Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DIJETE VIŠE NE ŽELI SPAVATI PREKO DANA: Mogu li ga nekako prisiliti na to ili je vrijeme da odustanem?

Djeca nerijetko ne žele danju na spavanje iako im se oči sklapaju i pospana su. Inzistirate li, doživjet ćete proteste, plač i svađu. Navečer im glava pada s ramena, ali sljedeći dan čitava drama se ponavlja. Što napraviti?

 što napraviti kada dijete više ne želi spavati preko dana? Izvor: Shutterstock

Bebe spavaju cijeli dan. S vremenom, kako rastu, pretvaraju se u malene zvrkove kojima treba sve manje sna. Pored toga što više ne trebaju toliko puno spavati, ima toliko toga uzbudljivog u njihovoj okolini, kao što je primjerice igranje ili provođenje vremena s roditeljima, da se ne isplati gubiti vrijeme spavajući. Premorenost, nedostatak čvrstog ritma također mogu biti razlozi zašto dijete ne može zaspati kao i činjenica da mu je san tijekom noći ustvari dovoljan.

Zašto je djeci potreban dnevni san?
Kad spava, dijete se opušta, prerađuje doživljaje i odmara se psihički i fizički. No, san je za djecu važan i s aspekta razvoja. Tijekom sna se luče hormoni rasta te jača imunološki sustav. Nedostatak sna stoga može štetiti djetetovu zdravlju, ali i rastu.

 shutterstock_2125937588.jpg
Spavanje je važno, jer se tijekom sna luče hormoni rasta te jača imunološki sustav
Izvor: Shutterstock

Koliko sna trebaju djeca?
Dijete u dobi između 9 i 18 mjeseci treba 14 sati sna, dva puta tijekom dana i tijekom noći. U tom razdoblju neka djeca odbijaju prijepodnevni san i spavaju samo popodne. Ova promjena se dogodi kod svakog djeteta u njegovo vrijeme. Oko 2. godine života četvrtina djece odbija popodnevni san. No, dijete te dobi još uvijek treba 10 do 12 sati sna što može ispuniti tijekom noćnog spavanja.
Iznimke od navedenog uvijek postoje tako da treba promatrati vlastito dijete. Ako imate osjećaj da je vaše dijete odmorno, živahno, dobro raspoloženo i ne pokazuje nikakve znakove umora, nemojte ga prisiljavati na više sna. Popričajte s pedijatrom.

 shutterstock_555192658.jpg
Ako imate osjećaj da je vaše dijete odmorno i ne pokazuje znakove umora, nemojte ga prisiljavati na više sna
Izvor: Shutterstock

Što napraviti kad dijete odbija dnevni san?

- potražite razlog
Je li dijete možda imalo vrlo burno i aktivo prijepodne? Je li možda gledalo previše televizije ili je dobilo novu uzbudljivu igračku? To sve mogu biti razlozi zašto je preuzbuđeno da bi zaspalo. Potrudite se da prijepodne prođe s manje uzbuđenja te da se dijete na vrijeme umiri. A možda je i kratko odspavalo u autu na povratku iz trgovine. U tom slučaju nije pospano.

- promotrite sveukupnu duljinu sna
Ako dijete noću nije dovoljno spavalo, tada biste kod uvođenja popodnevnog sna trebali biti dosljedni. Važno je da se dijete naspava.

- izbjegavajte svađe
Popodnevno spavanje ne bi trebalo izazivati stalne svađe s djetetom. Ostanite smireni i objasnite djetetu zašto je dnevni san važan. Možda će mu pomoći ako vidi i vas kako idete kratko odspavati poslije ručka. Tada neće imati osjećaj da nešto propušta. A i vama neće škoditi 20 minuta sna koji će vas osvježiti.

 shutterstock_1485571838.jpg
Za dnevni san možete koristiti neke od rituala kao i za noćni san
Izvor: Shutterstock

- rituali za san
Isto vrijeme odlaska na spavanje i mali rituali pomažu. Za dnevni san možete koristiti neke od rituala kao i za noćni san.

-kakvo je dijete?
Je li umorno? Treba li mu uopće više dnevno spavanje? Svako dijete se razlikuje u potrebama za snom. Možda vaše pripada u skupinu koja rano prestaje imati potrebu za dnevnim snom.

- nema smisla prisiljavati
Budite dosljedni, ali nemojte upotrebljavati fizičku silu. To neće pomoći niti vama niti djetetu koje će sjediti dva sata u sobi, plakati ili vrištati. Odbija li dijete stalno popodnevni san, tada mu dajte omiljenu igračku i recite mu da se mora potiho i u miru igrati s njom. Na njegovom ponašanju tada možete vidjeti je li mu zaista nedostaje dnevni san i koliko je želja da ne spava povezana s trenutnom euforijom.

Ako se dijete stalno bori protiv dnevnog sna, a vi vidite da je pospano i ne može se koncentrirati, porazgovarajte s liječnikom. Katkad poteškoće sa spavanjem traže pomoć specijalista neurologa koji se bavi problemima ljudskog sna.Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije