Možete li, bez stida, glasno izgovoriti riječi kao što su penis, klitoris, mošnja, stidnica? Vjerojatnije je da ove riječi ne izgovarate često i da ih vaša djeca nikada nisu ni čula od vas, kao što ih ni vi možda niste čuli od svojih roditelja.

Sram koji prati stvarne nazive spolnih organaprenosi se generacijama, a vrijeme kada i sami postanete roditelji idealno je da taj začarani krug prekinete i date sebi i svom djetetu priliku da bez srama prihvatite i nazovete dijelove svog tijela pravim imenom.

Koji je naziv ispravan?

Muški i ženski spolni organi sastoje se od više dijelova, vanjskih i unutarnjih. Neke od tih dijelova nazivamo hrvatskim, neke engleskim, a neke latinskim nazivima. To je čest razlog zašto ni sami ponekad ne znamo kako se što zove.

Ako se referiramo isključivo na vanjske, vidljive dijelove spolnih organa, to su stidnica ili vulva (lat.) te penis (lat.) ili pomalo nespretno na hrvatskom, spolni ud.

Djecu je važno upoznati i s ostalim dijelovima njihovih spolnih organa, posebice onima koji im nisu vidljivi. Ako odmalena poznaju svoje tijelo, s vremenom će lakše razumjeti i fiziološke procese kao što su menstruacija, polucija, trudnoća i porod.

Samopouzdanje i poznavanje granica

Istraživanja pokazuju da djeca koja koriste ispravne nazive svojih intimnih dijelova tijela razvijaju zdraviju sliku o sebi, vlastitoj seksualnosti i imaju veće samopouzdanje.

Važno je djecu naučiti da su njihovi spolni organi jednaki kao i ostali dijelovi tijela, ali da ih ne izlažemo drugima kao što to činimo s rukama ili očima. Oni su intimni i privatni, a djeca moraju znati da nije isto ako te netko primi za ruku ili te primi za spolovilo.

Pravilno imenovanje svih dijelova tijela može biti iznimno korisno u situacijama kada je dijete doživjelo neprimjeren dodir ili zlostavljanje. Odsustvo srama oko imenovanja i pristupa spolnim organima, uvelike pomaže djeci i roditeljima u shvaćanju nastale situacije.