Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MAMA JE SAMO MOJA! Buni li se vaš sin svaki put kad vas partner želi zagrliti?

Autor Sunčica Got

Dvogodišnjaci i trogodišnjaci često pokazuju veliku naklonost jednom roditelju.

 mama i sin se grle Izvor: Shutterstock

Dvogodišnji dječaci nerijetko pokazuju pretjerano posesivnu ljubav prema majci, tvrde autorice vodiča za roditelje Što očekivati u drugoj i trećoj godini. Riječ je o uobičajenim osjećajima koji će s vremenom proći, ako se postavimo ispravno. Već u četvrtoj godini, dječaci će se početi udaljavati i vjerojatno će ih pomalo živcirati mamini poljupci i zagrljaji, što je isto, sasvim normalan dio razvoja.

Reagirajte smireno, ali postavite granice

Ako vaš sin burno reagira svaki put kad vam partner odluči pokazati nježnost, pokušajte reagirati mirno i šaljivo kako ne biste dodatno potaknuli djetetovu ljubomoru svojim odbijanjem. Isto tako, nemojte odbijati tatu i potpuno se posvetiti djetetu u tom trenutku jer ćete mu dati krivu sliku obiteljske dinamike.

Radije i njega uključite u grljenje i tada ga nježno posjetite kako vi volite i njega i tatu. Često dječaci znaju reći kako će oženiti svoju mamu kad narastu. Nemojte poticati njegovu maštu kada to govori već mu objasnite da vas ne može oženiti jer ste vi njegova mama.

 10 stvari koje svaki dječak mora čuti od svoje mame Izvor: Shutterstock

Dijete treba vrijeme s oba roditelja

Pobrinite se da dijete dovoljno vremena provodi s oba roditelja i da od oba dobiva dovoljno nježnosti i ljubavi. Ako pokazuje veliki otpor prema tati, možda im je potrebno više zajedničkog vremena. S vremenom će vaš dječak shvatiti da su njihove uloge različite i da ih volite na drugačiji način.

Ono što trebate imati na umu je da davanje prednosti nekom roditelju u određenoj fazi života nije neobično i to ne trebate doživljavati kao uvredu. Djeca mijenjaju preferencije u različitim fazama života pa s roditeljima grade drugačiji odnos, kako rastu.

Možda će vas zanimati

Najnovije