Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 ZABLUDA O SKIDANJU IZ PELENA: Izbjegnite ih pa si skratite muku i umanjite frustraciju

Autor Sanja Matasić

Budući da je odvikavanje od pelena 'veliki zalogaj', svatko ima pokoji savjet, a neki će vam samo pojačati frustraciju.

 odvikavanje od pelena Izvor: Shutterstock

Skidanje iz pelena je veliki korak u razvoju djeteta, a zahtijeva njegovu psihološku i fiziološku spremnost, kao i želju da koristi kahlicu ili zahod. Evo najčešćih zabluda o skidanju iz pelena koje bi vam mogle biti kamen spoticanja i obeshrabrenje.

1. Da je 2. godina najbolje vrijeme za skidanje iz pelena.

Neka djeca poazuju interes za obavljanje nužde u kahlici ili na toaletu već u vrlo ranoj dobi, oko prve godine života, dok neka i sa 4 imaju 'nezgode' na dnevnoj razini. Kad god vaše dijete pokaže interes za skidanje iz pelena, to je pravo vrijeme. Stoga, ako imate kod kuće trogodišnjaka koji izbjegava odlazak na toalet, nema razloga za brigu, ne znači da ste loš roditelj niti da vaše dijete zaostaje u razvoju. Svako dijete uči svojim trempom.

 beba na kahlici Izvor: Shutterstock

2. Kad se skinu iz pelena, život će vam biti lakši.

Dok su djeca u pelenama, uvijek sa sobom morate nositi rezervne pelene i vlažne maramice. Nadate se da kad krene na kahlicu, bit će vam puno lakše. No, bez obzira što ste se riješili torbe s pelenama, i dalje sa sobom nosite torbu s grickalicama, vodom, rezervnom odjećom u slučaju nezgode i pokoju igračku. Dakle, ništa se ne mijenja, vi i dalje nosite veliku torbu

3. Ako je bez pelena, vi ste bolji roditelj.

Iz nekog razloga, roditelji misle da su postignuća njihove djece odraz njihove uspješnosti i vrednovanje njihova roditeljstva i odgojnih metoda. Iako možete to uzeti u nekim stvarima, definitivno odvikavanje od pelena ne pokazuje jeste li dobar ili loš roditelj. Dijete će svladati odlazak na zahod isključivo kada na to bude spremno i kada to samo bude željelo. Čak i kada uspiju u toj prekretnici, ali im se događa da noću 'piške' u krevet, ne znači da ste neuspješan roditelj.

4. Ako djeteta stavite u gaćice, da će prihvatiti kahlicu.

E kada bi ovo bila istina, skidanje iz pelena bilo bi prelagano. Neka se djeca zbune kada ih stavite u donje rublje, pogotovo ako još nisu spremna za taj korak. Ovo će upaliti samo ako je dijete mentalno i fiziološki zrelo da izađe iz pelena.

5. Kad jednom izađu iz pelena, vaš posao je gotov.

Ovo je daleko najveća zabluda o skidanju iz pelena. Djeca često imaju regresiju, odnosno iz nekoga razloga 'zaborave' da su naučila na kahlicu pa sve obavljaju kao da imaju pelenu na sebi. Također, nekda će biti nekoliko noći suhi, a potom će vam se dogoditi da mijenjanje posteljine postane vaša noćna aktivnost. I nakon što naveliko nauče na zahod, noćne nezgode mogu biti normalna pojava.

Možda će vas zanimati

Najnovije