Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KADA SKINUTI NOĆNU PELENU? Jedan znak ukazuje na to da je vaše dijete spremno za ovaj korak

Autor Sanja Matasić

Da bi dijete ostalo suho preko noći, mjehur i mozak trebaju biti usklađeni. Evo kada je vrijeme za skidanje noćne pelene.

 noćna pelena Izvor: Shutterstock

Neka djeca usvoje korištenje tute ili zahoda već u dobi od 2 godine, ali im je potrebno još dvije godine da bi skinuli i noćnu pelenu. Iako prije spavanja napravite sve potrebne mjere, kao što je odlazak na zahod i ne davanje tekućine neposredno prije spavanja, vaše se dijete pomokri u krevet. Jednostavno, noću tako čvrsto spava da ne može pepoznati potrebu za odlaskom na toalet.

Posve je normalno da dijete ostaje suho tijekom noći tek u dobi između 4. i 5. godine, a kod neke djece nezgode se mogu događati sve do polaska u osnovnu školu.

 dijete na kahlici Izvor: Shutterstock

Djetetov mjehur mora biti dovoljno 'zreo' da zadrži mokraću preko noći, a mozak dovoljno razvijen da pošalje signal koji dijete budi da bi otišlo na toalet. Statistike pokazuju da dječacima može trebati više vremena da se naviknu na zahod nego djevojčicama jer im je mokraćovod malo kompleksniji.

Kao i kod dnevnog odvikavanja od pelena, koje ste već prošli i koje je dijete svladalo, morate biti sigurni da je dijete spremno. Ako se probudi sa suhom pelenom tjedan dana, možete pokušati, ali očekujte povremene nezgode.

Kada dođete u fazu tjedan dana suhih pelena, najavite svečano djetetu da bi moglo početi i spavati u gaćicama i da mu pelene više ne trebaju. Potom mu ne dajte piti tekućinu nakon večere osim ako je žedno, a u tome slučaju neka to bude voda. Potaknite dijete da ode piškiti nakon pranja zuba i neposredno prije odlaska na počinak.

Kako biste si olakšali život u tome razdoblju, zaštitite madrac vodootpornom navlakom i pokraj kreveta imajte pripremljenu suhu posteljinu i rublje za dijete ako se dogodi noćna nezgoda.

Ekipa s Today's Parent snimila je ohrabrujući video u kojem vas podsjećaju na 9 trikova za uspješno skidanje iz pelena.

1. Postoji mnogo metoda odvikavanja od pelena. Odaberite onu koja najbolje odgovara karakteru vašeg djeteta i vašem načinu života.
2. Stavite kahlicu na vidljivo mjesto i dopustite djetetu da se igra njome.
3. Neka vas promatra dok koristite toalet. Objasnite mu što radite i dopustite da pusti vodu.
4. Dopustite djetetu da samo odabere svoje donje rublje.
5. Ako primijetite da se meškolji, recite mu da ode obaviti nuždu u kahlicu ili na zahod. Nemojte ga pitati: ‘Trebaš li piškiti?’
6. Ako traži pelenu jer se boji da će mu ‘pobjeći’, dajte djetetu pelenu inače ćete postići kontraučinak.
7. Potaknite dječake da piške stojećki, stavivši plutajuće kuglice u zahod. Može ih gađati dok mokri.
8. Dok dijete sjedi na kahlici ili zahodu, pustite vodu da teče iz slavine. Šum vode će ga potaknuti na vršenje nužde.
9. Ako dođe do nezgode, smireno počistite, ne vičite na dijete niti ga kritizirajte.

Možda će vas zanimati

Najnovije