Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAD KAŽU 'ODGOJ SE NOSI OD KUĆE', IDEMO IH NEČEMU NAUČITI: Naša djeca mogu biti empatična, evo 4 savjeta i kako

Ako želite da vaše dijete bude dobro prema drugima, a sami se uvijek svađate u dućanu ili sa susjedima, poruka koju šaljete je katastrofalna.

 Empatija kod djece Izvor: Shutterstock

Bez obzira na okolnosti, kada su djeca neljubazna, bilo prema bratu ili sestri, prijatelju ili strancu, moramo znati da to ne rade namjerno.

Jednostavno im nedostaje osjećaj empatije ili suosjećanja pa roditelji pogrešno pretpostave da ih ne posjeduju. No djeca ponavljaju ponašanje kojem su svjedočili i ako u životu nisu vidjeli i iskusili suosjećanje, ne mogu ga ni pokazati.

Kako možete najbolje modelirati empatično ponašanje? Morate započeti dok su djeca mala i svom pristupu budite dosljedni, kaže psihologinja ColleenStratton.

Ljubaznost i suosjećanje su vrline koje se lako razvijaju u djeci, ona su otvorena za učenje i oponašat će sve što vide, bilo da se radi o poštovanju, toleranciji, ljubaznosti i empatiji ili okrutnosti, maltretiranju i nasilju. Zbog toga je poticanje i pokazivanje pozitivnog primjera u obitelji veliki prioritet.

Budite komunikativni

Male oči neprestano traže primjer i odobravanje, pa im dajte do znanja koliko cijenite promišljene geste. Nagrađivanje djetetovih empatičnih trenutaka jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti da potaknete ponavljanje osjećaja i djelovanja. Pohvalite dijete kada vidite da je ljubazno. Tako ćete mu dati do znanja koliko cijenite vrline koje je pokazalo.

S druge strane, budite jednako direktni u pogledu grubog ponašanja.

Objasnite djetetu svoja očekivanja u njegovu odnosu prema drugima. Time djetetu dajete do znanja što je u redu, a što nije.
Objasnite mu i što znači biti ljubazan, primjerice ''Moramo razmišljati o osjećajima drugih ljudi, a ne samo o svojima. Ljubazni smo kada dijelimo, kada pomažemo nekome tko ne može sam napraviti određene stvari ili kada učinimo nešto kako bismo nekome dali do znanja da nam je važan. Dobrota čini ljude sretnima, a meni je važno da se uvijek trudiš biti ljubazna osoba.”

 Kako djecu naučiti empatiji Izvor: Shutterstock

Pohvalite se

Kada pokušavate dati primjer suosjećanja i naučiti dijete da usvoji takvo ponašanje, potrudite se da sva svoja dobra djela istaknete. Naglasite kako ste starijoj susjedi donijeli namirnice iz dućana, pridržali vrata trudnici, pokupili smeće u parku.
Istaknite sve dobro što radite, objasnite zašto to radite i koliko se dobro osjećate kada to učinite.

Budite dobar primjer

Jedno je reći da cijenite ljubaznost; drugo je pokazati to svojim ponašanjem. Ako želite da vaše dijete bude dobro prema drugima, a sami se uvijek svađate u dućanu ili sa susjedima, poruka koju šaljete je katastrofalna. Neka vam prioritet bude brižnost i suosjećajnost prema drugima, (uključujući kućne ljubimce), kako bi se vaše dijete osjećalo voljenim i sigurnim. Studije kažu da kada se dijete osjeća sigurnim, veća je vjerojatnost da će obratiti pažnju na druge. I zapamtite vaši će mališani više naučiti od dijela nego od riječi.

Budite ranjivi

Dopustite da djeca vide ako se osjećate tužno ili uzrujano, tako će imati priliku iskusiti osjećaj suosjećanja i utjehe. Objasnite im kako postupci drugih utječu na vas. To će ih naučiti da promišljenost, suosjećanje i ljubaznost mogu imati blagotvoran utjecaj na nečije raspoloženje.

Potaknite djecu na dobra djela

Njegujte pomaganje drugima i neka to bude vaš obiteljski zadatak. Zatražite pomoć djeteta u pripremi obroka za bolesnu susjedu ili u pospremanju stana nakon proslave rođendana. Predložite im da poklone odjeću koju su prerasli ili donirajte hranu skloništu za napuštene životinje. Uključujući ih u svoja dobra djela, koliko god bila mala, iz prve ruke će saznati koliko je važno nekome pomoći i kako je nevjerojatno lijep osjećaj kada to učinite.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije