Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AKO SVOJE KLINCE ŽELITE NAUČITI ŽIVOTNIM VRIJEDNOSTIMA, pokušajte s nekim od ovih crtića

Crtići ne samo što su zabavni nego mogu biti i poučni, a ove Disneyjeve uspješnice nose sa sobom i dobre poruke

 djeca gledaju crtić Izvor: Shutterstock

Kao djeca voljeli smo glazbu, bajke i romantične happy endove, a sada kada smo odrasli, znamo da te priče nemaju veze sa stvarnošću. Iako sumnjamo u poruke Disneyjevih crtića, a možda strahujemo i od subliminalnih poruka, to ne znači da su svi ovi filmovi loši! Od njih djeca zasigurno mogu i ponešto naučiti.

Mulan pokazuje da su dječaci i djevojčice ravnopravni. Belle nas potiče da se zaljubimo u čitanje. Lilo nas uči voljeti svakoga, bez obzira na tjelesni izgled. Sljedećih10 Disneyjevih filmova poučni su ne samo za djecu nego i za roditelje.

Mulan: Ne dopustite da itko stane na put vašim snovima!

Mulan je priča o djevojci koja se bori za čast svoje obitelji. Iskradajući se iz kuće noću, prerušava se u muškarca kako bi se mogla boriti protiv Huna.

Lekcija koju možemo dati djeci jest da rodna pripadnost ne bi trebala utjecati na naše snove. Roditelji pak dobivaju poruku da djecu trebaju poticati da slijede svoje ciljeve i snove, a ne da im postavljaju granice.

U potrazi za Nemom: Samo nastavite plivati, poput Dore

Priča govori o ribici Nemo, koja se izgubila i odvojena je od svoga tate. Kako bi pronašao svoga tatu, Nemo pliva oceanom i upoznaje Doru - ribu koja ima jako kratko pamćenje. Unatoč svojim manama, ona ne odustaje. 'Samo nastavi plivati', govori ona, a to bismo trebali reći i svi mi.
Bez obzira na to što se nađe na putu vama ili vašem djetetu, nastavite se probijati kroz teška vremena i pronaći ćete svjetlo.

Vrlo zapetljana priča: Ustrajni kao Zlatokosa

Zlatokosa je odvedena je iz svoga dvorca još kao djevojčica. Njezini roditelji čine sve kako bi saznali što joj se dogodilo, a u nadi da će se jednog dana vratiti, cijeli grad, svake godine, pali lampione na njezin rođendan.

No, Zlatokosu je zatočila zla žena koja je željela, uz pomoć njezine čarobne kose, zauvijek ostati mladom. Pretvarajući se da je njezina majka, prisiljava Zlatokosu da ostane u njezinoj kuli. Na kraju, Zlatokosa se uspijeva osloboditi i pronaći sebe.

Ljepotica i zvijer: Ljubav može promijeniti

Od Belle možemo naučiti da nekoga ne moramo voljeti zbog izgleda, nego zbog duše. Bella je djevojka koaj obožava čitati i puna je znanja i zabavnih činjenica. Igrom sudbine završava u dvorcu Zvijeri zastrašujećeg izgleda s kojim postaje prijateljica na temelju zajedničke ljubavi prema čitanju. Otkriva da je on zapravo začarani princ kojmu samo ljubav može vratiti čovječji lik. Bella ga počinje voljeti kao osobu, bez obzira na njegovu grubu vanjštinu... I pogodite što se dalje događa?

Lilo i Stitch: Budite prema svima ljubazni, poput Lilo

Živeći sa sestrom, Lilo mora prihvatiti život bez roditelja. Stjecanje prijatelja može biti teško, ali Lilo nikada nije odustala.

Druge djevojčice smatrale su je čudnom, no ona ih nije osuđivala. Kada su upoznali Stitcha (vanzemaljaca za kojeg su svi mislili da je pas čudnog izgleda), svi ga opisuju kao otkačenog i čudnog, ali ne i Lilo. Sve nas je naučila da nikada ne sudimo ni o kome na temelju vanjštine.

Kralj lavova: Ne dopustite da vas gubitak porazi kao Simbu

Nakon što je Simba izgubio oca, pobegao je. U redu, progonili su ga stric Scar i njegove hijene, ali nešto nam govori da bi pobjegao i bez te prijetnje. To je nešto što se događa svima – bez obzira na godine – i svi moramo naučiti kako se uhvatiti u koštac s gubitkom. Simba je možda trebao ostati sa svojom mamom, jer joj je bila potrebna podrška u borbi protiv Scara i njegovih sljedbenika.

Snježno kraljevstvo: Ne sramite se svoje različitosti, poput Elze

Kad je Elza saznala da je drugačija od svoje sestre, uspaničila se. Roditelji su pokušali prikriti Elzine moći, ali to je bilo lakše reći nego učiniti. Umjesto da se ne srami svoje različitosti i ne skriva je, Elza je dopustila da je udalji od voljene sestre.

'Snježno kraljevstvo' govori o snazi ljubavi i obitelji. Možda da je Elza bila otvorena prema sestri Ani i progovorila o svojim moćima, ne bi imala potrebu skrivati se od svih.

Mala sirena: Što god radili, nemojte bježati kao Ariel

Priča je to  o mladoj sireni koja je sanjala o životu na kopnu. No, kako znamo, trava drugdje nije uvijek zelenija. Želeći pronaći ljubav svog života, Ariel daje svoj glas, peraju i dušu u zamjenu za ljubav muškarca.
Ariel se pobunila protiv svog strogog oca i otišla iz sigurnosti u nepoznato. Ovaj film izvrsna je lekcija o tome što ne treba raditi. Roditelji bi trebali poticati svoju djecu da slijede svoj put, ali ne iz pobune.

Život buba: Upotrijebite maštu poput Flicka

Dok su ostali mravi u koloniji slijepo slijedili pravila, Flick je plesao u vlastitom ritmu. Koristio je maštu, kako bi stvorio jedinstvene izume koji bi pomogli njegovoj koloniji da postane učinkovitija. Roditeljima preporučujemo da ovaj film pogledaju s djecom i porazgovaraju o poukama koje su izvukli iz filma.

Pinokio: O laganju ne poučava nitko kao ovaj drveni lutak

Priča je o stolaru koji je želio da njegova drvena lutka oživi, a ta mu se želja i ispunila. Nakon što Pinokio, drveni lutak oživi, ubrzo uviđa kako izgleda realan život i dolazi u priliku govoriti laži. Svakoga puta kada slaže, nos mu naraste i laganjem postaje sve dulji.

I premda nam nos neće rasti kada izgovorimo sitne laži, odlična je analogija za učenje djece zašto trebamo govoriti istinu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije