Nije tajna da je biti roditelj jedan od najtežih poslova. Iako ne postoji formula za to kako biti dobar roditelj, budući da se svako dijete i obitelj razlikuju, postoje određena ponašanja koja bi svaki roditelj trebao izbjegavati. Ovo su 23 najveće pogreške koje čine roditelji prema mišljenju dječjih psihologa:

1. Ne živjeti ono što zastupate 

Možete djeci dati najbolji savjet na svijetu, o tome kako da se ophode s drugim ljudima ili ih možete savjetovati da se klone cigareta i pušenja. Ali ako vi sami to ne živite, od toga što im govorite mala je korist. Umjesto da djecu savjetujete kako bi se trebala ponašati, pokažite im to vlastitim primjerom.

 „Djeca će prije kopirati ponašanje svojih roditelja nego slušati ono što im roditelji govore. Ako želite da vaše dijete ne puši, nemojte ni vi pušiti. Ako želite da bude ljubazno prema drugima, budite i vi takvi“, savjetuje psihologinja Richelle Whittaker.

shutterstock_632534621.jpg
Shutterstock Ako želite da vaše dijete ne puši, nemojte ni vi pušiti

2. Voditi dječje bitke

Veliki dio odrastanja prolazi u učenju da djela imaju posljedice. Dijete treba naučiti da ne može raditi nešto što negativno utječe na druge ljude ili dovodi do nepoželjnih ishoda. Roditelji koji nastoje zaštititi svoju djecu često, međutim, vode njihove bitke i rješavaju njihove posljedice ili pronalaze načine kako da pomognu djetetu da se ono ne mora suočiti s posljedicama. 

"Djeca odrastaju i važno je da što prije nauče da njihove odluke imaju posljedice“, kaže psihologinja Whittaker. Ističe da većina roditelja želi da njihova djeca odrastu u neovisne, samostalne odrasle osobe. No, to će se dogoditi samo ako roditelji svojoj djeci daju priliku da se suoče s posljedicama svojih izbora i postupaka.

3. Nekvalitetno provoditi vrijeme s djetetom

"Djeca žude za pažnjom svojih roditelja čak i kad to ne pokazuju“, kaže Whittaker. Roditeljima savjetuje da svakodnevno s djetetom provedu kvalitetno vrijeme.

Time djeci, rekla je, dajete do znanja da su vam važna, da ih volite i da uživate u zajedničkim trenucima. A tu je naglasak na kvalitetnom vremenu. Roditelji ne bi smjeli vrijeme koje su odvojili za svoju djecu provesti ispred televizora ili na mobitelu.

shutterstock_609100568.jpg
Shutterstock Psiholozi savjetuju roditeljima da svakodnevno s djetetom provedu kvalitetno vrijeme

4. Dopustiti tehnologiji da preuzme kontrolu

Tehnologija je važan dio naših života. Ona ne samo da pruža zabavu, već nam pomaže i u rješavanju svakodnevnih zadataka. Ali roditelji prečesto dopuste tehnologiji da preuzme kontrolu i upravlja vremenom koje provode s djecom.

 "Svi želimo ponekad odigrati neku igricu, pogledati seriju ili jednostavno biti na mobitelu. No, kada provodite vrijeme s djecom, tehnologiju ostavite po strani“, upozorava psihologinja Priyanka Upadhyaya te dodaje: "Djeca se neće sjećati mobitela koji ste im kupili. Sjećat će se kako su osjećala dok su bila s vama.“

5. Projicirati svoje ciljeve na djecu

Većina roditelja želi najbolje svojoj djeci, ali ponekad izgube perspektivu i misle da najbolje za njih u isto vrijeme znači i najbolje  za njihovu djecu. Primjerice, kod izbora zanimanja, sportske ili izvannastavne aktivnosti, roditelji djecu mogu poticati da izaberu ono što su oni željeli u mladosti, umjesto da djeci ostave mogućnost da sama otkriju što žele. 

„Često u svojoj djeci vidimo svoju drugu šansu za uspjeh u postizanju nekih naših ciljeva“, upozorava psihologinja Lucia Giovannini, autorica knjige „Čitav novi život.“

 „U takvim se situacijama djeca osjećaju rastrgano između onoga što bi ona željela raditi i želja svojih roditelja. Kada djetetu želite dati savjet vezano uz neke njihove odluke, prvo provjerite jeste li ostavili po strani osobne ciljeve i umjesto toga slušali što želi vaše dijete“, rekla  je.

shutterstock_2259693205.jpg
Shutterstock Nemojte projicirati svoje ciljeve na djecu, umjesto toga poslušajte njihove želje i ambicije

6. Prenositi vlastite fobije

Osim svojih želja, roditelji na djecu mogu projicirati i svoje strahove. "Roditelji nehotice izazivaju strahove ili anksioznost kod djece prenoseći na njih svoje fobije vezane uz određene životinje ili mjesta“, kaže psihologinja Alicia Hodge. "Budući da djeca kopiraju roditelje, vaše ekstremne reakcije mogu kod djece izazvati osjećaj straha“, upozorila je.

