Iako se tijekom posljednjih pola stoljeća poboljšala financijska situacija žena, u većini brakova „hranitelji“ obitelji i dalje su muškarci. Rezultat je to istraživanja koje je 2022. proveo centar za istraživanje Pew Research Center, a iz kojeg je također proizašlo da žene preuzimaju veći teret kada su u pitanju kućanski poslovi, dok muškarci više vremena provode na poslu i slobodnim aktivnostima.

U 29% brakova oba supružnika zarađuju približno istu količinu novca. U nešto više od polovice (55%) brakova muž je glavni ili jedini hranitelj obitelji, a u 16% obitelji je to supruga.

Jedini brakovi u kojima muževi posvećuju više vremena brizi o kućanstvu i obitelji nego li žene su oni u kojima je žena jedini hranitelj obitelji.

shutterstock_1048822343.jpg
Shutterstock Supruge troše oko 2,5 sata više na kućanske poslove, osim u brakovima u kojima je žena hraniteljica obitelji

Evo nekih od ključnih spoznaja:

 • Danas je mnogo manje obitelji u kojima su očevi jedini hranitelji obitelji. Udio brakova u kojima je otac glavni ili jedini hranitelj konstantno pada posljednjih desetljeća. On je 1972. iznosio 49%, dok danas taj udio iznosi 23%.
 • Majke kao hraniteljice obitelji su još uvijek u manjini. Relativno mali broj brakova (6%) ima majku koja je jedini hranitelj obitelji. Udio brakova u kojima je supruga jedini ili primarni hranitelj porastao je s 5% 1972. na 16% 2022.
 • Žene Afroamerikanke, one s fakultetskom diplomom, one u dobi od 55 do 64 godine i one bez djece uglavnom su primarni hranitelji obitelji.
 • Muškarci troše znatno više vremena na slobodne aktivnosti nego li žene. U brakovima u kojima oboje podjednako zarađuju muškarci troše oko 3,5 sata više tjedno na slobodne aktivnosti.
 • Supruge u tim brakovima troše otprilike 2 sata više tjedno na brigu o djeci nego muževi i oko 2,5 sata više na kućanske poslove.
shutterstock_390561016.jpg
Shutterstock Samo 2% ispitanika smatra idealnom situaciju u kojoj je otac usredotočen na dom, a mama na karijeru

 • U brakovima u kojima žene zarađuju više, muževi imaju više slobodnog vremena za sebe, dok oboje podjednako vrijeme troše na brigu o djeci i kućanske poslove.
 • Kada su supruge jedine koji zarađuju, količina vremena koju muževi troše na brigu o djeci i kućanske poslove donekle raste.
 • Oko polovice Amerikanaca (48%) ističe da bi većina muškaraca radije zarađivala više od svoje žene. Samo 3% njih kaže da želi ženu koja zarađuje više, a njih 13% bi bilo sretno kad bi i oni i supruga zarađivali isti iznos.
  S druge strane, samo 22% žena želi muža koji zarađuje više od njih, 26% kaže da bi željele zarađivati otprilike jednako kao i njihov muž, a njih 7% želi zarađivati više od partnera.
 • Velik broj Amerikanaca, čak 77% kaže da je idealna situacija ona u kojoj djecu odgajaju majka i otac, odnosno da je idealno ako su oba roditelja podjednako fokusirana na posao i karijeru, ali i na brigu o djeci i domu. Njih 19% misli da je za djecu bolje ako se mama više usredotoči na obaveze doma, a tata na posao. Samo 2% ispitanika smatra idealnom situaciju u kojoj je otac usredotočen na dom, a mama na karijeru.