Kako bi vaš budući školarac samostalno pripremao svoje školske užine, pisao zadaće na vrijeme i sudjelovao u kućanskim poslovima bez prigovaranja, važno je da dijete učimo organiziranom ponašanju od malena. Pedijatar Damon Korb, tata petero djece i autor knjige Raising an Organized Child za magazin Parents govori kako kod djece poticati organizacijske vještine.

Budite dosljedni

Djeci trebaju rutine da bi napredovala, a dosljednost će vam olakšati u tome. Kad dijete plače i vi ga utješite shvatit će obrazac uzroka i posljedice. Kako dijete bude raslo učite ga da se prije jela uvijek peru ruke, a da se poslije jela tanjur stavlja u perilicu posuđa. Kad postane tinejdžer, hormoni će vaše dijete tjerati da se ponaša nedosljedno pa će prijašnji rituali tada posebno poslužiti.

Držite se reda

Vaš mališan možda još ne zna na sat, ali vi mu možete pomoći da bolje razumije ideju vremena i pojmove kao što su prije, za vrijeme i poslije. Ako kažete da će se nešto dogoditi za pet minuta, nemojte to napraviti za dvadeset jer remetite djetetov pojam vremena. Također, naučite ga da aktivnosti imaju početak, sredinu i kraj. Dijete uzme igračku, igra se i na kraju je vrati na mjesto.

dijete uči
Shutterstock 

Sve ima svoje mjesto

Neka dijete zna koja su mjesta u kući predodređena za jedenje, čitanje, igranje i sl. Organizirajte djetetove igračke po kategorijama, napravite mjesto za plišance, za lopte, autiće, kockice kako bi se dijete lakše snalazilo.

Vježbajte planirati unaprijed

Djeca koja imaju dobre organizacijske vještine uče od svojih pogrešaka lakše od drugih jer mogu razumjeti koncept očekivanja. Vježbajte planiranje i pitajte dijete što misli, koliko vam vremena treba da dođete do bakine kuće, koliko njegovih omiljenih pjesmica stignete otpjevati? Možete predložiti i odlazak na plažu i pitati što vam sve treba za plažu pa potaknuti dijete da se spakira unaprijed.