Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TATINA PRINCEZA: Istraživanje potvrdilo da su očevi skloniji kćerima nego sinovima

Autor Jelena Pervan

Je li drugačije imati kćer ili sina, pitaju se mnogi, a tate imaju odgovor na to.

 tata se igra s djevojčicom Izvor: Shutterstock

Jučer se slavio međunarodni dan očeva, a istraživanje objavljeno u Science Dailyju tvrdi kako su očevi skloniji svojim djevojčicama nego dječacima. Istraživači su snimali mozgove očeva i njihovih todlera, bilježili svakodnevne interakcije te pratili reakcije mozga na potrebe djevojčica i dječaka. Ovo nas istraživanje može potaknuti da se zapitamo kako pristupamo svojoj djeci i s koliko predrasuda ih tretiramo, s obzirom na njihov spol, piše BellyBelly.

Očevi brže reagiraju na plač djevojčica

Istraživanje je pokazalo da očevi više pjevaju svojim djevojčicama, s njima pričaju otvorenije o emocijama, češće i brže reagiraju na njihov plač, nego na plač sinova. Skenovi mozgova pokazali su da bolje reagiraju i na sreću svojih djevojčica.

Iako su razlike bile očite, istraživačima nije jasno je li riječ o genetici ili o društvenim postavkama koje podržavaju očevu sklonost ženskoj djeci.

 tata i kći Izvor: Shutterstock

Dječaci su nedovoljno poticani na izražavanje emocija

Jedna pozitivna stvar ove pristranosti, navode istraživači je ta što su očevi u razgovoru s kćerima koristili kompleksnije riječi i pojmove što je povezano s kasnijim akademskim uspjehom.

Sa sinovima su više koristili riječi povezane s uspjehom, ponosom i pobjedom. I djevojčice i dječaci imaju benefite od jednog i drugog pa je važno osvijestiti kako razgovaramo sa svojom djecom i utječe li njihov spol na to.

Prijašnja su istraživanja potvrdila da su dječaci nedovoljno poticani na iskazivanje emocija, a potisnute emocije kod odraslih muškaraca izravno se povezuju s depresijom, nezadovoljstvom u odnosima, smanjenom socijalnom interakcijom i smanjenom mogućnosti traženja pomoći za svoje mentalne teškoće.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije