U Danskoj imaju sličan pristup kao i u Norveškoj, tako da nije neobično po najvećoj zimi vani vidjeti poredana kolica u kojima spavaju bebe. Danci vjeruju u terapeutski učinak spavanja djece na otvorenom i uglavnom bez nadzora. Tako majke znaju ostaviti kolica s djetetom ispred restorana dok one večeraju. To je uobičajena praksa i u jaslicama, gdje se u vrijeme odmora vrtićko dvorište ili terasa pretvaraju u veliku spavaonicu.Danci jako paze na povezanost djece s prirodom, pa postoje i vrtići na otvorenome, takozvani šumski vrtići.

Također, roditelji u Danskoj mnogo pozornosti poklanjaju individualnosti djeteta. Paze da se djeca nauče brinuti sama o sebi i sama se zabavljati. U Danskoj nećete vidjeti roditelje koji trče za svojim mališanima po igralištu vičući: “Pazi da ne padneš!”. Danci vjeruju da dijete mora pasti te da će tek tako na osobnom iskustvu naučiti što je dobro, a što nije. Osim toga, jako paze na to što jedu njihovi mališani, a slatkiši su rijetki, uistinu rijetki. Mnogo pozornosti posvećuje se zdravoj, pogotovo sirovoj hrani.

shutterstock_1667945917.jpg
Shutterstock Slatkiši su rijetki, mnogo pozornosti posvećuje se zdravoj, pogotovo sirovoj hrani

OVIH SE 12 POSTULATA DANCI DRŽE U ODGOJU:

1. Isključite sve ekrane
Isključite televizor i sve elektroničke uređaje! Mašta je neizostavan sastojak igre koja ima pozitivne učinke.

2. Stvorite poticajno okružje
Istraživanja pokazuju da kombinacija senzorno poticajne okoline i igre potiče brži rast kortikalne površine mozga. Prisutnost materijala koji pobuđuju osjete – vid, sluh, opip itd. – tijekom igre potiče razvoj mozga.

3. Poslužite se umjetnošću
Dječji se mozak razvija kad se djeca prepuste kreativnom stvaranju. Zato djeci ne pokazujte kako nešto učiniti nego pred njih stavite umjetničke materijale i pribor pa ih pustite da spontano stvaraju.

4. Pustite ih da slobodno istražuju na otvorenome
Omogućite im što više igre u prirodi – u šumi, parku, na plaži, bilo gdje. Pronađite sigurna mjesta gdje ih se nećete bojati pustiti da slobodno istražuju. Ima mjesta gdje djeca doista mogu pustiti mašti na volju i sjajno se zabaviti.

5. Omogućite im igranje s djecom različitih uzrasta
Pokušajte svojoj djeci omogućiti da se druže s djecom različitih uzrasta. Time povećavate zonu proksimalnog razvoja i omogućujete im da novu razinu prirodno dosegnu podučavanjem, odnosno međusobnim učenjem. Tako djeca uče voditi igru, ali i surađivati sa starijima. Uče sudjelovati, ali i osporavati igru, usavšavajući samokontrolu i vještine pregovaranja koje su nam prijeko potrebne u životu.

6. Pustite ih da budu slobodni i zaboravite na krivnju
Djeci ne trebaju igre koje im osmišljavaju odrasli niti posebne igračke. Što djeca imaju veći nadzor nad igrom, što više upotrebljavaju maštu i sâma vode igru, u tome će postajati sve bolja. Vještine koje tako uče od neprocjenjive su vrijednosti. Toliko smo opterećeni organiziranim aktivnostima naše djece i onime što uče da zaboravljamo važnost slobodnog, nestrukturiranog igranja. Prestanite se osjećati krivima što im dopuštate da se igraju, misleći da zbog toga niste dobri roditelji. Slobodno igranje upravo je ono što djeci treba!

shutterstock_2304465853.jpg
Shutterstock Njihova djeca nisu zabundana i nije neobično po najvećoj zimi vani vidjeti poredana kolica u kojima spavaju bebe

7. Prepustite se
Želite li se doista igrati sa svojom djecom, morate se posve prepustiti igri. Ne bojte se izgledati smiješno. Prepustite da igru vode djeca. Ne zabrinjavajte se što će drugi misliti o vama ili što vi mislite o sebi. Spustite se na njihovu razinu i pokušajte se opustiti barem dvadeset minuta na dan. To malo igre na njihovoj razini vrijedi mnogo više od bilo kakve igračke koju ćete im kupiti.

8. Pustite ih da se igraju nasamo
Igranje nasamo iznimno je važno za djecu. Igrajući se nasamo sa svojim igračkama, djeca često obrađuju nova iskustva, sukobe i događaje iz svakidašnjeg života. Prepuštajući se igri mašte i upotrebljavajući različite glasove, djeca mogu „odigrati”, odnosno obraditi zbivanja iz svojeg života, što ima veliku terapijsku vrijednost i ujedno razvija maštu.

9. Osmislite teren s preprekama
Načinite teren s preprekama od niskih stolica i dječjih madraca ili, pak, na bilo koji drugi način u vlastitu domu stvorite prostor gdje će se djeca moći slobodno kretati i primjenjivati svoju maštu. Omogućite im da se slobodno igraju, penju, istražuju i stvaraju – i, najvažnije od svega, ne uzrujavajte se zbog toga.

10. Uključite druge roditelje
Upoznajte druge roditelje s dobrobitima slobodnog igranja. Što se više roditelja bude okretalo takvom načinu igranja, to će više djece imati priliku sudjelovati u slobodnom, nestrukturiranom igranju i uživati u njegovim dobrobitima. Američki pedijatri objavili su smjernice u kojima navode zdravstvene koristi igranja, pokušavajući uvjeriti američke roditelje u njegovu korisnost. Igranje je za djecu od neprocjenjive važnosti i zato ga valja poticati i što više o njemu raspravljati.

11. Izbjegavajte pretjerano i prebrzo uplitanje
Pokušajte ne suditi drugu djecu preoštro i ne uplitati se prebrzo kako biste svoju djecu zaštitili od druge djece. Katkad će im upravo izlaženje na kraj s „teškom” djecom biti najdragocjenija lekcija iz samokontrole i otpornosti koju će u životu dobiti.

12. Pustite ih
Dopustite djeci da sâma obavljaju stvari. Kad ih poželite od nečega „spasiti”, suzdržite se i duboko udahnite. Imajte na umu da u tom trenutku usvajaju prijeko potrebne vještine koje će ih poslije voditi kroz život.

shutterstock_2001663890.jpg
Shutterstock Danci omogućuju djeci da se slobodno igraju, penju, istražuju i stvaraju