Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BEZ FORSIRANJA: Ovih 6 znakova pokazuju da dijete još nije spremno za odvikavanje od pelena

Autor Sanja Matasić

Ljeto nije dovoljan razlog da biste ušli u projekt 'odvikavanje od pelena'.

 odvikavanje od pelena

Iako je ljeto i planirali ste baš krenuti s odvikavanjem od pelena, podsjećamo da ljeto i toplo vrijeme uopće nisu presudni uvjeti za ovako ozbiljan zadatak. Ako ste već pokušali i vaše dijete baš nikako da prihvati činjenicu da je vrijeme za piškenje u kahlicu, ima previše nezgoda u danu i sve vam se čini uzaludno, možda ste ipak donijeli krivu procjenu njegove spremnosti.

Ovih 6 znakova 'vrište' da vaše dijete nije spremno za skidanje iz pelene.

1. Vašem djetetu ne smetaju prljave pelene

Ako vaš todler uopće nije zabrinut punom pelenom niti mu ona smeta, očito je da je još neko vrijeme potrebno da bi osvijestio fiziološku potrbu vršenja nužde.

2. Ako pelena nije suha barem dva sata
Ako pelena ne može ostati suha duže od dva sata, znači da dijete još nije u stanju kontrolirati vršenje nužde. Ono će jednostavno, kako se napuni mjehur, automatski ispustiti mokraću u pelenu jer mu mozak i mišići mjehura nisu povezani. Ako pelena ostane suha i nakon popodnevnog spavanje, možete početi s odvikavanjem od pelena.

 shutterstock_1878028294-640x427.jpg Izvor: Shutterstock

3. Nije zainteresirano za kahlicu ili zahod

Ako mališan odbija sjesti na kahlicu ili još nema motivacije koristiti je, vjerojatno još nije spreman.

4. Ne može se samo skinuti
Jedan od uvjeta za korištenje kahlice jest i dovoljno razvijena motorika da se dijete samo skine i sjedne na kahlicu. Ako mu je ovo još uvijek izazov, možda biste trebali malo pričekati prije nego što počnete odvikavanje.

5. Neće sjediti na kahlici
Izazovno je natjerati dijete da uopće sjedne na kahlicu, a ako ne može na njoj sjediti barem 3 do 5 minuta, makar odjeveno, još nije spremno.

6. Ima otpor prema kahlici
Ako dijete ima otpor prema kahlici, plače, osjeća se tjeskobno ili se boji sjedanja na kahlicu ili zahod, definitivno nije vrijeme za odvikavanje od pelena.

Možda će vas zanimati

Najnovije