Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POVRATAK U PELENE: Baš kada ste mislili da je vaše dijete svladalo vršenje nužde, krenule su se nezgode; evo što učiniti

Autor Sanja Matasić

Nazadovanje nakon uspješno svladanog razvojnog koraka, frustracija je za svakog roditelja. Evo što trebate znati o regresiji vezanoj uz odvikavanje od pelena.

 dijete se popiškilo Izvor: Shutterstock

Odvikavanje od pelena može proći super. I baš kada se opustite i pomislite da je vaš klinac potpuno svladao vršenje nužde na kahlicu, počinju se događati nezgode. Jednako kao regresija spavanja, i regresija s pelenama može biti prilično stresna za roditelje.

U ovome slučaju, važno je ne gubiti živce i nastaviti dijete ohrabrivati da nastavi koristiti kahlicu. Regresija je obično posljedica privremenih stresora pa djeca na taj način pokazuju da su uplašena ili preopterećena.

Trebate li ipak djetetu vratiti pelenu?

Ovisi o tome koliko je dugo vaše dijete već na kahlici i kako se osjeća vezano uz korištenje tute ili zahoda.

Ako je odvikavanje išlo bez većih problema, nemojte ga vraćati na pelene. Regresija se pojavila vjerojatno zbog promjena u njegovoj okolini koje treba riješiti. Najčešće, ako uspijete detektirati razlog, dijete će se ubrzo vratiti na svoju rutinu vršenja nužde.

Ako je vaše dijete samo nekoliko tjedana bez nezgoda i iznenada ih ima 6 ili 7 u danu, pokušajte doznati u čemu je problem. Ako dijete nije bilo oduševljeno korištenjem zahoda i odbacivanjem pelena, možda jednostavno još nije bilo spremno za ovaj korak.

Važno je pronaći uzrok

Posve je normalno da se ponekad dogodi regresija, a važno je razumjeti što je može prouzročiti i kako pristupiti svakom stresoru.

  • Promjena vrtića - surađujte s odgajateljima u vrtiću i pronađite zajedno način da se dijete osjeti dobrodošlo i prihvaćeno. 
  • Selidba - postavite igračke ili druge poznate predmete iz starog okruženja u blizinu kahlice kako bi se vaše dijete osjećalo ugodnije.
  • Trudnoća ili rođenje brata ili sestre - organizirajte posebno vrijeme nasamo s djetetom ili neka ono na neki način sudjeluje u brizi oko bebe, na primjer dodaje vam pelene kod prematanja.  
  • Obiteljske svađe ili razvod - uvjerite svoje dijete da je voljeno i pokušajte održavati rutinu što je više moguće. Djeci je rutina važna jer im pomaže u stvaranju osjećaja sigurnosti.  
  • Zdravstveno stanje - infekcije mokraćnog sustava, zatvor, preaktivan mokraćni mjehur, ali i neka druga stanja mogu prouzročiti regresiju s pelenama pa razgovarajte s pedijatrom.

Kako god da ste frustrirani, dijete nemojte kažnjavati niti kritizirati zbog nezgoda. Samo ga zamolite da promijeni mokru odjeću ili da vam pomogne namjestiti krevet nakon noćne nezgode.

Teže je s djecom koja imaju jaku volju

Ako vam se čini da dijete namjerno izbjegava zahod i obavlja nuždu u gaće, gdje i kada stigne, vjertojatno je riječ o djetetu s izraženom voljom. Često se to događa s mališanima koje ste vi potaknuli na taj korak, a oni nisu bili još spremni. Ako vršite pritisak na dijete, ono će se vjerojatno pobuniti protiv te ideje.

Ako se dijete osjeća nesigurno ili mu je potrebno više pažnje, može inscenirati više nezgoda samo da bi imalo interakciju s vama.

Možda će vas zanimati

Najnovije