Priučavanje na kahlicu je težak posao, a roditelji često odahnu kada im dijete konačno kaže da neće pelene. No što ako iznenada opet počnu piškiti i kakati u gaće?

Što uzrokuje regresiju?

Regresija je kada dijete koje je već naučilo ići na kahlicu ponovno počne obavljati nuždu u gaće. Iako nazadovanje može biti frustrirajuće, potpuno je normalno i obično se 'popravi' otkrivanjem uzroka.

Pokušajte identificirati razloge za regresiju jer će njihovo rješavanje pomoći djetetu da se vrati tamo gdje je bilo. Donosimo neke od mogućih uzroka regresije. Započnite tako što ćete se zapitati je li vaše dijete uopće naučilo vršiti nuždu u kahlicu. Zapamtite, dijete, koje je uistinu naučeno na kahlicu, trebalobi i htjeti ići na kahlicu. Dakle, ako mu se nezgode događaju po nekoliko puta dnevno svaki dan, još nije naučeno niti spremno vršiti nuždu bez pelene.

Mnoga djeca imaju te nezgode tijekom tranzicije koju može prouzročiti stres, kao što je polazak u novu školu ili dolazak novog brata ili sestre u obitelj. Velika je vjerojatnost da će, kada se situacija smiri, dijete ponovno nastaviti gdje je stalo.

Medicinski problemi također mogu uzrokovati regresiju, a zatvor ili opstipacija jedan je od najčešćih. Ako dijete ima poteškoća s pražnjenjem crijeva, moglo bi u potpunosti odustati od kahlice kako bi se izbjeglo naprezanje. Pobrinite se da u hrani dobiva dovoljno vlakana i vode, a ako ste i dalje zabrinuti, posavjetujte se s pedijatrom.
Postoje djeca koja imaju iracionalni strah od toaleta te osjećaju jaku tjeskobu zbog odlaska na zahod. Mogu se brinuti da će upasti u školjku, može ih uplašiti zvuk vode iz kotlića ili se čak mogu bojati 'čudovišta iz WC-a'.

Međutim, imajte na umu da su nezgode uobičajene tijekom noći i ne moraju nužno biti znak regresije. Kontrola noću, dok spavaju, razlikuje se od dnevne kontrole fizioloških potreba.

Dijete se vratilo u pelenu
Shutterstock 

Kako se nositi s regresijom?

Srećom, regresija je često kratkotrajna, a roditelji mogu 'vratiti svoje dijete na pravi put' za nekoliko dana ili tjedana. Unatoč frustraciji što se morate vratiti u pelene, učinite sve što je u vašoj moći da ostanete pozitivni.

1. Nikada nemojte kažnjavati dijete
Ako dijete doživi nezgodicu, nemojte pokazivati razočaranje jer bi ono moglo postati još tjeskobnije. Kada provjeravate je li suho, plješćite i hvalite ga ako su gaćice ostale suhe i čiste. Ako ne, ne osuđujte: 'Ups. Imao/la si malu nezgodicu. Idemo sjesti na kahlicu.'

2. Ne zaboravite ostati raspoloženi i nikada nemojte vikati na dijete ili ga grditi.

3. Nježno ga podsjećajte
Često se nezgodce događaju jer se dijete zaigralo ili obavljalo neku aktivnost pa nije stiglo na toalet. Kada ste kod kuće, vodite dijete kahlicu svakih nekoliko sati. Jednostavno, nježno uvjeravanje i podsjetćanje da je vrijeme za toalet vratit će ga na 'pravi put'. Potaknite ga da pokuša koristiti kahlicu odmah nakon buđenja, prije jela, prije spavanja i neposredno prije izlaska iz kuće.

4. Isprobajte sustav nagrađivanja
Dajte djetetu poticaj da ostane suho, počastite ga nečim što voli, kupite mu neku sitnicu, ali imajte na umu da nagrade ne funkcioniraju jednako za svako dijete i, u nekim slučajevima, mogu stvoriti tjeskobu, kao i kazne. Zato su najučinkovitija nagrada vaše riječi: 'Ti si tako velika djevojčica' ili 'Ti si tako veliki dječak' ponekad mogu biti najbolji poticaj.