7. Biti nefleksibilni u odgoju

"Roditelji se rijetko pitaju odgovaraju li njihove odgojne metode specifičnim potrebama djeteta“, upozorava psihologinja Mona M. Delahooke. Roditelji bi, smatra ona, trebali utvrditi po čemu je njihovo dijete jedinstveno te kazne i nagrade prilagoditi njegovim  specifičnim potrebama. 

"Razumijevanje individualnih osobina svakog djeteta pomaže nam da prilagodimo i naše odgojne pristupe“, zaključila je. 

shutterstock_583571431.jpg
Shutterstock Svako je dijete jedinstveno i tako mu i pristupajte u odgoju

8. Zanemariti partnera

Djeca nisu zamjena za vašu vezu ili brak. „Jedna od najčešćih pogrešaka nakon rođenja djeteta jest ta da partneri zaborave njegovati svoj odnos i samo se usredotoče na djecu“, upozorava bračna terapeutkinja Heidi McBain. To je, dodala je, loše i za dijete jer i za njegovo je odrastanje važno da roditelji imaju zdrav odnos.    

9. Ne planirati dovoljno vremena za sebe

"Jedna od najboljih stvari koju roditelj može učiniti za svoju djecu jest ta da svakoga dana planira vrijeme i za sebe“, tvrdi McBainu.

Vrijeme koje posvete sebi roditeljima omogućava da izbjegnu frustracije koje se javljaju zbog zahtjevne uloge roditeljstva. "Iako se to možda činiti nelogičnim, roditelj se mora prvo brinuti o sebi da bi se mogao učinkovito brinuti o drugima“, rekla je.

shutterstock_499198669.jpg
Shutterstock Ne planirati dovoljno vremena za sebe, ali i za partnera pogreške su koje čini velik broj roditelja

10. Ne širiti djetetovu slobodu kako ono odrasta

Osobnom slobodom lakše se barata u praksi. Zato je presudno djeci kako odrastaju pružati sve veći prostor za samostalnost.

„Razumljivo je da postavite granice u ranoj dobi, ali je važno da te granice s vremenom širite“, upozorava dječja psihijatrica Vinay Saranga. Iako se u početku i vi i vaše dijete možete bojati, kada djeci dopustite da polako grade svoju neovisnost, to je za njih puno korisnije od toga da sve moraju naučiti u odrasloj dobi.

11. Ishitreno reagirati 

„Budući da djeca traže reakciju ponekad je tijekom svađe na njihovo ponašanje najlakše reagirati isti čas“, kaže psihologinja Saranga. Međutim, važno je zapamtiti da su djeca povodljiva i uvijek promatraju.

Umjesto da reagirate ishitreno i pokažete im da ste tjeskobni, bijesni i nesigurni, prije svake bi reakcije trebali razmisliti  i razmotriti posljedice.

shutterstock_450085606.jpg
Shutterstock Prije svake svoje reakcije bi trebali razmisliti i razmotriti njezine posljedice

12. Udovoljiti svakom hiru svoga djeteta

Naravno da roditelji osjećaju odgovornost osigurati dobrobit svom djetetu, ali to ne bi trebalo završiti tako da udovoljavaju baš svakom djetetovom hiru.

„Lijepo je da djeci želite pomoći, ali do neke mjere. Ako sve činite za njih više vam neće biti zahvalni“, rekla je Saranga i dodala kako to stvara loša očekivanja.

13. Ne dopustiti djeci da pogriješe 

„Svaki roditelj želi najbolje svojoj djeci i želi ih maksimalno zaštititi. Ali ponekad je važno dopustiti im da u nečem ne uspiju“, kaže Saranga.

Dugoročno je najbolji način da djeca nauče podnijeti pogreške - i izliječe se od „modrica“ koje s njima dolaze – taj da ih  pustimo da sami padnu i sami se dignu.

shutterstock_138539876.jpg
Shutterstock Nemojte djecu pretjerano štititi, dopustite im ponekad da u nečem ne uspiju

14. Ne slušati svoju djecu

„Djeca moraju imati pravo na svoje mišljenje“, kaže Saranga. Svaki roditelj mora odvojiti vrijeme za to da posluša ono što mu dijete želi reći.

To je iznimno važno jer dijete mora vidjeti da ga cijenite iako se ne slažete uvijek s njegovim stavovima. „Kad vam se djeca povjere da ih nešto muči, shvatite to ozbiljno, bez obzira koliko vam se činilo  trivijalnim“, upozorila je Saranga.

15. Vikati

„Vikati nikad nije korisno“, kaže dr. Lori Whatley, licencirana bračna i obiteljska terapeutkinja. „Iako možda mislite da ćete ako govorite glasnije bolje objasniti ono što želite reći, to samo uzrokuje tjeskobu i produbljuje neslaganja“, upozorila je.

shutterstock_1456061189.jpg
Shutterstock Vikanje ništa ne rješava, samo uzrokuje tjeskobu i produbljuje neslaganja

16. Očekivati savršenstvo

„Roditelji koji od svoje djece očekuju da u svemu budu savršena, jako će se razočarati jer to jednostavno nije realno“, kaže Whatley. Osim toga, to može biti uzrokom frustracije i osjećaja neuspjeh, što u konačnici rezultira ozbiljno niskim samopouzdanjem.

