Teško je, ali roditelji se moraju odmaknuti i dati djeci prostora da zabrljaju. Ako ste im uvijek iza leđa i vodite ih za ruku, oni ne mogu pogriješiti i pokušati ponovno. A to je dragocjeno iskustvo kroz koje trebaju proći. Kako im ne biti za petama? Psihologinja Amanda Mintzer predlaže ovih 5 korisnih savjeta uz koje ćete pomoći djetetu da savlada neuspjeh:

1. Pokažite empatiju
Suosjećajte s djetetom, dajte mu do znanja da uvažavate njegove osjećaje. “Nemojte reći: ‘U redu je, idući put ćeš biti bolji'”, kaže dr. Mintzer. "Time poništavate i odbacujete djetetove osjećaje frustracije i razočaranja. Umjesto toga recite: 'Vidim da si stvarno razočaran, znam da si stvarno želio biti bolji'", objašnjava.

shutterstock_1826707325.jpg
Shutterstock Ako je tužno zbog neuspjeha suosjećajte s djetetom, dajte mu do znanja da uvažavate njegove osjećaje

2. Budite im uzor
Možete im objasniti da je neuspjeh dio života i da se događa svima, čak i vama. Mogli biste podijeliti primjere "neuspjeha" koje ste doživjeli. "Roditelji mogu biti primjer toga kako se nositi s razočaranjem, kao što je primjerice nenapredovanje na poslu“, kaže dr. Mintzer. “Djeca nisu nužno izložena stvarnosti života koja uključuje pogreške, pogrešne korake, pa čak i neuspjehe. Koliko god svi voljeli da stvari idu po planu važno je naučiti djecu da nije problem ako i ne idu”, ističe.

shutterstock_641812057.jpg
Shutterstock Budite uzor djetetu, objasnite mu da ste i sami puno puta doživjeli neuspjeh

3. Neka im neuspjeh bude prilika za učenje
Djetetov neuspjeh prilika je za roditelje da ga pouče vještinama prihvaćanja i rješavanja problema. Možete zajedno smisliti što bi dijete moglo učiniti sljedeći put kako bi povećalo šanse za uspjeh. Na primjer, bi li moglo učiti drugačije ili razgovarati s učiteljem o problemima koje ima prije testa? “Radi se o prihvaćanju situacija takvom kakva jest i izgradnji tolerancije na frustraciju. Dijete se istovremeno pita: ‘Mogu li nešto promijeniti u budućnosti? Možemo li nešto naučiti iz ovoga?’”, kaže dr. Mintzer.

shutterstock_466043351.jpg
Shutterstock Djetetov neuspjeh prilika je za roditelje da ga pouče vještinama prihvaćanja i rješavanja problema

4. Problem društvenih mreža
Djeca moraju znati da ponekad, kada u nečemu ne uspijemo ili se suočimo s razočaranjem, jednostavno ne možemo puno učiniti, moramo to prihvatiti kao dio života i krenuti dalje. Primjerice, ako djevojčici prijatelji kažu da se ne mogu družiti s njom, a ona ih zatim vidi zajedno na Instagramu ili Facebooku. "To stvarno boli i javlja se niz emocija: frustracija, razočarenje, tuga, ljutnja. Kako se ona nosi s tim? Ako zove prijatelje i vrišti na njih samo će pogoršati situaciju. Mogla bi to ignorirati i pretvarati se da ih nije vidjela, ali ni to joj neće pomoći da se osjeća bolje ili promijeniti ono što će se dogoditi u budućnosti", objašnjava dr. Mintz. Kako joj onda roditelji mogu pomoći da prihvati ono što se dogodilo? Djevojčica bi se možda osjećala bolje ako bi dobila više informacija. Možda može razgovarati s prijateljima na smiren način, reći im da je vidjela fotografije i da su ju povrijedili. Možda će otkriti pravi razlog zašto su lagali, a možda neće dobiti odgovor koji joj se sviđa ili ga uopće neće dobiti. To vodi do još jedne životne lekcije: ponekad smo izostavljeni, ponekad nas ne vole i moramo se naučiti nositi s time, a da ne pogoršamo situaciju. Dr. Mintzer napominje: "Mnoge od ovih vještina potrebne su za buduće međuljudske odnose."

shutterstock_1427371340.jpg
Shutterstock Djeca trebaju znati da ne moraju biti uspješna u svemu, da je i neuspjeh dio života

5. Odmaknite se i dopustite djeci da pogriješe
Može biti teško gledati dijete kako pada, ali ono će se jedino zahvaljujući pogreškama naučiti nositi s razočarenjem. U suprotnom, djeci oduzimate iskustva važna za rješavanje problema, izgradnju samopouzdanja i prihvaćanje neupsjeha.

Izvor: Child Mind Institute