Nijedan roditelj nije savršen niti je ijedna odgojna metoda bez mane. No stručnjaci se slažu da postoje pristupi koje biste trebali izbjegavati u odgoju i koje možemo nazvati 'pogreškama'. Pa evo 10 najčešćih odgojnih pogrešaka koje koje čine roditelji u želji da dijete izvedu na pravi životni put.

1. Ne provodite s djecom dovoljno kvalitetnog vremena

Kvalitetno provođenje vremena s djecom je od presudne važnosti za razvijanje kvalitetnog odnosa s njima, a ono ne uključuje razvažanje po slobodnim aktivnostima, provjeravanje sadržaja na njihovim monbitelima i internetu niti usputne zajedničke obroke. Djeci je potrebna vaša potpuna nepodijeljena barem 15 minuta dnevno, što znači da ste usredotočeni samo na njih.
Ili igra s mlađom djecom ili razgovor sa starijom djecom. Oni moraju biti svjesni činjenice da ste vi osoba kojoj se mogu obratiti za pomoć u svakom trenutku svoga života.

2. Ne očekujete od djece da pomažu u kućanskim poslovima

Nije cilj da baš sve radite za svoju djecu, cilj je osposobiti ih za život, naučiti ih kako se nositi sa svakodnevnim obavezama i odgovornostima. Ako djeca u kućanstvu imaju svoje obaveze, nema bolje škole života.

3. Nemate obiteljska druženja

Dijete u obitelji uči načela uspostavljanja odnosa i usvaja socijalne i komunikacijske vještine. Osim zajedničkih obroka, važno je da imate zajedničko vrijeme za zabavu, zajednička putovanja ili neke zajedničke projekte. Sve to pomaže stvaranje osjećaja pripadnosti.

4. Roditelji nemaju vrijeme za sebe

I roditelji su ljudi i zato je važno ne zanemarivati vlastite potrebe. Jer, ako ste vi pod stresom i nezadovoljni, ne možete svojoj djeci dati ono najbolje.

par se smije
Shutterstock 

5. Premalo vremena za partnera

Mnogi se roditelji nakon što dobiju djecu u potpunosti usredotoče na dječje potrebe i zaborave da su par s vlastitim potrebama odraslih. Provođenje vremena s partnerom pokazuje djeci da su njihovi roditelji bliski i da se vole i međusobno uvažavaju. Njihov skladan odnos im je primjer za buduće odnose koje će djeca stvarati u svome životu.

6. Nepostavljanje granica

Mnogi roditelji ne znaju kako postaviti pravila i pomoći djeci da ih se drže.Možda vas muče nesretna sjećanja na pravila koja su vam bila nametnuta dok ste bili djeca i smatrate da svojoj djeci činite uslugu dopuštajući im da budu djeca. No ako djeci ne postavljate granice, ne učite ih jednu od važnih životnih lekcija – poštovanje svojih i tuđih granica, što je temelj zdravih odnosa.

7. Neprimjećivanje dobrog ponašanja

Toliko roditelja u komunikaciji s djecom više se bavi kritiziranjem nego pohvaljivanjem. Zapravo, često se dobro ponašanje uopće ne primjećuje, ali se zato uvijek pronađe razlog prigovaranja. Da bi odrasla u osobe koje imaju zdravo samopouzdanje i samopoštovanje, djeci je potrebna pozitivna pažnja – pohvalite ih za dobre stvari koje su učinila.

8. Ne učite ih nositi se s emocijama

Djeca su često tužna, ljuta, ljubomorna, frustrirana – baš kao odrasli. Međutim, ne znaju uvijek prepoznati emociju niti se s njom ispravno nositi. Pomognite djeci tako što ćete im objasniti što osjećaju, na primjer: 'činiš se potišteno, pretpostavljam da si ljut/a zbog toga..., izgledaš pomalo tužno'.

Važno je učiti djecu kako se nositi s svojim emocijama – kao što je kutak za ljutnju gdje mogu udarati jastuk, udarati po foliji s mjehurićima ili crtati 'ljutitu' sliku.

9. Dajete loš primjer

Djeca kopiraju ono što vide. Ako želite da vam dijete odraste u sretnu, punu ljubavi, promišljenu i punu poštovanja osobu, morate mu pokazati takva ponašanja.

par raspravlja u dnevnoj sobi
Shutterstock 

Ako redovito svoju ljutnju pokazujete vrijeđajući druge i vičući na njih, dijete će razumjeti da je to jedini način na koji se može nositi s ljutnjom. Sve dok roditelji ne mogu kontrolirati vlastitu ljutnju, nikada neće zaslužiti poštovanje svoje djece. Ako djeca rade stvari iz straha od kazne umjesto da uče na svojim pogreškama, nikada neće razviti unutarnji moralni kompas.

10. Dopuštanje loših navika

Djeci je potrebno dovoljno sna, kvalitetna prehrana, redovita tjelovježba i ograničenje vremena koje provode pred ekranom. Mnogi roditelji pogriješe dopuštajući djeci da rade stvari za koje znaju da nisu dobre za njih. Padaju već na prvoj prepreci, u inzistiranju na dobrim navikama.