Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RODITELJI ISPROBALI I POTVRDILI: Tri najbolje metode za odvikavanje od pelena koje su odobrili stručnjaci

Autor Sanja Matasić

Ako ste razmišljali kada dijete skinuti iz pelena, napamet vam je sigurno palo ljeto kao idealno godišnje doba. Jer, ako se i dogodi 'nezgoda', sve je jednostavnije

 shutterstock_453039751.jpg Izvor: Shutterstock

Kada se odlučujete za tako velik korak kao što je odvikavanje od pelena, važno je da bude zadovoljen glavni preduvjet, a to je da je vaše dijete spremno, odnosno tjelesno i emotivno zrelo za ovakvu razvojnu prekretnicu.

Ono bi trebalo biti u stanju hodati do kahlice, samostalno sjesti i skinuti sa sebe hlačice i gaćice, razumjeti jednostavne rečenice i na neki način komunicirati s vama.

 metode odvikavanja od pelena Izvor: Shutterstock

Također, dobar je znak da je pelena koju ima na sebi suha barem 2 sata, što pokazuje da su samo kontrolira mišiće mjehura i da se više ne radi o refleksnoj radnji, te da ne vrši veliku nuždu tijekom noći.

Kada dođe vrijeme prelaska s pelena na kahlicu ili toalet, roditelji pokušavaju različite metode, a prema njihovu sudu, one metode koje su ušle u top 3 učinkovitih i lako provedivih su Brazeltonova, metoda dva (ili tri) dana i samoinicijativna metoda.

Brazeltonova metoda: Za svaki je korak potrebna određena zrelost

Ovaj je pristup uveo liječnik T. Berry Brazelton još davne 1962. godine, nakon što je primijetio da se mnoga djeca teško odvikavaju od pelena, odbijaju odlazak na zahod ili iznenada, nakon skidanja pelena, imaju problema s teškim zatvorom. Zaključak njegova proučavanja bio je da mnogi roditelji svoju djecu odvikavaju od pelena prije negoli su spremna pa ih je počeo savjetovati da pričekaju sve dok dijete ne pokaže znakove spremnosti.

Kod ove metode važno je da dijete samo određuje tempo, a svaki korak zahtijeva određenu spremnost djeteta.

 odvikavanje od pelena

  • 1. Dijete upoznajete s kahlicom, dopuštate mu da sjeda na nju, ali potpuno odjeveno, a obično je to u dobi oko 18 mjeseci.
  • 2. Dijete sjedi na kahlici, bez hlačica i pelena, ne mora napraviti nuždu, pohvaljujete ga samo zato što sjedi, ali nemojte pretjerivati u pohvalama.
  • 3. Dijete stavite na kahlicu tek nakon što zaprlja svoju pelenu, a sadržaj pelene ispraznte u kahlicu, pritom djetetu objašnjavate kako ono što je bilo u peleni treba ići u kahlicu.
  • 4. Ostavljate dijete na kratko vrijeme bez pelena na kratko vrijeme i potičete ga da samostalno ide na kahlicu.
    Ako se dijete na bilo kojem koraku počne opirati kahlici, na jedan ili dva mjeseca odgodite cijeli proces i počnite sve ispočetka.

Jedan od nedostataka ove metode je što je dugotrajna. Ako s odvikavanjem počnete između 18. i 24. mjeseca djetetova života, ono bi moglo potrajati i do treće godine.

Metoda 2 (ili 3) dana: 24 sata na raspolaganju djetetu

Ovu su metodu još 1970-ih razvili bihevioralni psiholozi Nathan Azrin i Richard Foxx, a postala je popularna nakon što su je objavili u knjizi Toilet Training In Less Than A Day.

Kako je ova metoda postavljena još davnih dana, do danas je kroz praksu dorađena i prilagođena suvremenim odgojnim metodama, a najpopularnija verzija detaljno je opisana u urnebesnoj i vrlo korisnoj knjizi Oh Crap! Potty Training.

Ono što je glavni preduvjet za uspjeh - mama i tata moraju djetetu biti na raspolaganju cijeli vikend.
Poanta je da nakon što djetetu skinete pelenu, dobro ga 'natankate' tekućinom i potičete da vrši nuždu u kahlicu. Prvi je dan dijete golo, drugi dan samo u hlačicama, bez donjeg rublja, a treći dan je potpuno odjeveno. Ovom metodom dijete se može odviknuti u razdoblju od tri dana pa do dva tjedna.

 mokre hlače Izvor: Shutterstock

Ova se metoda pokazala 74% uspješna za djecu mlađu od 25 mjeseci i 93% uspješna za djecu stariju od 25 mjeseci. Osam tjedana nakon skidanja iz pelene, djeca su u prosjeku imala manje od jedne 'nezgode' dnevno.

No kod ove metode nema odustajanja. Kada krenete, idete do kraja, a možete je primijeniti na dijete već u dobi od 20 mjeseci.

Samoinicijativno skidanje iz pelene

Kao što i sam naziv govori, kod ove metode čekate da dijete pokaže interes da nuždu obavlja u kahlici ili na zahodu, a najčešće je to rezultat promatranja vršnjaka, starije braće i sestara ili odraslih. Kako je dijete samomotivirano, odvikavanje je prilično brzo i lagano.

No možete dugo čekati da vaše dijete dođe do ove točke. Za mnogu djecu, to je u dobi između 3. i 4. godine. Pa tko želi, i to je uredu.

Dakle, koji je 'najbolji' pristup odvikavanju od pelena? Ovisi, prije svega, o temperamentu roditelja i temperamentu djeteta. Ako mislite da ste vi i dijete spremni i želite to učiniti, isprobajte dvodnevnu metodu. Ako, s druge strane, želite preskočiti mučni vikend za odvikavanje, upotrijebite Brazeltonovu metodu.

Možda će vas zanimati

Najnovije