Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ODNOS MLAĐE I STARIJE DJECE: Neočekivani izazovi koji vas zateknu kad imate dvoje male djece

Autor Jelena Pervan

Osim očitih izazova, dolazak drugog djeteta donosi i neke neočekivane situacije za roditelje.

 djeca se svađaju Izvor: Shutterstock

Mnogi se roditelji slažu kako je prelazak s jednog djeteta na drugo bio veći izazov nego s drugog na treće, s trećeg na četvrto. Dok ste prvo dijete još mogli prilagoditi svojim navikama, s dvoje je djece to znatno teže. Jedna je mama iz Australije podijelila svoje neočekivane spoznaje o imanju dvoje djece. 

Stalno prepiranje

Iako je Emma Coward znala da će, uz dva sina u kući, sigurno doći do prepirke, nadala se kako se njihove svađe neće događati prije neke starije dobi. Nije mogla vjerovati da će se njezina djeca početi svađati puno ranije, u periodu kad je stariji sin imao tri godine, a mlađi tek šest mjeseci, piše za Kidspot.

Razlozi za svađe su bili razni. Stariji bi se sin igrao s igračkom, a onda bi mu mlađi odjednom uzeo igračku i počeo je lizati i žvakati. Trogodišnjak bi tada krenuo plakati zbog sline na igrački, a kad bi mlađem oduzela igračku i on bi počeo vrištati.

Slično se događalo i za stolom, kad bi mlađi iz sjedalice starijem s tanjura uzeo komad hrane i pojeo ga. Uslijedilo bi nezaustavljivo vrištanje jednog i drugog. Ako se nisu svađali zbog hrane ili igračke, svađali su se zbog njezine pažnje, govori Emma. 

Ponekad se ponašaš kao da imaš miljenika

Emma tvrdi kako svoju djecu voli jednako i da imanje miljenika nema veze s ljubavi. Ipak, u prvim je godinama nakon dolaska drugog djeteta u određenim situacijama ipak pokazivala sklonost prvom djetetu.

Činila je to jer joj je bilo važno da njezin prvorođeni sin ne osjeti manjak ljubavi i pažnje zato što je dobio brata. Suprug bi joj ponekad prigovarao što starijem djetetu popušta i želi ga zaštititi, čak i kad je grub prema mlađem bratu.

Kaže kako je njezin stariji sin sigurno u nekim trenucima mislio kako joj je mlađi sin miljenik jer je njeno ponašanje ovisilo o situaciji u kojoj bi se našla. 

Bratska se ljubav dugo gradi

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg su se ona i suprug odlučili na drugo dijete je to da njihov stariji sin ima brata ili sestru. Iako je znala da će biti potrebno neko vrijeme da se među njima stvori veza, pogotovo zato što su bebe prilično dosadne starijoj djeci, vjerovala je da će se povezati kroz nekoliko mjeseci.

U stvarnosti je trebalo puno više vremena da se to dogodi. Stariji je sin ponekad bio potpuno nezainteresiran za mlađeg brata, a ponekad bi imao ispade ljubomore, ako je pozornost bila na bebi.
Tek kad je mlađi sin napunio godinu dana, ta se veza počela učvršćivati i danas su, kaže Emma, najbolji prijatelji.

Možda će vas zanimati

Najnovije