Roditelji moraju konstantno biti svjesni što i kako govore. Negativni komentari ili prepirke mogu itekako utjecati na samopouzdanje djeteta i to ne onako kako bismo željeli. Ponekad nismo svjesni sebe i utjecaja naših riječi na malene uši, a čak i kada ne govorimo direktno djeci, ona su uvijek tu negdje prisutna. Stoga su ti loši obrasci komunikacije prvi koje treba mijenjati kako bi dijete izraslo u stabilnu i sretnu osobu. Za početak češće izgovarajte sljedeće rečenice:

1. Sviđaš mi se!

Ovo je drukčija rečenica od „Volim te.“ Ona govori: „Sviđa mi se tko si ti kao osoba.“ Koristite ih obje.

2. Ti brzo učiš.

Učenje je prirodna stvar. Djeca stalno uče. Učenje je njima ustvari igra. Ako im ovo govorite rano u njihovom djetinjstvu tako će se odnositi prema učenju kasnije u životu kad će biti teže i više frustracija.

shutterstock_365697197.jpg
Shutterstock 'Sviđaš mi se' je podjednako važna rečenica kao i 'Volim te'

3. Hvala!

Jednostavne riječi poput ove znak su poštovanja. Socijalne vještine su presudne u životu i najbolje je početi vježbati ih vrlo rano.

4. Hajdemo se dogovoriti...

Radi se o nekoliko osnovnih pravila funkcioniranja u obitelji koja ste zajedno dogovorili. Ona mogu pomoći izbjeći uobičajene nesuglasice i biti pouzdan okvir u trenucima kad do problema ili sukoba dođe.

shutterstock_1481391602.jpg
Shutterstock Uz rečenicu 'Hajdemo se dogovoriti' uspostavite nekoliko jednostavnih pravila funkcioniranja u obitelji

5. Reci mi više o tome.

To je poziv djetetu da s vama podijeli svoje misli, osjećaje i ideje. Ova rečenica uključuje i vaše slušanje što je djetetu vrlo važan dar. Kad ga slušate govorite mu da vam je stalo.

6. Hajdemo čitati.

Čitanje vašem djetetu donosi obilje koristi. Ono ga uči vještinama važnim za budući život. Vaš odnos raste i obogaćuje se, a raste i želja za učenjem novih znanja. Knjige također otvaraju vrata prema svijetu, ljudima, dalekim zemljama i idejama.

shutterstock_523948348.jpg
Shutterstock Čitanje vašem djetetu donosi obilje koristi

7. Svi griješimo.

Problemi se događaju. Nitko nije savršen. Rješavanje problema i učenje iz grešaka važne su životne vještine. Kad se dogodi situacija u kojoj vidite da niste dobro postupili ili ste nešto pogriješili shvatite ju kao priliku da pokažete svojoj djeci kako preuzeti odgovornost za pogrešku i kako krenuti dalje. Ako to ne shvate, djeca su sklona mučiti se svojim pogreškama i patiti od osjećaja da vas ne mogu zadovoljiti i da nisu savršena. Skinite im taj teret s leđa odmah.

8. Žao mi je.

Ovu rečenicu nije teško naučiti. Najbolje odmah. I naučite se zaustaviti prije no što kažete nešto što ćete kasnije požaliti i što će zahtijevati da kažete da vam je žao.

shutterstock_2130160130.jpg
Shutterstock Rješavanje problema i učenje iz grešaka važne su životne vještine

9. Što misliš?

Postavljanje pitanja djeci daje im šansu da se uključe u obiteljske razgovore i uči ih donošenju odluka te preuzimaju odgovornosti za vlastite izbore. Izražavanje onoga što misle i postavljanje pitanja drugima važne su vještine u životu.

10. Da

Naravno da je „Ne“ još uvijek potrebna riječi, no uvidjet ćete da ju ne morate izgovarati toliko često. Ako na „Hajdemo se igrati“ prvo kažete „Može, ali prvo moramo pospremiti tanjure u sudoper“ umjesto „Ne“ umjesto shvatit ćete da se ustvari rekli „da“ s malom odgodom.