Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mali ranoranioc ili kad se beba ujutro prerano budi...

Vaše dijete se ujutro budi oko 5, a vi biste dali sve samo da se možete ušuškati i zaspati? Uz ove savjete pokušajte bebu naučiti da dulje spava i prilagodite djetetov ritam vašem

 rano buđenje bebe

Mnoge bebe se ujutro vrlo rano bude. No, razlog tome nije uvijek činjenica da je dijete jutarnji tip. Rano buđenje može biti povezano i s nekim navikama. Preispitajte ih.

Kasnije u krevet

Budi li se dijete jako rano ujutro, tada ga navečer stavljajte kasnije u krevet. Stavljate li dijete u osam navečer na spavanje i ono se redovito probudi u pet ujutro, velika je vjerojatno da će spavati do šest sati ako ga stavite uvečer sat vremena kasnije na spavanje. Novi ritam bi se trebao uspostaviti najkasnije za dva tjedna. Ako se to ne dogodi, to znači da je vaša beba zaista jutarnji tip i stavljajte ju tada ponovno u osam sati na spavanje jer joj je takav ritam očito potreban.

Kasniji doručak

Dajte li djetetu odmah nakon buđenje nešto za piti ili ga hranite? Možda se naučilo da osjeti glad u određeno vrijeme jer čim otvori oči odmah mu dajete sisati. Zato pokušajte to vrijeme prvog buđenja malo produljiti, podignite dijete iz kreveta, ali ga malo kasnije nahranite. Moguće je da će se dijete naučiti na novi raspored i time produljiti i jutarnji san.

Dnevni san

Vaše dijete doduše rano ustaje, ali rado si rano prije podne ponovno odspava? Pokušajte taj prijepodnevni san pomaknuti jer moguće je da dijete tim ranim snom nadoknađuje nešto što mu je nedostajalo tijekom noći. Pripazite da između novog prijepodnevnog sna i jutarnjeg buđenja prođe barem tri sata budnosti. Ako dijete spava samo jednom na dan, tada to ne bi trebao biti prije podne jer će se dijete do navečer već poprilično umoriti.

Jutarnja buka

Sljedeći razlog ranog buđenja bebe mogu biti zvukovi koje proizvodi tata koji ujutro odlazi na posao. Ujutro je bebin san lakši i osjetljiviji na zvukove, a budući da se beba gotovo i naspavala, teško će ponovno zaspati ako se jednom probudi. Pokušajte smanjiti buku ili prihvatite činjenicu da ćete se morati ustati. Alternativa je da uzmete dijete kratko vrijeme na maženje u svoj krevet i tu se još malo zajedno budite.

Foto: Profimedia

Najnovije