Vaše dijete budi se prije svih ostalih ukućana, i to vam možda nije drago, posebno ako i vi malo duže želite 'ubiti oko' vikendom. No pogledajte to s vedrije strane. Naime, posljednja istraživanja ukazuju na jednu vrlo zanimljivu statistiku - ranoranioci su uglavnom vrlo uspješni poslovnjaci, slavne osobe i sportaši.    

I baš je ova osobina pomogla svima njima da ostvare svoje ciljeve. Biolog Christoph Randler sproveo je ozbiljno istraživanje o razlici između ranog i kasnog buđenja kod djece.

'Kada je riječ o poslovnom uspjehu, jutarnji tip ljudi drži važne karte u svojim rukama. Moja su ranija istraživanja pokazala da imaju tendenciju dobivati bolje ocjene u školi, što ih automatski vodi prema boljim sveučilištima, a time i do bolje plaćenih radnih mesta', rekao je, i dodao: 'Jutarnji tip osobe može predvidjeti probleme i pokušava ih svesti na najmanju mjeru. Vrlo su proaktivne. Brojna istraživanja povezala su ovu osobinu, proaktivnost, s boljim učinkom na poslu, uspjehom u karijeri i višim plaćama.'

Profesor Peter Fleming iz Velike Britanije, specijaliziran za zdravlje i razvoj dojenčadi, kaže da bebe koje se često i rano budenajčešće imaju viši kvocijent inteligencije i boljeg su mentalnog zdravlja. Također, naglasio je da ne postoji jasna veza između vrlo visoke razine razvojnih i intelektualnih postignuća i spavanja tijekom noći.

Zapravo, profesor Fleming kaže da je ideja da bebe spavaju bez prekida noću suvremeni koncept. 'Deca nisu 'dizajnirana' za duže spavanje, to nije dobro za njih, i nema apsolutno nikakvih dokaza da postoji bilo kakva korist od cjelonoćnog spavanja djeteta. To možda nije ono što bi većina roditelja željela čuti', rekao je.