Neki todleri i djeca vrtićke dobi jednostavno ne mogu spavati dulje od pet ili šest ujutro. Kad se probude, gotovo nikada nisu zainteresirani za tihu igru u krevetu već su spremni za osvajanje svijeta. Svakodnevno buđenje u zoru roditelje iscrpljuje i pitaju se postoji li način da dijete ostane barem sat vremena duže u krevetu.

Provodite dovoljno vremena na otvorenom

Svako dijete treba svoju dnevnu dozu boravka na otvorenom, igre i trčanja u prirodi. Mali ranoranioci je trebaju i više nego druga djeca. Neka se dijete preko dana izmori, ali barem dva sata prije spavanja nemojte se upuštati u zahtjevne aktivnosti i smanjite poticaje kako bi se dijete opustilo i pripremilo za san.

Odgodite večernji odlazak na spavanje

Prerani odlazak na spavanje može biti razlog preranog buđenja tvrde autorice popularne knjige Što očekivati u drugoj i trećoj godini. Svake večeri pokušajte odgoditi odlazak na spavanje za deset minuta, ali pazite da umorno dijete dodatno ne iscrpljujete jer premorena djeca ne spavaju dobro.

Zamračite sobu

Neka su djeca prilično osjetljiva na jutarnje svjetlo pa se pobrinite da je soba potpuno zamračena pred zoru. Ako postoji mogućnost vanjske buke u blizini vaše sobe, zatvorite sve prozore i vrata kako se dijete ne bi probudilo.

popodnevni odmor
Shutterstock 

Igračke i slikovnice stavite u djetetovu blizinu

U blizini djetetova kreveta ili u krevet stavite jednu ili dvije mekane igračke ili slikovnice kojima će se moći samostalno zabaviti kad se ujutro probudi. Naravno, u ovom slučaju soba ne smije biti zamračena kako bi dijete vidjelo čim se igra. Neka djeca žele isključivo pažnju roditelja kad se probude, a neke će zabaviti i igračke pa ćete dobiti malo više vremena za san.

Ukinite noćno pijenje

Prevelike količine tekućine prije spavanja ili bočica s vodom u krevetu koja je djetetu dostupna cijelu noć može uzrokovati pojačano mokrenje, a mokra pelena iritira dijete i može biti razlog preranog buđenja. Ukinite noćno pijenje i smanjite djetetu konzumaciju tekućine prije spavanja.

Pomaknite doručak

Ako je dijete naviklo jesti odmah nakon buđenja, s vremenom se želudac naviknuo na rano buđenje kako bi dobio hranu. Pokušajte svakog jutra pomicati vrijeme doručka za deset minuta dok ne dođete do vremena koje vam odgovara.