Koliko puta dnevno djetetu koje uspješno savlada neku vještinu, nacrta crtež il nešto izradi kažete bravo? Nesvjesni smo koliko često djecu hvalimo specifičnim riječima koje ih mogu navesti na krivo mišljenje o vlastitoj vrijednosti. Curious Parenting roditeljima savjetuje na koje sve načine možete djetetu dati do znanja da vidite njegov rad i vještine, bez da ih vrednujete određenim izrazima.

Podržimo djetetovu motivaciju

Djecu koja imaju unutarnju motivaciju za nešto napraviti, vodi znatiželja, radost, potraga za svrhom, rast i želja za izražavanjem. Takva su djeca kreativnija, samopouzdanija, ustrajnija i fleksibilnija.

Unutarnju motivaciju i inspiraciju kod djece možemo poticati tako da im stavimo fokus na zabavu i komentiramo kako je zabavno to što rade. Ponekad samo trebamo stajati sa strane i dozvoliti da njihov proces teče. Kad su roditelji previše prisutni za vrijeme djetetova stvaranja, ono se često zna više fokusirati na njihovo mišljenje nego na ono što radi. Pohvalimo njihovu ustrajnost, ali im ostavimo prostor za stvaranje.

dijete vježba
Shutterstock 

Što sve možemo reći

Dajmo djeci do znanja da razumijemo kako ono što rade nije jednostavno te da vidimo sav trud koji ulažu da se to ostvari. Izbjegavajmo koristiti riječi koje vrednuju njihov rad tako da je nešto dobro, super ili genijalno jer to može zvučati kao da sve ostalo nije takvo i da njihov rad vrijedi samo ako se vezuje uz te pojmove.

Umjesto toga djetetu možemo reći sljedeće:

Hoćeš li mi ispričati nešto više o svom radu?

Kako misliš upotrijebiti tu bojicu?

Ovaj crtež ima mnogo krugova, vidim i neke linije, raznolik je.

Volim gledati kako se zabavljaš dok to radiš.

Vidim koliko se trudiš da to napraviš.

Kako se osjećaš dok to radiš?