Prirodno je da djeca stalno žele nove stvari, ali na roditeljima je da djeci osvijeste odakle novac dolazi, koja je razlika između želja i potreba i kako pronaći radost u nematerijalnim stvarima, iskustvima i zajedničkim trenucima. Stručnjaci za magazin Parents savjetuju kako odgajati djecu koja će imati cjelovit pristup novcu i koja neće biti materijalisti.

Objasnite kako se novac zarađuje i na što se troši

Razgovarajte s djecom o načinima na koje trošite novac. Objasnite im da dio ide na stambenu rentu ili kredit, dio na otplaćivanje auta, dio na hranu i ostale fiksne i varijabilne troškove. Dajte djeci do znanja da se novac treba svaki mjesec iznova zaraditi i da njegove količine nisu neograničene. Mi smo ti koji odlučujemo u što ulažemo svoje novce i što ima prioritet.

Naučite djecu da za novac treba raditi

Dogovorite s djecom obavljanje nekih jednostavnih zadataka koji će im osigurati džeparac. Tako će početi razvijati zdrave navike i odnos prema novcu. Lakše će donositi odluke o trošenju i štednji ako i sami iskuse što znači zaraditi novac. Djeca lako troše tuđi novac jer nemaju svijest o tome što znači zaraditi ga.

roditelji i djeca u restoranu.jpg
Shutterstock 

Budite im dobar primjer

Što god vi govorili, djeca će se uvijek prvo voditi vašim ponašanjem pa ćete za njihov dobar ili loš odnos prema novcu prvenstveno biti odgovorni vi. Ako djeca vide da uvijek kupujete najskuplje, markirane predmete, ako druge osuđujete na temelju njihovih primanja, automobila koje voze i odjeće koju imaju, slijedit će vas u tom ponašanju. Djeci radije svakodnevno pokazujte koliko ste zahvalni na nematerijalnim dobrima, na obitelji, prijateljima, kućnim ljubimcima i svemu što vam u život donosi radost, a nema veze s novcem.

Darujte iskustva, a ne stvari

Naravno da ćete djetetu ponekad kupiti i fizički poklon, no radije se fokusirajte na iskustva koja im možete pružiti. Odlazak u kazalište ili kino, obiteljski izlet, šetnja šumom, ručak u restoranu ili neka zabavna obiteljska aktivnost. Sve su to iskustva koja će djeca pamtiti mnogo duže od predmeta koje dobiju na dar.

Ne nagrađujte dobra ponašanja novcem i poklonima

Ako ne želite da dijete pomisli kako se dobro ponašanje isplati samo zbog darova koje će od vas dobiti, ne nagrađujte novcem ili poklonima njegova ponašanja. Vaša emotivna podrška i zajedničko vrijeme je ono što djetetu treba kako bi se osjećalo dobro. Pokažite im da ste ponosni na njih kada naprave nešto dobro, ali novac ne uplićite u tu priču.