Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PSIHOLOZI ISTIČU DA POSTOJI VALJAN RAZLOG: Zašto se mala djeca toliko vole igrati dinosaurima?

Trendovi s igračkama dolaze i prolaze, ali postoje dječje opsesije koje već desetljećima podnose test vremena. Dinosauri!

 Psiholozi objašnjavaju zašto se mala djeca toliko vole igrati dinosaurima Izvor: Shutterstock

Ako poznajete nekog klinca ili klinku koji pokušavaju naučiti baš ime svake vrste dinosaura i zapamtiti sve njihove osobine, budite sigurni da za to postoji cijela hrpa razloga. Prvo, to može djelomično biti posljedica prirodnog psihološkog fenomena koji se razvija kod djece predškolske dobi, a riječ je iznimno intenzivnom zanimanju za specifične aktivnosti ili igračke, likove iz crtića i sl. Otprilike trećina djece razvija ovako intenzivne interese za određene objekte, a ova faza počinje u dobi od 18 mjeseci. Takvi intenzivni interesi pomažu djeci da razviju kognitivne vještinje, kao što je fokusiranje i koncentracija, ali ih uvodi u kognitivnu fazu prikupljanja i obrađivanja informacija o objektu intenzivnog interesa. Dakle, poznavanje svakoga pojedinog dinosaura po vrsti i iz kojega doba dolazi, stavlja vaše dijete u poziciju malog učenika. U prosjeku, zanimanje za jedan objekt, koji dijete intenzivno istražuje, traje od šest mjeseci do tri godine, a roditelji ili skrbnici svakako bi ga trebali poticati i ohrabrivati.

Djeca upoznaju sigurna čudovišta!

Za malu djecu dinosauri utjelovljuju sve vrste zastrašujućih i nepoznatih osobina: imaju oštre zube, velike kandže, ljuskava tijela, jake noge... Ima li boljeg načina za pobjeđivanje nečega zastrašujućeg nego doznati i prikupiti sve dostupne informacije, a olakotna je okolnost i to što dijete zna da takva zastrašujuća bića više ne hodaju zemljom, i upravo ta istina pomaže djetetu da se distancira od straha. No igranje ovakvim, u stvarnome svijetu možda čak i opasnim bićima, pomaže djeci da se nauče nositi i s drugim zastrašujućim stvarima, ljudima ili stvorenjima.

Uče o zemlji, životu i prirodi

Ova nevjerojatna i fascinantna stvorenja uče djecu o tome kako vrste nastaju – i nestaju – te kako se u međuvremenu prilagođavaju i preživljavaju. Zanimanje za dinosaure također pomaže djeci da shvate pojam vremena i da su nevjerojatne i zanimljive stvari postojale mnogo prije njih. No neki znanstvenici smatraju da ovakav dječji interes za dinosaure, bića iz neke naše praprošlosti, ukazuju i na urođenu potrebu u čovjeku da bude lovac i da preživljava suočavajući se sa raznim opasnim stvorenjima, a koja nam je ostala kroz evoluciju te se pokazuje u djetinjstvu.

Djeca jednostavno vole učiti

Dok se nekoj djeci jednostavno dinosauri sviđaju, kod neke druge djece interes je za dinosaure motiviran je njihovom željom i potrebom da uče. Jer, ruku na srce, o dinosaurima se može prikupiti toliko zanimljivih informacija, zar ne? Postoji mnogo različitih vrsta dinosaura, imaju složena imena, različite navike i staništa, zanimljiva vremenska razdoblja u kojima su živjeli. Šezdesetih godina prošlog stoljeća poljski je psiholog Kazimierz Dabrowski otkrio da postoji pet područja na kojima djeca pokazuju pretjeranu ekscitabilnost (ili superosjetljivost), a to su  psihomotorno, senzualno, emocionalno, intelektualno i imaginarno. Ljubav prema dinosaurima obuhvaća intelektualno (traži razumijevanje i istinu za stjecanje znanja, analizu i kategorizaciju informacija) i maštovito (igra mašte izaziva bogato povezivanje slika, izuma i fantazije) područje.

Na kraju, ima li očaranost dinosaurima veze sa spolom?

Iako ima djevojčica koje se vole igrati dinosaurima, istraživanja su pokazala da je ipak veći interes kod dječaka.  Naravno, ova statistika može biti posljedica marketinga, pri čemu se spolovi od malih nogu potiču na igru ​​rodno određenim vrstama igračaka. No neki sociolozi smatraju da su dječaci više orijentirani na dinosure od djevojčica evolucijsko-bioloških i hormonalnih čimbenika. Možda sada malo bolje razumijete svog obožavatelja dinosaura?

 shutterstock_736238332.jpg
Ova nevjerojatna i fascinantna stvorenja uče djecu o tome kako vrste nastaju – i nestaju
Izvor: Shutterstock

Tekst: Sanja Matasić

Možda će vas zanimati

Najnovije