„Moguće je da će vaše dijete prestati isprobavati nove stvari jer će se bojati da vas ne iznevjeri“, upozorila je Whatley.

17. Dati djetetu sve što poželi

„Kad dijete zatraži da mu kupite novu igračku, odmah popuštate jer ga želite usrećiti. U redu je da to ponekad učinite, ali ne uvijek“, kaže Saranga. Upozorava kako je djecu važno naučiti da cijene rad koji stoji iza onoga što im kupite.

shutterstock_739526707.jpg
Shutterstock Kad dijete zatraži da mu kupite novu igračku, odmah popuštate jer ga želite usrećiti? Prestanite

18. Popuštati djetetovim zahtjevima

Ako dijete ne dobije ono što želi, često je uporno sve dok to ne dobije. „Važno je da roditelji ne popuste pred djetetovim zahtjevima, jer misle da će tako stvoriti bolji odnos“, kaže Whatley. Ako je dijete ljuto, ostavite ga da bude ljuto. Popuštanjem učite djecu da mogu manipulirati dok ne dobiju ono što žele.

19. Ne razgovarati o nasilju

„Jedna od čestih pogrešaka koju čine roditelji je ta da ne razgovaraju s djecom o zastrašujućim stvarima koje se događaju u svijetu.

To je naprosto razgovor koji morate obaviti s djetetom u 21. stoljeću“, kaže dr. Carole Lieberman, autorica knjige „Lavovi, tigrovi i teroristi“. Pogrešno je misliti da djeca nikada neće doći u kontakt s nasiljem i ne pričati im o tome da ih ne uplašite. Umjesto toga, angažirajte se oko te teme jer je ona, nažalost, dio naših života.  

shutterstock_234977980.jpg
Shutterstock Pogrešno je misliti da djeca nikada neće doći u kontakt s nasiljem i ne pričati im o tome da ih ne uplašite

20. Sramiti se razgovara o seksu

„Kada ih dijete pita o seksu roditelje najčešće uhvati panika pa im na kraju ne daju informacije koje djeca traže“, kaže Jill Whitney, licencirana bračna i obiteljska terapeutkinja.

Tako djeca uče da ne mogu tražiti odgovore od roditelja, što znači da će odgovore potražiti od manje utjecajnih izvora. Osim toga, ako osjećaju da su učinili nešto loše postavljajući vam pitanja o seksu mogu se početi sramiti svog tijela ili seksualnosti, a to može ometati njihov budući seksualni život.

21. Prečesto koristiti opremu za bebe

Joni Redlich, fizikalna terapeutkinja za djecu upozorava da je zbog prekomjerne upotrebe dječje opreme došlo do porasta broja djece koja kasne u razvoju.

„Umjesto da dijete iz autosjedalice odmah stavljate u drugu sjedalicu, omogućite mu da što je moguće više vremena provede na podu ili u 'staromodnoj' ogradici“, rekla je. 

shutterstock_281479148.jpg
Shutterstock Umjesto da dijete iz autosjedalice odmah stavljate u drugu sjedalicu, omogućite mu da što je moguće više vremena provede na podu

22. Biti nedosljedni u odgoju  

Djeca reagiraju na jasne, dosljedne granice, no vole kada te granice mogu prijeći. Kada roditelj djetetu kaže da prije večere ne može jesti  sladoled, a onda popusti pred njegovim uzastopnim traženjima, dijete će steći naviku da pokušava gurati granice roditelja što je dalje moguće. 

„Djeca iz naših postupaka uče više nego iz naših riječi, stoga je važno da ono što govorite i činite bude u skladu“, kaže psihoterapeutkinja Victoria Shaw i dodaje: „Ako djetetu kažete: 'Vrijeme za spavanje je u 19:30 sati, bez iznimke', toga se morate pridržavati. Djeca se osjećaju najsigurnije kad znaju što mogu očekivati“. 

23. Disciplinirati riječima

Već smo govorili o tome da su za odgoj puno važniji vaši postupci od vaših riječi. To vrijedi i kada djecu učite pravilnom ponašanju i kada im govorite što ne smiju raditi.

„Roditelji bi trebali izbjegavati držati djeci predavanja“, kaže Shaw i dodaje: „Kada želite disciplinirati dijete, važno je da broj riječi svedete na minimum. Sve što je više od nekoliko rečenica, budite sigurni da će se dijete isključiti i da vas neće više slušati“. Zato je najbolje da ste jasni i dosljedni i da vaši postupci govore sami za sebe.

psiholozi-otkrivaju-23-najcesce-pogreske-roditelja
Shutterstock Roditelji bi trebali izbjegavati držati djeci predavanja, već im sve što imaju reći kratko i jasno