati spavati preko dana. Ovaj prijelazni period može trajati nekoliko mjeseci, pa čak i pola godine. Dijete će možda nekad odspavati preko dana, ali bit će i onih dana kada će biti sasvim u redu i ako ne odspava. Zato nemojte ukidati odjednom popodnevno spavanje, ali obratite pažnju ako je dijete starije od šest godina i spava poslije podne svakog dana. To može biti znak da ima neki problem sa spavanjem, pa je potrebno posjetiti pedijatra.

Pomaknite večernji termin spavanja

Ako je dijete pospano u popodnevnim satima, pomaknite večernji odlazak u krevet za sat vremena ranije.

djevojčica čita u krevetu
Shutterstock 

Umjesto spavanja - odmaranje

Ako je vaše dijete u periodu odvikavanja od popodnevnog spavanja probajte ga pustiti da odmara na tihom i mirnom mjestu nekih pola sata, uz povremenu provjeru. To će mu omogućiti da odmori neko vrijeme i povrati energiju.