Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MOJE DIJETE IMA ZAMIŠLJENOG PRIJATELJA: Je li to normalna faza ili se trebam zabrinuti?

Ako vaše dijete ima zamišljenog prijatelja, možda ćete pomisliti kako nešto nije u redu. Evo zašto ih djeca stvaraju u svojoj mašti

 trogodišnje dijete Izvor: Shutterstock

Je li vas vaše dijete već zamolilo da postavite još jedan dodatni tanjur za stolom za njegova imaginarnog prijatelja? Čak polovica predškolaca ima izmišljenog prijatelja. Ovi fantomski prijatelji ne znače da je vaše dijete usamljeno ili neprilagođeno. Zapravo, vjerojatnije je da će djeca s izmišljenim prijateljima izrasti u kreativnu, kooperativnu, društvenu, neovisnu i sretnu osobu.

Imaginarni prijatelj može biti čovjek ili životinja i obično dolazi s imenom i posebnom osobnošću. Taj prijatelj je pouzdan, vjerni partner u igri, dijelom je zaštitnik, a dijelom žrtveno janje. On pomaže djetetu vježbati izgradnju odnosa i daje mu, za promjenu, osjećaj kontrole nad situacijom.
Imaginarni prijatelj može biti djetetov način upravljanja, nad sve zahtjevnijim, svijetom koji ga okružuje. Promatranje interakcije djeteta s imaginarnom prijateljem može vam dati koristan uvid u njegove strahove i stresove. Ako se imaginarni prijatelj boji čudovišta ispod kreveta, velika je vjerojatnost da je to zapravo strah vašega djeteta.

 dijete se igra samo Izvor: Shutterstock

Iako je mudro poštovati imaginarnog prijatelja svoga djeteta, pokušajte se ne miješati u njihov odnos. Na primjer, izbjegavajte korištenje zamišljenih prijatelja kako biste manipulirali djetetom ('Rudi je pojeo svoj grašak, zašto ne možeš i ti?'). Umjesto toga, slijedite djetetov primjer. Ono duboko u sebi zna da je ovo imaginarna kreacija i moglo bi mu biti zbunjujuće ako ga prelako prihvatite. Ovi dodatni članovi obitelji obično nestaju do 7. godine, jer tada dijete postaje okupirano stvarnim svijetom, svijetom škole, stvarnih prijatelja i odnosima koje razvija.

Imati 3-godišnjaka može vas istovremeno ispuniti ponosom, ali i izludjeti. Budući da je vaše dijete još u fazi razvijanja verbalnih vještina i fizičkih sposobnosti, lako je upasti u zamku da očekujete više nego što ono može pružiti. Napredak je postupan. Iako se predškolci sada doimaju sposobnima za mnogo veća postignuća, potrebno je vrijeme za razvoj njihove društvene i emocionalne zrelosti, a to zahtijeva puno strpljenja s vaše strane. Dijete još uvijek ima izvrnutu logiku i zdrav ego. Misli da se svijet vrti oko njega, što je potpuno normalno u ovoj dobi.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije