Svaki roditelj želi prijeći fazu pelena što je prije moguće. Srećom, prelazak na WC ne mora biti dugotrajan proces, zahvaljujući metodi poznatoj kao trodnevno odvikavanje od pelena

Odaberite pravi vikend

Neki pedijatri preporučuju da se s učenjem na kahlicu ili toalet počne već između 18. do 21. mjeseca djetetova života ako dijete pokazuje sve znakove da je zrelo i spremno za ovu razvojnu prekretnicu. No općenito je mišljenje da je nakon 3. godine života to sve teže, prije svega zato što dijete postaje tvrdoglavije i razvija svoju volju.

Kako onda znati je li vaš mališan spreman izaći iz pelena? Obratite pažnju na sljedeće znakove.

  • Razvijena je svjesnost o tijelu i fiziološkim potrebama. Dijete osjeća potrebu za pražnjenjem crijeva i često se skriva iza kauča ili čeka dok ne ostane samo da obavi nuždu.
  • Želja za čistoćom. Dijete ne voli sjediti u mokroj ili zaprljanoj peleni i traži da mu je promijenite.
  • Motorika je dovolojno razvijena da dijete može samostalno hodati do kupaonice, spustiti hlače i sjediti na kahlici bez ičije pomoći.
  • Kod djeteta je uspostavljena rutina vršenja nužde, otprilike svaki dan u isto vrijeme obave nuždu u pelene.

Nakon što vaše dijete pokaže ove znakove, možete započeti trodnevnu metodu odvikavanja.

Kako izgleda 3-dnevna metoda odvikavanja?

Roditelji mogu odabrati bilo koja tri dana za ovu metodu. Međutim, budući da zahtijeva potpunu predanost i puno truda, mame i tate se obično odlučuju za vikend.

Pripremite se da ćete većinu vremena provesti kod kuće usredotočeni na dijete.

Korak 1: Priprema za kahlicu

Da biste započeli ovaj 'kamp za obuku', sve što vam je potrebno je jednostavan pristup zahodu. Dijete počnite pripremati dva tjedna unaprijed tako što ćete razgovarati o nadolazećoj promjeni. Dakle, najavite im kako je vrijeme da vrše nuždu kao 'veliki'.  

Korak 2: Odbacite pelene

Mnogi roditelji i stručnjaci preporučuju da tijekom ta tri dana dijete ostane golo - ili barem bez donjeg dijela odjeće. Donje rublje može dijete podsjećati na pelenu, što bi moglo dovesti do nezgoda. Također, ako je golo, lakše ga je brzo staviti na kahlicu. Golotinja ih tjera da više pažnje posvete svom tijelu te odmah dobivaju povratnu informaciju da piške ili kakaju.

Korak 3: Dajte djetetu da pije puno tekućine

Dajte djetetu nešto više tekućine nego inače, u obliku vode, soka, lubenice itd. Morat će često piškiti, što pomaže u treningu.

Korak 4: Sjedenje na WC-u

Objasnite djetetu da svaki put kada osjeti da treba obaviti nuždu, sjedne na kahlicu, koja treba biti uvijek spremna i dostupna. Obratite pozornost na znakove te ga podsjećajte da treba sjesti na kahlicu. 

Korak 5: Posjet wc-u

Odmah po buđenju, odvedite dijete na wc. Isto učinite prije i nakon poslijepodnevnog odmora. Također, pitajte dijete treba li piškiti ili kakati i pripazite na znakove koji ukazuju da dijete mora na wc.

Korak 6: Što učiniti kada dijete spava?

Možda se pitate kako ćete što tijekom noći. Zagovornici ove metode predlažu korištenje noćnih pelena jer će u roku mjesec dana učenja, mnoga djeca ostati suha za vrijeme popodnevnog odmora, ali i preko noći. Jedino što roditelji trebaju jest stavljati pelenu neposredno prije spavanja i skinuti je čim se dijete probudi.
No ne mogu sva djeca svladati taj proces u isto vrijeme. Mnoga su puno kasnije spremna spavati bez noćne pelene. 

Korak 7: Budite spremni na 'nezgode'

Nažalost, na svakom putu učenja, mora doći do sitnih poteškoća: gotovo nijedno dijete ne prolazi kroz ovaj proces bez barem nekoliko mokrih pari hlača. Ali, tijekom prva tri dana nezgode su dobre budući da su ključne za proces učenja.

piški u gaće
Shutterstock 

Ako se nadate da ćete u jednom vikendu učenja riješiti problem pelena, ublažite svoja očekivanja. Vjerojatno je, kažu stručnjaci i roditelji, da će ta tri dana biti samo važan početak prilagodbe vašeg djeteta. Dakle, kako znati da ste uspjeli?

Ako dijete i dalje ostavlja lokve po podu nakon  trodnevnog razdoblja odvikavanja, ili ako ne mari za brojne nezgode u svojim hlačicama, nije spremno za kahlicu. Vratite se pelenama i pokušajte ponovno sljedeći vikend, preporučuje dr. Brown, zagovarateljica ove metode.

Ako su bez pelene i uznemire se zato što su imali nezgodu ili dvije, misija je obavljena.Korisno je znati da, uz svu radost koja dolazi s uštedom novca za pelene, prekrasno je gledati kako vaše dijete prerasta jednu fazu i postaje 'veliko'.