Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DJECA RANORANIOCI: Mališani koji se ranije bude, bit će uspješniji u životu

Autor Sanja Matasić

Bebe koje se ranije bude, u svojoj odraslijoj dobi imaju tendenciju bolje organizirati vrijeme u danu, a time i lakše ostvaruju postavljene ciljeve

 beba u krevetu Izvor: Shutterstock

Vaše dijete budi se prije svih ostalih ukućana, i to vam možda nije drago, posebno ako i vi malo duže želite 'ubiti oko' vikendom. No pogledajte to s vedrije strane. Naime, posljednja istraživanja ukazuju na jednu vrlo zanimljivu statistiku - ranoranioci su uglavnom vrlo uspješni poslovnjaci, slavne osobe i sportaši.    

I baš je ova osobina pomogla svima njima da ostvare svoje ciljeve. Biolog Christoph Randler sproveo je ozbiljno istraživanje o razlici između ranog i kasnog buđenja kod djece.

'Kada je riječ o poslovnom uspjehu, jutarnji tip ljudi drži važne karte u svojim rukama. Moja su ranija istraživanja pokazala da imaju tendenciju dobivati bolje ocjene u školi, što ih automatski vodi prema boljim sveučilištima, a time i do bolje plaćenih radnih mesta', rekao je, i dodao: 'Jutarnji tip osobe može predvidjeti probleme i pokušava ih svesti na najmanju mjeru. Vrlo su proaktivne. Brojna istraživanja povezala su ovu osobinu, proaktivnost, s boljim učinkom na poslu, uspjehom u karijeri i višim plaćama.'

Profesor Peter Fleming iz Velike Britanije, specijaliziran za zdravlje i razvoj dojenčadi, kaže da bebe koje se često i rano budenajčešće imaju viši kvocijent inteligencije i boljeg su mentalnog zdravlja. Također, naglasio je da ne postoji jasna veza između vrlo visoke razine razvojnih i intelektualnih postignuća i spavanja tijekom noći.

Zapravo, profesor Fleming kaže da je ideja da bebe spavaju bez prekida noću suvremeni koncept. 'Deca nisu 'dizajnirana' za duže spavanje, to nije dobro za njih, i nema apsolutno nikakvih dokaza da postoji bilo kakva korist od cjelonoćnog spavanja djeteta. To možda nije ono što bi većina roditelja željela čuti', rekao je.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije