Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

INTERVJU Ministrica Divjak: 'Izgledno je da će škole i na jesen raditi na daljinu!'

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da se danas, nakon dva mjeseca stanke zbog koronavirusa, u školske klupe vratilo 4500 učenika, dok je u vrtićima bilo triput više djece. Nije posjetila niti jednu školu, ...

 djevojčica sjedi sama u razredu jer nitko ne ide u školu zbog pandemije koronavirusa

Danas su se nakon gotovo dva mjeseca i u Hrvatskoj u školske klupe vratili učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole. Odluku o tome hoće li se djeca vratiti u škole ili neće donosili su njihovi roditelji, a većina je odlučila djecu ostaviti kod kuće što su mnogi ocijenili fijaskom ideje povratka u školu. O tome kako je protekao prvi dan nastave u novim okolnostima i zašto se Ministarstvo odlučilo za ovakve podjele među učenicima razgovarali smo s prof. dr. Blaženkom Divjak, ministricom znanosti i obrazovanja

Imate li podatak o tome koliko se točno učenika danas vratilo u svoje razrede?
U  škole se danas vratilo gotovo 4.500 učenika razredne nastave, što je između tri i pet posto ukupnog broja učenika, dok se u vrtiće vratilo tri puta više djece. To je prilika i nužnost za njihove  roditelje koji rade u trgovinama, bolnicama i tvornicama jer djeca te dobi ne mogu biti sama i ne mogu sama učiti kod kuće, pa je zato bilo važno da se upravo oni vrate u škole i vrtiće.

Do jučer se velik broj roditelja žalio na online nastavu, a sada ih je tako malo odlučilo vratiti djecu u škole. Što mislite, što je tome glavni razlog?
Razlozi mogu biti različiti – roditelji možda imaju mogućnost i dalje raditi od kuće, moguće je i da netko od članova obitelji ima dijagnozu iz rizične skupine. Međutim, ono što je problem je da smo od roditelja dobili pritužbe kako ih ravnatelji i učitelji odgovaraju od toga da djecu šalju u škole, ali to nije dobro i to nije odgovorno ponašanje. Odgovorno bi bilo da škole rade na temelju uputa koje su dobile od Ministarstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Imate li povratnih informacija o tome kako je danas konkretno izgledao prvi dan nastave u novim okolnostima? Jesu li bilo pritužbi s terena?
Za sada nismo zabilježili nikakve pritužbe ili prijave problema u pojedinim školama, osim prijave roditelja da su ih neki učitelji i ravnatelji odgovarali od slanja djece u školu. S obzirom na to da je danas prvi dan otkako se učenici imaju priliku vratiti u škole, povratne informacije još uvijek nisu stigle do Ministarstva, ali vjerujem da ćemo kroz tjedne koji dolaze imati jasan prikaz toga na koji se način odvija nastava u učionicama.

Jeste li možda i sami obišlineku školu i kakvi su Vaši dojmovi?
Sve škole moraju se pridržavati uputa HZJZ-a, ali uputa se trebamo pridržavati i svi mi ostali. Važno je da budemo odgovorni jedni prema drugima, iako se mjere popuštaju, stoga danas nismo odlazili u posjet školama.

Mogu li roditelji koji danas nisu poslali djecu u školi promijeniti svoju odluku, Recimo, mogu li dijete dovesti u školu sutra ili bilo koji dan do kraja nastavne godine?
Omogućit će se formiranje novig grupa za učenike koji će se naknadno uključiti u nastavu.

Što mislite kako su se osjećala djeca koja su danas sjedila sama u razredu, ili ih je došlo najviše dvoje?
Jednako tako bismo se mogli zapitati kako su se ta djeca osjećala protekla  dva mjeseca u izolaciji ili  kako se osjećaju oni učenici koji su još uvijek kod kuće. Ne smijemo zaboraviti da je sve što nam se trenutačno događa uzrokovano izvanrednim okolnostima koje nitko od nas nije mogao predvidjeti i da se moramo prilagoditi situaciji, a Ministarstvo daje sve od sebe da učenicima bude dostupan kontinuirani obrazovni proces što je Ustavom zajamčeno pravo.

Zašto ste se uopće odlučili na ove podjele? Zar se cijela situacija nije mogla riješiti dogovorom na neki drugi način?
Zato što su upute HZJZ-a vrlo jasne. Dva mjeseca izolacije očito je učinilo svoje, ali svi moramo biti odgovorni i dati obol ovoj situaciji da izađemo iz nje čim prije. Ako tražimo da nas liječnici prime što prije na preglede, ako tražimo da nas prodavačica usluži u dućanu ili da rade građevinski radnici, onda moramo osigurati da njihova djeca imaju nastavu, pogotovo mala djeca za koju je procjena takva da mogu u sigurnim uvjetima biti u školi.

Kako će u novim okolnostima izgledati upisi u prvi razred osnovne škole?
Aktivnosti oko upisa djece u 1. razred osnovne škole počeli su danas (11. svibnja), liječničkim pregledima djece prema uputama Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu  i HZJZ-a, o čemu su obaviješteni svi osnivači i sve osnovne škole. Utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta odnosno učenika zbog upisa u prvi razred, kojeg provode stručna povjerenstva škola i uredi nadležni za obrazovanje, za sada se još neće provoditi. Kada o tome budu donesene potrebne odluke, škole i uredi na vrijeme će dobiti upute. Mi se nadamo da će okolnosti biti takve da će se i taj postupak regularno provesti, ovisno o epidemiološkoj situaciji.

Uvelike se govori o novom valu pandemije na jesen. Što ako se to stvarno ostvari? Imate li razrađen plan za početak nove školske godine?
S obzirom na prirodu pandemije koronavirusa, Ministarstvo znanosti i obrazovanja u svakom je trenutku djelovalo u skladu s aktualnim mjerama koje su propisali stručnjaci iz Stožera i HZJZ-a. U ovom trenutku ne znamo kakva nas situacija očekuje na jesen, a u slučaju da situacija bude nepovoljna, izgledno je da će se dio nastave ponovno izvoditi na daljinu u čijoj realizaciji sad već imamo dosta iskustva.

Tekst: I. K.
Fotografija:

Najnovije

Najpopularnije