Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PONAŠANJE OD KOJEG SE RODITELJIMA DIŽE KOSA NA GLAVI: Tantrum prije spavanja postao je obrazac

Zašto se događaju tantrumi kod djece prije spavanja i savjeti kako ih riješiti

 dijete plače prije spavanja Izvor: Shutterstock


Ako vaše dijete učestalo ima ispade bijesa prije spavanja, naravno da ga je teško uspavati. Pomirite se s tim da su tantrumi ovoga tipa dio normalnog razvoja djeteta. Često se pojavljuju zbog nekog osjećaja nelagode, gladi, frustracije ili pretjeranog umora.

Iako već oko druge godine većina djece može verbalno iskomunicirati svoje nezadovoljstvo, i dalje teško mogu izreći baš sve što ih muči pa otuda dolazi do ispada bijesa. Ovakvi tantrumi, koji se događaju prije odlaska na spavanje, mogu se klasificirati kao ispadi bijesa koje uzrokuje iscrpljenost, odraz su dječjeg temperamenta i razine frustracije.

Zašto djeca iznenada počnu plakati prije spavanja?

Kada djeca imaju tantrum samo kako bi izbjegla ili odgodila spavanje, to utječe na njihove navike i rutinu spavanja, ali i na vaše. Ako utvrdite uzrok tantruma, vjerojatno ćete si olakšati ili čak riješiti problem. Evo nekoliko mogućih razloga zašto vaše dijete upada u tantrum baš prije odlaska na spavanje.

 tantrum prije spavanja Izvor: Shutterstock

Možda je bolesno: Ovo je jedan od najčešćih razloga zašto dijete počne biti cendravo pa potom počne neutješno plakati prije spavanja. Mala djeca obično ne znaju kako se ponašati kada osjete tjelesnu nelagodu na koju nisu navikla.

Osjeća strah: Strah od nepoznatog ili mraka, epizode noćnih mora ili samo strah od toga da niste u blizini također mogu prouzročiti tantrum.
Strah od odvajanja: Ako ne provodite dovoljno vremena sa svojim djetetom, ili ako se ono tako osjeća, moglo bi zaplakati od straha da će se ponovno odvojiti od vas dok spava.
Umor: Preumorno dijete može postati vrlo nervozno i odbija zaspati.
Nedovoljna tjelesna aktivnost: Ako nije dovoljno umorno ili nije imalo dovoljno tjelesne aktivnosti tijekom dana, može odbiti otići u krevet na vrijeme ili imati tantrum.
Gladno je ili ženo: Ako je dijete gladno ili žedno i ne može vam to objasniti, može plakati dok pokušava zaspati.

Kako se nositi s djetetovim tantrumom prije spavanja?

1. Uspostavite rutinu prije spavanja
Svaku večer stavljajte dijete u krevet u isto vrijeme. Budući da djeca različite dobi spavaju različit broj sati, uskladite rutinu odlaska na spavanje s djetetovom dobi.

2. Budite dosljedni
Budite dosljedni u rutini, pobrinite se da točno znaju svoje granice ponašanja jer je to jedini način za uspostavljanje 'dobrih' obrazaca.

3. Uvedite umirujuće aktivnosti sat vremena prije spavanja
Aktivnosti koje imate sat vremena prije spavanja vašeg mališana ključne su za njegov noćni san. Iz upotrebe maknite ekrane, a radije djetetu čitajte priču ili samo razgovarajte i mazite se.

4. Omogućite izbor
Dajte svom djetetu neki izbor prije odlaska na spavanje, neka odabere svoju omiljenu igračku za noć ili pidžamu koju želi odjenuti u krevet.

5. Pustite umirujuću glazbu
Neka djeca vole spavati uz glazbu ili uspavanku.

6. Kupanje ili tuširanje
Topla kupka prije spavanja je utješna i umirujuća. Ako dijete ima problema sa spavanjem ili je nervozno, topla će voda učiniti čuda.

Treba li ukinuti dnevno spavanje?

Do navršene pete godine života, većini je djece još uvijek potreban poslijepodnevni odmor. No s vremenom više neće željeti odlaziti na spavanje u popodnevnim satima. Doista nema smisla forsirati popodnevno spavanje ako prepoznajete po svome djetetu da mu nije potrebno i da mu stvara poteškoće kod noćnoga spavanja. Ako nekoliko dana zaredom dijete ne može utonuti u popodnevni san, ponudite mu neku aktivnost u to doba dana, kao što je bojanje ili listanje slikovnice.

 djevojčica crta Izvor: Shutterstock

Ako spontano ne utone u san, možete ukinuti popodnevno spavanje, a pomaknuti večerni odlazak u krevet u ranije sate primijetite li da je dijete umorno.
Količina sna potrebna vašem djetetu ovisi o njegovoj dobi. Dok novorođenčad većinu dana provode spavajući, vrijeme spavanja i vrijeme drijemanja smanjuju se kako dijete raste. Vi, kao roditelj, najbolje možete procijeniti koliko je sna potrebno vašem djetetu kako bi se zdravo razvijalo. Ponekad za kvalitetniji noćni san, treba napraviti dobru procjenu o tome treba li ukinuti poslijepodnevni san, a to možete samo vi.

Možda će vas zanimati

Najnovije