Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DAJTE IM PRILIKU ZA UČENJE: Koje bi vještine dijete trebalo savladati do šeste godine?

Autor Sunčica Got

Djeca mogu puno više no što odrasli ponekad misle.

 Kako poticati dijete da bude organizirano i samostalno Izvor: Shutterstock

Mnogi roditelji podcjenjuju kapacitete svoje djece, a različita istraživanja potvrđuju da je jedina razlika između djece i odraslih, životno iskustvo. Djeca mogu toliko toga, ako za to dobiju priliku i dobar primjer. Do predškolske dobi, svom bi djetetu trebali pomoći da razvije sljedeće vještine.

Pomozite mu izgraditi samopouzdanje

Jedna od najvažnijih vještina koju kod djeteta možete njegovati je njegovo samopouzdanje. Pohvalite njegove uspjehe, pogotovo kad ih je bilo izazovno ostvariti. Vodite računa da dijete naučite da je trud važniji od rezultata.

Naučite ga odgovornosti

Stručnjaci se slažu da je od početka važno dijete učiti samostalnosti kao i odgovornom ponašanju prema sebi i drugima. Za početak će to biti mali zadaci poput sparivanja čarapa nakon pranja no kako dijete raste, zadaci postaju veći. Djeci je važno osvijestiti brigu o vlastitom tijelu, odgovornost prema zdravoj prehrani i jednostavnim kućnim zadacima kao i brigu o vlastitim i tuđim stvarima.

 dijete jede Izvor: Shutterstock

Samostalna priprema doručka

Statistike pokazuju da 15 % djece u dobi od 3 do 5 godina može samostalno napraviti svoj doručak, piše Kingdom of baby. Taj podatak govori o tome koliko ponekad nismo svjesni djetetovih mogućnosti u određenoj dobi. Djecu možemo naučiti da si slože nekoliko jednostavnih varijanti doručka, koje ne uključuju kuhanje.

Briga o biljci

Posadite s djetetom sjeme u zemlju i naučite ga kako da brine o njemu. Ovaj jednostavan proces djecu može naučiti toliko toga. Prije svega, uči ga strpljenju i prihvaćanju da u prirodi za sve postoji vrijeme i da ne možemo dobiti odmah ono što želimo. Također, uči ga da se svakodnevno posveti nečemu što mu je važno, da biljku promatra, zalijeva, miče s kiše ili prejake topline, ako je potrebno i da bude odgovoran za njezin razvoj.

 djeca u prirodi Izvor: Shutterstock

Svijest o korištenju tehnologije

Od tehnologije ne možemo pobjeći, ona više nije samo dio našeg slobodnog vremena već je integrirana u sve što radimo. Izuzetno je važno kako ćete o tehnologiji razgovarati s djecom i kakva ćete pravila dogovoriti. Djeca su pametna i brzo će savladati ono što im je potrebno, ako im date prave informacije u pravo vrijeme. Kada dođe vrijeme za to, pokažite im kako se pretražuje internet, kako će pronaći pjesmu na YouTubeu i kako će doći do informacija koje su im potrebne. Vaša je odgovornost znati što vam dijete na internetu gleda i pretražuje kao i postavljanje granica koje se odnose na sadržaj i vrijeme korištenja ekrana.

Možda će vas zanimati

Najnovije